Dünya Eleştiri okları Trump’a yöneldi

Eleştiri okları Trump’a yöneldi

23.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını eleştiren BM tasarısının, tehditlere rağmen Genel Kurul’dan geçmesi Beyaz Saray’a yönelik eleştirileri artırdı. Trump yönetiminin konuyu ele alışı ABD içinde de yadırgandı

Eleştiri okları Trump’a yöneldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilmesi, hem dünya çapında hem de ABD içinde okların Trump’a yönelmesine neden oldu. Dünya basını, Trump’ın tek taraflı hareketleri ve oylama öncesinde yapmış olduğu tehditlerinin oylamaya etki etmediği noktasında birleşti. Türkiye ve Yemen’in öncülüğünde önceki gün BM Genel Kurulu’na getirilen ve 128 oyla kabul edilen Kudüs tasarısı öncesinde, ABD’nin tasarıya destek verecek üye ülkeleri “ekonomik yardımları kesmekle” tehdit etmesi ABD içinde de tepkiyle karşılandı.
Amerikan medyasında büyük yankı bulan oylamayla ilgili New York Times gazetesi, “BM Genel Kurulu, wTrump’a karşı koyarak ABD’nin Kudüs kararını kınadı” başlığını attı. ABD yönetiminin “ekonomik yardımları kesme” tehdidinin işe yaramadığına vurgu yapılan haberde, geleneksel olarak ABD’nin müttefiki ülkelerin çok büyük bölümünün Trump karşısında birleştiğine işaret edildi. Washington Post gazetesi de “BM ABD’nin Kudüs kararını, keskin bir çıkışla net bir şekilde reddetti” başlığıyla geçtiği haberinde ABD Başkanı Donald Trump’ın ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’nin “ekonomik yardımları kesme” tehditlerinin geri teptiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

‘Rezaletin ötesi’

Öte yandan Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) eski Direktörü John Brennan’ın, Twitter hesabından yaptığı açıklama da kısa sürede 60 bine yakın beğeni ve yeniden paylaşım topladı. Brennan, paylaşımında, “Trump yönetiminin, ABD’nin Kudüs kararı hakkında BM’de egemenlik hakkını kullanan milletlere karşı intikam tehdidinde bulunması rezaletin ötesindedir. Bu, Trump’ın herkesten kör bir sadakat ve itaat beklediğini gösteriyor, ki bu nitelikler genellikle narsist ve kindar otokratlarda bulunur” ifadelerine yer verdi.

Diğer yandan Amerikan CNN kanalında konuyla ilgili değerlendirmeler yapan eski CIA analisti Phil Mudd da, Trump yönetiminin BM sürecini yönetme biçimine sert eleştiriler getirerek, “Dünya bize gülüyor. 128 ülke bize, bizim bir avuç aptal olduğumuzu söyledi” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Reuters, “BM’de 120’den fazla ülke Trump’a meydan okuyarak Kudüs kararını kınadı” başlığıyla verdiği haberde, 120’den fazla ülkenin BM Genel Kurulu’nda Trump’a karşı geldiğini belirtti.

Haberde, buna karşın Trump’ın lehte oy kullanan ülkelere finansal yardımı kesme tehdidinin, Filistin ile ilgili alınan diğer kararlarda olduğundan daha fazla ülkenin çekimser ya da ret oyu kullanmasında etkili olmuşa benzediği değerlendirmesinde bulunuldu.

İsrail basını: 35 çekimser başarı’

İsrail’in sol eğilimli gazetesi Haaretz, kararı “BM, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını reddederek Trump ve Netanyahu’ya darbe indirdi” başlığıyla verdi. Gazetede kararla ilgili yayınlanan bir analizde de “BM’deki oylama İsrail’e atılan yumuşak bir azardı ancak Trump’ın yüzüne indirilen şiddetli bir tokattı” yorumunda bulunuldu. Sağcı Jerusalem Post gazetesi ise “BM kararı lehine oy kullanan 128 ülke Trump’ın Kudüs politikasını yere vurdu” başlığını kullandı. Times of Israel de kararı “BM, Trump’a meydan okudu” manşetiyle geçti.

Başbakan Binyamin Netanyahu yanlısı Yisrael Hayom gazetesi ise, “İsrail için başarı: 35 ülke çekimser kaldı” manşetiyle çıktı. Gazetede İsrail’in diplomatik çabalarının ve Trump’ın tehditlerinin çok sayıda ülkenin çekimser kalmasına yol açtığı aktarıldı.