Dünya AB'den şok karar: Filistin'e yardımlar devam edecek

AB'den şok karar: Filistin'e yardımlar devam edecek

22.11.2023 - 09:29 | Son Güncellenme:

Avrupa Komisyonu, iç inceleme sonucu bu ay Filistin topraklarına verilen kalkınma yardımı ödemelerine devam edeceğini bildirdi.

ABden şok karar: Filistine yardımlar devam edecek

Avrupa Komisyonu, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'de düzenlediği saldırılardan iki gün sonra, Hamas'ın eline geçmesini önlemek amacıyla askıya aldığı Filistin'e yönelik kalkınma yardımlarının inceleme sürecini tamamladı.  Üst düzey bir AB yetkilisi yaptığı açıklamada, "Analizlerimiz bu aşamada sözleşme yükümlülüklerinin ihlal edildiğini tespit etmedi ve bu nedenle Filistin'e yönelik devam eden AB yardım portföyümüzü uygulamaya devam edeceğiz." dedi.

Haberin Devamı

AB'nin yürütme organı olan Komisyon, bu sonuç üzerine 9 Ekim'den bu yana incelediği toplam 331 milyon euro değerindeki 119 sözleşmenin yüzde 88'ine gelecekteki ödemeler için izin verildi.

"FİLİSTİNLİLERİN PARAYA İHTİYACI VAR"

Euronews'e konuşan Filistin'in AB Büyükelçisi Abdülrahim Alfarra kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana AB'nin Filistin Yönetimi'ne para ödemediğini söyledi. Alfarra "Filistinlilerin hayatta kalabilmek için bu paraya ihtiyacı var." dedi.

Alfarra ayrıca AB Komşuluk Komiseri Olivér Várhelyi'nin Filistin'e yapılan ödemelerin askıya alındığını tek taraflı olarak duyurmasının ardından alelacele açıklanan incelemenin tek amacının Várhelyi'nin itibarını kurtarmak olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Ancak Komisyon, incelemenin hızlı bir şekilde sonuçlandırılması nedeniyle Filistin Yönetimi'ne ya da Birleşmiş Milletler'in Filistin'deki organı UNRWA'ya yapılacak hiçbir ödemenin gecikmediğini savunuyor.

SOSYAL MEDYA İZLENECEK

Gazetecilere bilgi veren AB yetkilisi, fonların terör örgütlerine aktarıldığını ortaya koyan denetime rağmen, Filistin topraklarında AB tarafından finanse edilen toplam 8 milyon euro değerindeki iki projenin, sivil toplum gruplarının fonları nefreti körüklemek için kullandığına dair "ciddi" iddialar üzerine askıya alındığını söyledi.

Bu kapsamda AB'den fon alan grupların sosyal medya paylaşımları da dahil olmak üzere kamuya açık iletişimleri nefret söylemi ya da şiddete teşvik açısından izlenecek. AB fonlarının alıcısının başka grup ya da bireylere taşeronluk yaptığı üçüncü taraf finansmanı da daha sıkı kontrollere tabi olacak.

Komisyonun bu daha sıkı tedbirleri resmi olarak kabul edip etmediği henüz netlik kazanmadı. Komisyon, bekleyen ödemelerin yapılabilmesi için 39 milyon euro değerindeki 51 sivil toplum projesi hakkında daha fazla bilgi bekliyor.

Yetkiliye göre, bu projelerle ilgili olarak herhangi bir ihlal iddiası bulunmamakla birlikte, Komisyon'un uygunluğu kontrol etmek için gerekli tüm kontrolleri uygulayacağını bildirdi.