Dünya ‘Ebediyen Erdoğan’

‘Ebediyen Erdoğan’

30.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya basını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferine büyük yer verirken, benzer başlıklar dikkat çekti. Erdoğan’ın ‘kariyerinin en büyük testini aştığı’ belirtilirken, kazanılan büyük başarıya dikkat çekildi.

‘Ebediyen Erdoğan’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferi dünyada büyük ses getirirken, tüm yayın organları bu haberi üst sıralardan okurlarına duyurdu.

Haberin Devamı

ABD merkezli CNN, Türkiye’deki seçimi anlık takip ederken, Türkiye’de gece geç saatlere kadar yapılan coşkulu kutlamalara yer verdi. CNN, Erdoğan’ın kariyerinin en büyük testini aştığını belirtti. New York Times, “Türkiye’nin 20 yıldır en önemli siyasetçisi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin seçim otoritesine göre, muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu mağlup etti” dedi.

‘Ebediyen Erdoğan’

Wall Street Journal gazetesinin internet sitesinde ise, “Ülkenin en uzun süre hizmet veren lideri, ikinci tur oylamada esas rakibini yendi” denilirken, Erdoğan’ın kişisel cazibesinin etkili olduğu ifade edildi. New York Times’da “Erdoğan’ın zaferi Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine itirazını yumuşatacak mı?” başlıklı bir haber yer alırken, Politico ise, “Erdoğan, beş yıllık bir görev süresine daha başlarken, 85 milyonluk bu güçlü ülkede demokrasinin gelecekteki yönünü etkilemenin yanı sıra bölge ve ötesinde de siyaseti şekillendirme kapsamında güçlü bir konumda” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Ebediyen Erdoğan’

‘Erdoğan ispatladı’

İngiliz BBC, “Erdoğan bir kere daha kendisine karşı yarışmanın kolay olmadığını ispatladı” değerlendirmesine yer verirken, Guardian gazetesi, “Batı, Erdoğan Türkiye’deki 20 yıllık iktidarını uzatırken korku ile umut arasında kaldı” başlıklı bir yazıya yer verdi. Financial Times gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaferini manşetine taşırken, ikinci tura kalan adayların izlediği politikaları anımsatan gazete, ülkenin ekonomik gidişata ilişkin meselelerle yüzleşeceğini yazdı.

Almanya’nın kamu yayıncıları ARD ve ZDF’nin ana haberlerinde Türkiye’deki seçimin sonucu ilk haber olarak verildi. ARD’nin haberinde 5 yıllık görev süresi için seçimleri kazandığı vurgulanan Erdoğan’ın “seçimin kazananın 85 milyon olduğu” yönündeki sözlerine yer verildi. Alman Bild gazetesi, Erdoğan’ın seçim zaferini kutlarken yanında eski Alman milli futbolcu Mesut Özil’in de bulunduğuna dikkat çekti. Spiegel “Ebedi Erdoğan” başlığını kullandı.

Fransız Liberation ve Le Monde gazeteleri ile RFI radyosu, ne ekonomik krizin ne 6 Şubat depremlerinin Erdoğan’ı kazanmaktan alı koymadığı vurgusu yaptı. İtalyan La Republica ise seçim sonuçlarını açıkladığı habere, “Erdoğan yine kazandı: Türkiye’nin yüzyılı” ifadelerini kullandı ve ‘muhalefetin hayalleri paramparça’ yorumunda bulundu. Belçika’da Le Soir ‘Erdoğan ebedi galip’ ifadesini kullandı. Rusya’da Izvestia gazetesi, “Erdoğan üçüncü kez Türkiye cumhurbaşkanı olarak kalacak” başlığı attı. İsrail’de Haaretz, ‘Kutuplaşmış bir Türkiye’de 5 yıl daha’ başlığı kullanırken, Jerusalem Post seçimi “en önemli seçim” diye niteleyerek muhalefetin “ilk defa Erdoğan’ı koltuğundan etme şansı olduğunu düşündüğünü” belirtti.