Dünya Erken seçimde zafer UBP’nin

Erken seçimde zafer UBP’nin

08.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

KKTC Milletvekilliği Erken Genel Seçimleri’nden resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) yüzde 38.34 oy alarak birinci çıktı. Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ikinci, yeni kurulan Halkın Partisi (HP) ise üçüncü sırada yer aldı.

Erken seçimde zafer UBP’nin

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) halk, Cumhuriyet Meclisi’nin 50 yeni üyesini belirlemek üzere sandık başına gitti. KKTC siyasi tarihinde, 1976’dan beri ara seçimler dahil 14’üncü kez milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidilirken, oy verme işlemi dün saat 18.00’a kadar sürdü.

Haberin Devamı

Erken seçimde zafer UBP’nin
Yeni sistem...

Seçimlerde ‘çarşaf liste’ adı verilen yeni karma seçim sistemi ilk kez uygulandı. Seçmenler, bu seçime kadar 5 seçim bölgesinde oy kullanıyordu. Buna göre, Lefkoşa’da kayıtlı seçmenler, sadece Lefkoşa bölgesinden seçilecek milletvekilleri arasında tercih yapıyor ve oy pusulası da küçük oluyordu. Şu anki değiştirilen sistemde bölge ayrımı kaldırıldı.
Çarşaf liste adı verilen sistemle, ülke tek seçim bölgesi oldu ve oy pusulası büyüdü. Oy pusulasının büyük olması ve karma oy kullanımının daha uzun sürmesi, oy verme işlemlerinin yanında sayım süresini de uzattı.

Katılım düşük

8 siyasi partiden 379 aday ve 9 bağımsız adayın yarıştığı seçimlere halkın ilgisi ise az oldu. 191 bin 551 seçmenin olduğu ülkede, katılım oranı yüzde 62.44 olarak gerçekleşti. 50 milletvekilinin belirlendiği seçimlerden Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) yüzde 38.44 oy alarak birinci çıktı. Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 18.39 ile ikinci, Halkın Partisi (HP) ise yüzde 14.72 ile üçüncü sırada yer aldı. Yeni uygulanan sistem nedeniyle kesin oy oranları ve çıkaracakları milletvekili sayısı bugün netleşecek.

Haberin Devamı

Erken seçimde zafer UBP’nin

‘Koalisyon yok’

Açıklama yapan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, şunları söyledi: “Kesin sonuçlar için yarın (bugün) sabahı görmek gerekecek. Halkımızın kararına saygı duyduğumuzu açıklamak isterim. Arzu ettiğimiz bir sonuç değildi. CTP için mücadele daha da yükselerek devam edecek. UBP ile bir koasliyon kurmasına Parti Meclisimizin onay vereceğini düşünmediğimi paylaşmıştım. CTP Genel Başkanı olarak düşüncem aynıdır.”