Dünya Erdoğan kapıyı kapattı, dünyada manşet!

Erdoğan kapıyı kapattı, dünyada manşet!

03.04.2023 - 14:14 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerikan büyükelçisinin ziyareti ve Joe Biden'ın açıklamalarını hedef alması, Rusya'dan Lübnan'a, ABD'den Azerbaycan'a, Yunanistan'dan İran'a birçok yerde yankı buldu.

Erdoğan kapıyı kapattı, dünyada manşet

Türkiye'de seçime yedi haftadan az bir süre kaldı, cumhurbaşkanı adayları kesinleşirken partiler milletvekili adaylarını belirliyor. 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçim uluslararası medya tarafından yakından takip ediliyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu yaptığı açıklamada ABD tarafından yapılan ziyaretleri eleştirdi. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle Amerika’ya şu seçimlerde bir ders vermemiz lazım. Joe Biden oradan konuşuyor. Joe Biden'ın büyükelçisi gidiyor bay bay Kemal'i ziyaret ediyor. Ayıptır biraz kafanı çalıştır. Sen büyükelçisin. Senin buradaki muhatabın Cumhurbaşkanı'dır. Sen şimdi bundan sonra hangi yüzle kalkıp da Cumhurbaşkanı'ndan randevu isteyeceksin. Bizim kapılar kapandı ona, işte bir daha giremez. Niye? Haddini bileceksin. Büyükelçi olarak görevini bileceksin. Bir büyükelçi nasıl çalışır bunu öğreneceksin. Bunu öğrenmediğin takdirde bu kapı öyle yol geçen hanı değil giremezsin."

Erdoğan'ın çıkışı dünyada ses getirdi, Bloomberg 'Erdoğan'ın seçim söylemi, bir dizi muhalefet ziyareti nedeniyle ABD'yi hedef alıyor' başlığıyla açıklamayı haberleştirdi. Cumhurbaşkanı'nın muhalefet liderini ziyaret eden ABD büyükelçisini eleştirdiğini aktaran yayın organı, yanı sıra 14 Mayıs'taki seçimde ABD'ye bir ders verme taahhüdünde bulunduğunu yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimler öncesinde şimdiye kadarki en açık batı karşıtı yorumda bulunduğunu savunan Bloomberg, tepki çeken ziyaretin ABD Büyükelçisi Jeff Flake tarafından 29 Mart tarihinde Kemal Kılıçdaroğlu'na yapıldığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli El Arabiya, Bloomberg'in metnini 'Erdoğan, büyükelçi siyasi rakibiyle buluşurken seçim kampanyasında ABD'yi hedef alıyor' başlığıyla sayfasına taşıdı.

Lübnan'da yayın yapan El Meyadin televizyonu, 'Erdoğan'dan ABD'nin Ankara temsilcisine: Yazıklar olsun' başlığını tercih etti, Amerikan büyükelçisine kapıların kapandığını kaydetti.

İran'ın resmi televizyonu Press TV, 'Erdoğan, büyüyen çatlağın ortasında ABD büyükelçisine kapıyı kapattığını söylüyor' dedi.

Azerbaycan haber ajansı APA, 'Erdoğan, ABD'nin Ankara temsilcisini sert şekilde eleştiriyor' başlığını seçti.

Erdoğan kapıyı kapattı, dünyada manşet

Yunan Kathimerini gazetesinin başlığı ise, 'Erdoğan: Hadi bu seçimlerde ABD'ye iyi bir ders verelim' oldu. Skai televizyonunun internet sitesi, 'Erdoğan Biden'a öfkeli: ABD'ye güçlü bir ders vermek için beni seçin' başlığıyla açıklamayı sundu.

Rus TASS haber ajansı 'Erdoğan ABD'nin Ankara temsilcisiyle buluşmayı reddediyor' derken, resmi televizyon Russia Today 'Erdoğan ABD büyükelçisine 'Haddini bil' diyor' ifadesini kullandı.

POLITICO: 'ÇİN Mİ TÜRKİYE Mİ? PARAMI TÜRKİYE'YE YATIRIRDIM'

Erdoğan kapıyı kapattı, dünyada manşet

Türkiye-NATO ilişkilerini mercek altına alan Amerikan Politico dergisi ise, 14 Mayıs'taki seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Finlandiya'ya ittifak kapısının açıldığını, İsveç'in ise 'şimdilik' geride bırakıldığını yazdı. 'İsveç kumarı' ara başlığını kullanan dergi, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"NATO içinde, Türkiye parlamentosunun ülkedeki seçimlerden sonra İsveç'in adaylığını imzalayabileceğine dair yaygın spekülasyonlar var. Batılı yetkililer ve uzmanlar, Ankara'nın süreci sonsuza kadar uzatma niyetinde olmadığını vurguluyor. Benzer şekilde henüz İsveç'in üyeliğini onaylamayan Macaristan'ın da üyeliği tek başına engellemesi pek olası değil.

NATO yetkilileri kamuoyunda aylarca Türkiye'nin haklı kaygıları olduğunu ancak İsveç ve Finlandiya'nın üzerlerine düşeni yaptıklarını ve onaylanmayı hak ettiklerini vurguladılar.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Türkiye'nin endişelerinin ciddiye alması gerektiğinde ısrar ediyor ve İsveç'in Türkiye'de planlanan Mayıs seçimlerinden sonra İsveç'in Temmuz ayında NATO'ya üye olmasını umduğunu söylüyor.

Politico Türkiye'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerine aldığı pozisyona da değinirken, eski üst düzey NATO yetkilisi Jamie Shea ufukta olası bir barış gözükmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Arabuluculuk rolünü kim oynayacak? Çin mi Türkiye mi? Paramı Türkiye'ye yatırırdım."