Dünya Dünyayı sarsan bomba 'Wagner' iddiası: ABD'liler biliyordu!

Dünyayı sarsan bomba 'Wagner' iddiası: ABD'liler biliyordu!

25.06.2023 - 10:01 | Son Güncellenme:

Uluslararası yayın organları 'Putin'in Ukrayna savaşı geri tepti', 'Rusya'yı sonsuza kadar değiştirecek', 'Tehlike bitmiş değil' ve 'Putin'in Ukrayna'daki savaşı eve geldi' manşetlerini attı. New York Times ise, çok hassas bir istihbarat bilgisini haberleştirdi: ABD'liler biliyordu!

Dünyayı sarsan bomba Wagner iddiası: ABDliler biliyordu

İlk sayfasında çok sayıda Rusya haberine yer veren CNN International, 'Moskova Wagner iç savaşından geri adım atıyor ancak tehlike bitmiş değil' manşetini attı. Televizyona konuşan uzmanlar, paralı asker grubunun Kremlin'e karşı eşine az rastlanır başkaldırısının sonuçsuz kalmayacak gibi göründüğü uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

'Rusya'da 24 saatlik kargaşa' başlıklı bir haber yayımlayan BBC, ayrıca canlı blog ve diğer pek çok haberle Rusya'daki olağandışı gelişmelere sayfasında geniş bir yer verdi.

İngiliz The Telegraph gazetesinin manşeti, 'Wagner isyancıları Putin'le anlaşmanın ardından Moskova'dan geri dönüyor' oldu. 'Darbe girişimi'nin Rusya'nın başkentine 150 mil (240 km) yakınına kadar sokulduğu yorumunu yapan gazete, ayrıca 'Putin henüz tehlikeden çıkmış değil, ağır şekilde zayıf düşmüş halde' ve 'Prigojin'in darbe teşebbüsü Rusya'yı sonsuza kadar değiştirecek' başlıklı analizler yayımladı.

'UKRAYNA SAVAŞI GERİ TEPTİ'

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, manşetinde 'Putin'in Ukrayna savaşı geri tepti, Wagner ayaklanmasına neden oldu' diyor. Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri verirken Kiev'de bir rejim değişikliği amaçladığını hatırlatan gazete, şimdi işgalin Rusya'daki rejimi tehdit ettiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Gazetedeki bir başka haber 'Belarus'un arabulucuk anlaşması Wagner'in Moskova yürüyüşünü durduruyor' başlığıyla sunuldu, paralı askerlerle Putin arasında varılan uzlaşmanın Rusya'yı iç savaşa sürüklemekle tehdit eden silahlı bir çatışmanın önüne geçtiği kaydedildi.

İngiliz The Guardian gazetesi, açtığı canlı blog ile gelişmeleri aralıksız şekilde okuyucularına aktardı, ilk sayfasından birçok haberi de Wagner isyanına ayırdı. The Guardian'ın attığı en çarpıcı başlık ise, "Putin aşağılandı" oldu.

Dünyayı sarsan bomba Wagner iddiası: ABDliler biliyordu

'ÇOK DERİN SONUÇLARI OLABİLİR'

Yine canlı blogla gelişmeleri aktaran New York Times ise 'Rusya'da kriz yatıştırılıyor ama Putin'in otoritesinin bir bölümü yıkılıyor' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, Wagner'in lideri Prigojin'in Kremlin'e doğrudan meydan okuyup cezalandırılmadığını, söz konusu isyanın Ukrayna'nın kaderi üzerinde çok derin sonuçları olabileceğini yazdı.

Gazete, ABD istihbaratının Rusya'da yaşanacaklardan haberi olduğunu ayrı bir haber olarak sayfasına taşıdı. New York Times gazetesinin istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in ve lideri Prigojin'in kalkışması hakkında ABD'li yetkililer bilgilendirildi. Gazete, Çarşamba günü yetkililerin, Prigojin'in hamle yapmaya hazırlandığı hakkında bilgilendirildiğini aktardı.

Haberin Devamı

Habere göre, Pentagon ilk olarak, bu hamlenin Moskova'nın nükleer silah cephaneliği üzerindeki kontrolünü nasıl etkileyeceği hakkında endişesini bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı, uzun süredir Wagner grubu ile Moskova arasında gerilen ilişkileri takip ediyordu.

Dünyayı sarsan bomba Wagner iddiası: ABDliler biliyordu

'SONUNDA BÜTÜN TİRANLARIN ÖĞRENECEĞİ DERSİ ALDI'

Amerikan Washington Post gazetesi ise, "Putin'in yönetimine çarpıcı meydan okuma aniden sona erdi" başlığını tercih etti. Yaşananlarla ilgili Max Boot tarafından kaleme alınan bir 'yorum' yazısı da yayınlayan Washington Post, "Putin sonunda bütün tiranların öğreneceği dersi aldı" dedi.

Tıpkı New York Times gazetesi gibi Washington Post'a konuşan ABD'li yetkililer, Yevgeni Prigojin'in bir şeyler planladığını Haziran ortasından bu yana bildiklerini söyledi. Prigojin'in isyanını tetikleyenin 10 Haziran'da savunma bakanlığının Wagner grubu gibi tüm gönüllü birliklerin hükümetle sözleşme imzalamalarını öngören direktifi olduğu belirtiliyor. Bu da uygulamada Prigojin'in paralı askerlerinin orduya geçmesi anlamına geliyordu.

Haberin Devamı

Yetkililer, "Lider kadrosuna bir şeyler olduğunu söyleyecek kadar işaret vardı ancak isyan başlamadan kısa süre öncesine kadar Prigojin'in tam olarak ne planladığı bilinmiyordu" dedi.

Gazete, Prigojin'in bir şeyler planladığını kendi istihbaratının da Rusya lideri Vladimir Putin'e bildirdiğini yazdı. Putin'e bu bilginin ne zaman verildiği belli değil ama bir yetkili "Kesinlikle 24 saatten önce" dedi.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi yayımladığı analizde, "Prigojin sayesinde Putin'in Ukrayna'daki savaşı eve geldi" diyor. Gazetenin bir diğer haberi ise, 'Wagner şefi, Rus ordusunun Putin'e yalan söylediğini açıkladı: Onu 'zırvalarla' beslediler' oldu.

Al Jazeera televizyonu canlı blog anlatımını 'Prigojin ve Wagner birlikleri, Rostove-on-Don'dan ayrılırken kalabalıklar tezahürat yaptı' başlığıyla sundu, halkının Wagner'in patronuna yönelik dikkat çekici tutumuna vurgu yaptı.

Haberin Devamı

İngiliz The Times gazetesi, 'Rusya'yı değiştiren gün: İsyan bastırıldı ama Wagner şefi hayatta kaldı' manşetini seçti.

Fransız Le Monde gazetesi, "Prigojin'nin başarısız isyanını sonrası, Savaş Araştırmaları Enstitüsü 'Kremlin son derece istikrarsız bir dengeyle karşı karşıya" diyor.