Dünya Fransa, Almanya ve İtalya liderleri Kiev'de

Fransa, Almanya ve İtalya liderleri Kiev'de

16.06.2022 - 10:53 | Son Güncellenme:

Scholz, Macron ve Draghi'yi taşıyan tren sabah saatlerinde Ukrayna'nın başkentine vardı. Üç liderin Kiev'e gitmesi, Rus işgalinden bu yana yapılan en üst düzey ziyaret niteliği taşıyor.

Fransa, Almanya ve İtalya liderleri Kievde

Avrupa Birliği'nin en büyük üç ülkesinin lideri, bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'de. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa lideri Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi taşıyan tren, sabah saatlerinde Kiev'e ulaştı.

Haberin Devamı

Özellikle Almanya Şansölyesi Scholz, Rus işgalinin başından bu yana Kiev yönetimi tarafından Ukrayna'ya yeterli desteği vermediği için eleştirilen bir isimdi ve ziyarete dair çok sayıda farklı açıklama yapılmıştı.

Liderleri Kiev tren istasyonunda Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk karşıladı.

Emmanuel Macron, bir gazetecinin neden Kiev'e geldiklerini sorması üzerine "Avrupa'nın birliği için bir mesaj" yanıtını verdi.

Fransa, Almanya ve İtalya liderleri Kievde

ABD'DEN YENİ SİLAH YARDIMI

Ukrayna'ya milyarlarca dolar silah gönderen ABD ise, 1 milyar dolarlık yeni bir paket açıkladı. Başkan Joe Biden, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile 41 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra silah yardımını ilan etti.

Paket hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, gemisavar roket sistemleri, topçu roketleri, görüş cihazları ve obüsler için mermilerin Ukrayna'ya sevk edileceğini aktarıyor.

Haberin Devamı

Kiev çevresinden geri çekilmek zorunda kalan Rus ordusu, işgal etmeye odaklandığı Donbas'ta ilerliyor. Ukrayna, Donbas'ta Rus güçlerinin artan baskısı karşısında ABD ve diğer Batılı ülkelerden silah teslimatlarının hızlandırılmasını istiyor.

SEVERODONETSK'TE BİNLERCE İNSAN MAHSUR

Cephe hattında ise Donbas'taki savaşın düğümlendiği Severodonetsk'te durum giderek kötüleşiyor. Birleşmiş Milletler, Rus ordusunun yoğun saldırısı altındaki Severodonetsk'te binlerce sivilin mahsur kaldığı, temel ihtiyaç malzemelerinin tükenmekte olduğu uyarısını yaptı.

Sivillerin büyük bölümünün kentteki Azot Kimyasal Tesisi'nin altındaki sığınaklarda olduğu belirtiliyor.

Kente ulaşım sağlayan son köprünün de bu hafta başında Rus güçler tarafından yıkılmasıyla, kentteki yaklaşık 12 bin sivil fiili olarak kentin içinde mahsur kaldı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden Saviano Abreu BBC'ye yaptığı açıklamada "Su ve temizlik imkanlarının olmayışı en büyük endişe" dedi ve kentteki gıda ve ilaçların da tükenmeye başladığını belirtti. BM bölgeye insani yardım ulaştırmayı umut ederken, süregiden şiddetli çatışmalar kentteki sivillere ulaşılmasını imkansız kılıyor.

BM'nin uyarısının ardından Rusya Çarşamba günü insani koridor açıp sivilleri tahliye etme söz verdi ancak henüz bu konuda bir adım atılmadı. Rusya'nın sivilleri kentin kuzeyinde kontrol ettiği bölgeye tahliye etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya söz konusu sığınaklarda Ukraynalı savaşçılar da olduğunu iddia ederek, Ukrayna'yı sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçladı.

Savaşı Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı bölgelerde yoğunlaştıran Moskova, haftalardır süren ağır bombardımanın ardından Severodonetsk'in büyük bölümünde kontrolü ele geçirdi.

Severodonetsk ve yakınındaki Lisiçansk, Rus ayrılıkçıların bulunduğu Lugansk bölgesinde Ukraynalı güçlerin kontrolünde kalan son iki yerdi. Bu iki bölge Donbas olarak biliniyor. Severodonetsk'in kontrolünü ele geçirmesi Rusya için tüm Lugansk bölgesinde kontrolün sağlanması anlamına geliyor.

Kentin belediye başkanı Telegram üzerinden geçtiği son bilgide kentin doğusunun hâlâ Ukrayna güçlerinin kontrolünde olduğunu belirtti.