Dünya Dünyanın ilk deniz savaşına ait: Yeni bir ışık tutacak

Dünyanın ilk deniz savaşına ait: Yeni bir ışık tutacak

05.02.2022 - 21:56 | Son Güncellenme:

İtalya’nın güneyinde kazı çalışmalarını sürdüren arkeologlar, Yunanların Etrüskler ve Kartacalıları yendiği M.Ö. 6. yüzyıldaki Alalia Savaşı’ndan kaldığı tahmin edilen miğferler ve bir tapınak kalıntısı buldu.

Dünyanın ilk deniz savaşına ait: Yeni bir ışık tutacak

Velia’daki kazılarda, daha önce tarihte Yunan kolonisinin yaşadığı tahmin edilen arkeolojik sitede, iki savaşçı miğferi, silahlara ait olduğu düşünülen metal parçalar ile bir tapınağın kalıntıları bulundu.

Haberin Devamı

En yakın yerleşim birimi Paestum kasabasına 40 kilometre uzaklıktaki tarihi Velia arkeolojik sitesi, bölgede turistler tarafından en çok ziyaret edilen Yunan tapınaklarını barındırıyor. Velia, aynı zamanda ünlü Yunan filozofu Parmenides’in doğum yeri olarak biliniyor.

İtalyan uzmanlar, son keşifte bulunan miğferlerin ve metal parçaların, Phocaea gemilerinden oluşan bir Yunan kuvvetinin Etrüskler ve Kartacalı müttefiklerine karşı Korsika kıyılarındaki deniz savaşında zafer kazandığı M.Ö. 6. yüzyıl Alalia Savaşı’na ait olduğunu düşünüyor.

Güney Campania bölgesindeki antik Yunan kalıntılarından oluşan arkeolojik alan Paestum yakınlarındaki kazılarda, ayrıca bir tapınağın duvarlarının kalıntıları ve Yunanca “kutsal” yazıtlı vazolar da keşfedildi.

Haberin Devamı

"YENİ BİR IŞIK TUTACAK"

İtalya Müzeleri Genel Müdürü Massimo Osanna, basına yaptığı açıklamada, arkeolojik alanın muhtemelen Alalia Savaşı’ndan sonra antik Yunan bilgelik tanrıçası Athena’ya yapılan adaklardan eserleri içerdiğini söyledi.

Osanna, son keşfin bölgedeki güçlü Yunan kolonisinin tarihine yeni bir ışık tutacağını bildirdi. Tarihte Sardunya Denizi olarak bilinen ve Korsika kıyılarında M.Ö. 540’ta gerçekleştiği tahmin edilen Alalia Deniz Savaşı, tarihteki ilk önemli deniz muharebesi olarak değerlendiriliyor.