Dünya Dünyada manşet! Fransa alev alev

Dünyada manşet! Fransa alev alev

24.03.2023 - 11:11 | Son Güncellenme:

Macron'un parlamentoyu devre dışı bırakıp getirdiği düzenleme Fransa'yı kaosa sürükledi, Bordeaux'da yaşananlar Paris'teki olayları gölgede bıraktı. İngiliz medyası, 'Fransa'da kaos' başlıkları atıyor.

Fransa'yı haftalardır sarsan protesto gösterileri 23 Mart Perşembe akşamı doruk noktasına Bordeaux şehrinde ulaştı, olaylar uluslararası medya tarafından manşetten veriliyor. İktidarı boyunca Sarı Yelekliler gösteri dalgasından başkent Paris'in çiftçiler tarafından basılmasına çok sayıda protestoya hedef olan Fransa lideri Emmanuel Macron, bu kez ciddi şekilde köşeye sıkıştı.

Haberin Devamı

Emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasına öfke duyanlar, haftalardır sokaklarda. Fransa hükümeti, emeklilik yaşının 64'e yükseltilmesini öngören tartışmalı yasayı geçirebilmek için, anayasadaki özel bir maddeyi kullanarak parlamentoyu devre dışı bıraktı.

Grevler ve protestolar sürerken Macron hükümeti geri adım atmadı, Başbakan Elisabeth Borne emeklilik yaşının yükseltilmesi için "Tartışmaya açık değil" dedi.

'SOKAKTA GÖRÜŞÜRÜZ!'

Macron, Salı günü parlamentoda yapılan güven oylamasını az bir farkla da olsa kazandı. Sol partilerin girişimiyle yapılan ilk güven oylamasının başarısız olması sonrası, bu partilerin vekilleri 'Sokakta görüşürüz' yazılı dövizler açtı. Yasanın önünde engel kalmamasıyla, protestolar daha da yoğunlaştı.

Haberin Devamı

Perşembe günü Fransa çapında 1 milyonu aşkın insan emeklilik yaşını protesto etmek için sokağa çıktı ve grevler ülkeyi felç etti. Protestoların dokuzuncu gününde grev nedeniyle Perşembe günü tedarikçiler elektriği kesmek zorunda kalırken, Fransız Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin yaklaşık beşte birinin işe gelmediğini açıkladı.

HAVALİMANI VE İSTASYONLAR BLOKE EDİLDİ

İçişleri Bakanlığı verilerine göre başkent Paris’teki yürüyüşe 120 bin kişi katıldı. Fransa Genel Emek Konfederasyonu’na göre ise Paris'te 800 bin kişi eylemlerde yer aldı. Eylemciler demiryollarını ve Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’na giden yolları bloke etti. Ulusal demiryolu işletmesi SNCP, hızlı trenlerin ülke çapında iptal olduğunu duyurdu.

1/20

2/20

3/20

4/20

5/20

6/20

7/20

8/20

9/20

10/20

11/20

12/20

13/20

14/20

15/20

16/20

17/20

18/20

19/20

20/20

Paris’te çöp toplayıcıların Pazartesi gününe kadar iş bırakma kararı alması nedeniyle sokakların çöp dolu olduğu görüldü.

Paris'te BBC'ye konuşan itfaiye memurları, başından beri eylemlere katıldıklarını ve Macron 'emeklilik reformunu' geri çekene kadar da katılımlarını sürdüreceklerini söyledi. İtfaiyecilerden biri, "Dün Cumhurbaşkanı'nı dinledim. İnsanlar umrunda değil. Onun için, kalabalığın meşruiyeti yok. En üst düzeyde baskı yapacağız, gerekirse barikat kuracağız" dedi.

Başkentteki gösterilerde 80 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Şehirde barikatlar kuruldu, polisle eylemciler arasında çatışma çıktı.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYADA YAYINLANDI

Fransa'nın batısındaki Bordeaux şehrinde ise gece yarısı belediye binasından alevler yükseldi. Göstericiler, belediye binasını ateşe verdi. Olayın sosyal medyada paylaşılan görüntülerinde, belediye binasının ön kapısının alev aldığı görülüyor.

Nantes kentinde polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, Rennes'de ise güvenlik güçleri kalabalığı dağıtmak için protestoculara tazyikli su ile müdahale etti.

Marsilya ve Nice'de de binlerce kişi protesto yürüyüşü düzenledi.

Ülkenin kuzeyindeki Dunkirk’te bazı eylemcilerin petrol depolarını hedef aldığını ve ana LNG yakıt istasyonunu bloke ettiği kaydedildi.

'FRANSA'DA KAOS'

İngiliz medyası, Perşembe akşamı yaşananları 'Bordeaux belediye binası, emeklilik değişikliklerine karşı ülke çapındaki protestolar sırasında ateşe verildi', 'Fransa'da kaos', 'Alev alev yandı-Fransa'da emeklilik protestoları yayılırken Bordeaux'da belediye binasının alevler içinde kalması şoke edici bir an' başlıklarıyla sundu.

Fransa hükümeti, mevcut sistemin maddi olarak daha fazla sürdürülemeyeceğini savunuyor ve emeklilik yaşını 62’den 64’e çekmek istiyor. Aynı zamanda, emeklilik maaşı için verilen katkının süresi ve miktarı da artırılıyor ve bunlar tamamlanmadan emekli maaşı alınması engelleniyor.

Haberin Devamı

Kamuoyu araştırmalarına göre halkın üçte ikisi bu değişikliğe karşı. Pazar günü yapılan bir kamuoyu yoklaması, Macron’un kişisel onay oranının yüzde 28’e düştüğünü ortaya koydu. Böylece Cumhurbaşkanının popülaritesi, 2018-2019’daki Sarı Yelekliler gösterilerinden bu yana en düşük seviyeyi görmüş oldu.

Fransa'da, aralarında dünyaca ünlü oyuncu Juliette Binoche'un da bulunduğu 300 kişi de, halen AB Zirvesi için Brüksel'de bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a açık mektup yazarak kanuna karşı olduklarını dile getirdi.

Fransa, büyük Avrupa ekonomileri arasında emeklilik yaşının en düşük olduğu ülke.

Fransız hükümeti, yeni yasa ile emekli olma yaşını yukarı çekme dışında, emekliliği hak etmek için çalışılması gereken süreyi de uzatıyor. Bununla birlikte asgari emekli maaşı bin 200 euroya çıkarılıyor.