Dünya Gazze planı meydana çıktı

Gazze planı meydana çıktı

06.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze Şeridi’nde çatışmalar sürerken, İsrail’in bölgeye ilişkin, Hamas’ı tamamen yok etme amacı taşıyan savaş sonrası planları ortaya çıktı.

Gazze planı meydana çıktı

Perşembe günü Başbakan Binyamin Netanyahu’nun savaş kabinesinin toplantısında açıklanan plan, büyük dikkat çekerken, hükümet içinde de ciddi tartışmalara neden oldu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın açıkladığı plana göre, Gazze’de yönetimin Filistinlilere bırakılması ancak güvenlik kontrolünün İsrail tarafından sürdürülmesi öngörülüyor. Gazze’deki sivil yönetiminin Filistinlilere bırakılacağını söyleyen Gallant, bunun için “İsrail’e düşman olmamaları ve aleyhte faaliyette bulunmamaları” şartını öne sürdü.

Haberin Devamı

Ana hatları belli

Planın ana hatlarında “İsrail Gazze’deki sivilleri yönetmeyecek ama Hamas da Gazze’yi yönetmeyecek” kısmı dikkat çekiyor. Gallant, Hamas dışında herhangi bir grubun yönetim adayı olabileceğini dile getirdi. Raporda “Gazze’nin sakinleri Filistinlilerdir, dolayısıyla İsrail’e karşı düşmanca eylemler ya da tehdit olmaması koşuluyla Filistinliler yönetimde olacaktır” denildi.

“Savaşın hedeflerine ulaşıldıktan sonra Gazze Şeridi’nde İsrail’in sivil varlığı olmayacak” denilen planda, bununla birlikte İsrail’in operasyon yapma “hakkını” saklı tutacağı belirtildi. Planın şartları arsında ‘Gazze’de İsrail askeri güçlerine herhangi bir kısıtlama getirilmemesi’ yer alıyor. Gazze’deki yıkımın ardından, bölgenin yeniden inşasını ise çok uluslu bir güç üstlenecek. Mısır’ın savaş sonrası için önemli rol oynayacağı belirtilirken, bu konuya açıklık getirilmiyor.

Haberin Devamı

Toplantıda kavga

İsrail Savunma Bakanı’nın “savaş sonrası döneme” ilişkin açıklamaları, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bölgeye yapacağı ziyaret arifesinde açıklandı. Plan henüz resmi devlet politikası değil ve savaş ile güvenlik kabinesinden geçmesi gerekiyor. Başbakan Netanyahu ise, şu ana dek Gazze’nin nasıl yönetilmesi gerektiğine ilişkin net düşüncelerini açıklamadı.

Plan, özellikle aşırı sağcı siyasilerce büyük tepkiyle karşılandı. Gazze’de yönetimin Filistinlilere bırakılmaması ve Yahudi yerleşimcilerin de bölgeye geri dönmesini talep eden aşırı sağcılar, plandan rahatsız. Netanyahu’nun kabinesindeki bazı aşırı sağcı üyeler, Gazze’deki Filistin vatandaşlarının sürgüne gitmeye teşvik edilmesi ve bölgedeki Yahudi yerleşimlerinin yeniden kurulması gerektiğini söyledi. Hatta kabine toplantısında ciddi tartışmaların yaşandığı, bakanların birbirlerine bağırdığı öğrenildi.

İsrail medyasına göre, kabine toplantısı büyük bir kavgaya da sahne oldu. Birçok bakanın, aralarında Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin de bulunduğu İsrail Savunma Kuvvetleri temsilcilerini suçlaması üzerine salondan bağırış sesleri yükseldi. Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz ise, Halevi’yi hedef alanlara bağırdı. Tartışmanın 7 Ekim saldırısıyla ilgili soruşturma ve 2005’te Gazze’den çekilme konularından başladığı ifade ediliyor.