Dünya Eurovision’da favori Ukrayna

Eurovision’da favori Ukrayna

12.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İtalya’da gerçekleşen 66’ncı Eurovision Şarkı Yarışması’nda finale kalan 10 ülke belli olurken Rusya’nın savaş açmasının ardından tüm Avrupa’nın destek verdiği Ukrayna bu yılın favorisi.

Eurovision’da favori Ukrayna

İtalyan müzik grubu Maneskin’in geçen yılki yarışmayı kazanmasının ardından bu hafta İtalya’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın önceki akşam yapılan ilk yarı finalinin sonuçları belli oldu. Finale katılacak 10 ülkenin arasında yer alan Ukrayna’nın daha güçlü rakipleri olmasına rağmen politik nedenlerle yarışmayı kazanması bekleniyor. Ukrayna’yı temsil eden folk-rap grubu Kaluş Orkestrası, Rusya’nın Şubat ayında savaş açması nedeniyle sadece 6 hafta önce bir araya gelebildiklerini söyledi. Düzenli prova yapamamalarına rağmen “Stefania”adlı şarkılarını seslendiren grubun performansı beğenildi. 

Haberin Devamı

Kaluş Orkestrası, herkese Rus işgali sırasında ülkelerini destekledikleri için teşekkür etti. Grup üyelerinden birinin savaşmak için Ukrayna’da kaldığı öğrenilirken, Stefania’yı solist Oleg Psyuk’un annesine ithafen yazdığı ancak savaşın ardından şarkının farklı  anlam kazandığı biliniyor. “Tarla çiçek açıyor ama saçları ağarıyor / Anne bana ninni söyle, sevgili kelimelerini duymak istiyorum” dizesini içeren şarkıda halk savaşın ardından anneyle Ukrayna’yı özdeşleştirdi. Eurovision Şarkı Yarışması’nda jürilerin siyasi olarak kendilerine yakın hissettikleri ülkelere daha fazla puan verdiği bilinirken, Avrupa’nın Kiev için birleşmesinin ardından Ukrayna’nın yarışmanın galibi olacağı düşünülüyor. Bu akşamki 2. yarı final, yarışmanın resmi Youtube kanalından yayınlanacak. Kazananın belli olacağı finalse 14 Mayıs’ta gerçekleşecek. Rusya ise yarışmaya alınmadı. Eurovision 1. Yarı Final’de İsviçre, Norveç, Ermenistan, Yunanistan, İzlanda, Ukrayna, Litvanya, Moldova, Portekiz ve Hollanda finale kaldı.Türkiye, 2013’ten beri Eurovision’a katılmıyor.