Dünya Her şey bu fotoğrafla başladı! Ülke Escobar için ayakta

Her şey bu fotoğrafla başladı! Ülke Escobar için ayakta

26.04.2022 - 07:08 | Son Güncellenme:

Meksika'da 18 yaşındaki Debanhi Escobar'a katıldığı bir partide arkadaşlarının yaptığı şaka, ülkenin gündeminde ilk sıraya çıkacak olaylar zincirinin fitilini ateşledi. Ondan geriye kalan gizemli fotoğrafın olayı aydınlatıp aydınlatmayacağı ise merak konusu. İşte detaylar...

Her şey bu fotoğrafla başladı Ülke Escobar için ayakta

Meksika'da yaşayan 18 yaşındaki Debanhi Escobar 9 Nisan'da aniden ortadan kayboldu. Kaybolmadan önce arkadaşlarıyla Nuevo Leon eyaletinde bir partiye katılmıştı. Debanhi'nin kayboluşu hakkında bilinen tek şey, onun bir sanayi şehri olan Monterrey yakınlarındaki Nuevo Laredo otoyolunda tek başına görüldüğü bir fotoğraftı. Gece geç saatlerde otoyolun kenarında duran genç bir hukuk öğrencisinin başına ne gelmiş olabilirdi?

Haberin Devamı

Aslında her şey arkadaşlarının genç kızı partide yalnız bırakarak 'şaka yapmak' istemeleriyle başladı. Arkadaşlarına göre Debanhi çelişkili davranıyordu ve bu yüzden arkadaşları partiden onsuz ayrılmaya karar verdi. Partide tek başına kalan genç kızı ise bir daha kimse görmedi, ta ki onu partiden eve götürmesi gereken bir taksi şoförü tarafından çekilen fotoğrafı ortaya çıkana kadar. 

Görüntü, Juan David Cuéllar tarafından 9 Nisan sabahı saat 05.00 civarında çekilmişti. Cuéllar, genç kadının arkadaşları tarafından onu eve götürmesi için çağrılan, 'güvenilir' olduğu iddia edilen bir taksi şoförüydü. Debanhi Escorbar’ın neden arabadan indiği belli değildi. Taksi şoförü o fotoğrafı yolcunun Monterrey şehrinin eteklerinde arabasından indiğini göstermek için çektiğini söyledi. Güvenlik kamerası görüntüleri ise taksi şoförünün genç kıza uygunsuz bir şekilde dokunduğunu gösteriyordu.

SORUŞTURMADA ŞOKE EDEN AN

Haberin Devamı

İhbar üzerine polisler, 200 personelle birlikte Debanhi'yi aramak için insansız hava araçları, arama köpekleri ve güvenlik kamerası görüntülerini kullandı. Ancak bütün aramalara ve incelemelere karşın genç kız bulunamadı. Acılı baba Mario Escobar'a göre ise savcılar işini doğru yapmıyordu. Kaybolduğu hafta yapılan tüm aramalar da sonuçsuz kaldı. Ancak günler sonra acı haber geldi. Polisler, Debanhi’nin cesedini yol kenarındaki bir motelin 4 metrelik derin su deposundan çıkardı. 

Genç kızın vücudu suda yaklaşık 2 hafta kaldıktan sonra tanınmaz hale gelmişti. Cesedin ona ait olduğu boynundaki kolyeden ve kaybolduğu gece giydiklerinden anlaşıldı.

Yetkililer, Debanhi'nin bir kafa travması sonucu öldüğünü iddia ederken, genç kızın yanlışlıkla su deposuna düştüğü öne sürüldü. Ancak ailesi söylenenleri reddetti ve bunu 'imkansız ve mantıksız' buldu. Hatta talihsiz kızın babası, kızının ölümünün doğrudan taksi şoförüyle ilgili olduğunu söyledi. Çünkü taksi şoförünün Debanhi'yi taciz ettiği iddia edilen videolar yayınlandığında Nuevo León Başsavcısı Gustavo Adolfo Guerrero Gutierrez, cinsel şiddet nedeniyle yargılanacak bir suç olmadığını söylemişti. Bunu göz önünde bulundurarak Debanhi'nin babası artık savcıya güvenmediğini söyledi ve şoförü rızası olmadan kızına dokunduğu için sorumlu tuttu. Acılı babaya göre kızı bu taciz nedeniyle taksiden inmişti.

Haberin Devamı

Her şey bu fotoğrafla başladı Ülke Escobar için ayakta

DEPO ŞÜPHE UYANDIRDI

Ayrıca cesedin bulunduğu depo da birçok şüphe uyandırıyordu. Google'ın haritalar uygulaması üzerinden motel havuzununboş olduğu görülebiliyordu. Üstelik Debanhi'nin cesedinin bulunduğu yer, keşif öncesinde yetkililer tarafından zaten kontrol edilmişti. Muhabir Fabian Pasos da motele sorunsuz bir şekilde girebilmiş ve herhangi bir çürüme kokusu fark etmeden deponun yakınında bazı videolar kaydetmişti. 

Debanhi'nin ailesine göre, 18 yaşındaki kızın kaybolmasıyla ilgili soruşturma tutarsızlıklar ve eksikliklerle doluydu. Nuevo León Eyaleti Güvenlik Bakanı Aldo Fasci de 9 Nisan ile 21 Nisan arasında yaşananları 'büyük bir insani başarısızlık' olarak tanımladı.

Her şey bu fotoğrafla başladı Ülke Escobar için ayakta

BAŞKA CİNAYETLER DE İŞLENDİ

Escobar'ın gizemli ölümü kadın cinayetlerinin gitgide arttığı Meksika'da büyük bir tepkiye sebep oldu. 

Debanhi Escobar kaybolmadan hemen önce yine Monterrey şehrinde 27 yaşındaki Maria Fernanda Contreras adlı başka bir kadın da öldürülmüştü. Escobar'ın arandığı hafta boyunca da yerel basında 5 genç kızın daha cesedinin bulunduğu yazıldı. Kurbanların hepsinin Debanhi ile aynı zamanlarda kayıp olduğu da belirtildi. Yetkililer ise şimdiye kadar yaklaşık bin 600 kadının kayıp olduğunu açıkladı. Bunlardan 829'unun hâlâ kayıp olarak listelendiği ve 16'sının ölü olarak bulunduğu ifade ediliyor.

Nuevo León Başsavcısı Gutierrez ise çoğu kadının gönüllü olarak hatta bir 'isyan' eylemi olarak ortadan kaybolduğu kanatinde. Guerrero, "Kadınların kaybolmasının temel nedeni aileleriyle yaşadığı iletişimsizlik, anlaşmazlıklar. Kaybolan kadınların çoğunun yaş aralığı 14 ila 25 arasında seyrediyor. Bunun sebebi ise bir cinayet ya da başka bir şey değil, bu kadınlar tarafından gerçekleştirilen gönüllü bir eylem" demekle yetindi.