Dünya Gazze'de hastanelerde neler yaşanıyor?

Gazze'de hastanelerde neler yaşanıyor?

29.11.2023 - 10:09 | Son Güncellenme:

İsrail, Gazze'deki saldırılarını sürdürürken, bölgedeki hastaneler ve sağlık tesisleri son günlerde yoğun çatışmalara maruz kaldı.

Gazzede hastanelerde neler yaşanıyor

Dikkatler binlerce kişinin mahsur kaldığı El Şifa Hastanesi'nde. Ancak bölgedeki diğer hastane ve sağlık tesislerinde çalışanlar, çatışmalar nedeniyle enerji ve tıbbi malzeme eksiklikleri yaşandığını belirtiyor. İsrail, hastaneleri doğrudan hedef almadığını ancak El Şifa ve diğer tesisler çevresinde 'çatışmalar' yaşandığını söylüyor.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü, 7 Ekim'den bu yana 22'si hastane olmak üzere 36 sağlık tesisinin hasar gördüğünü ve şu anda yalnızca birkaç tanesinin faaliyette olduğunu belirtiyor.

EL ŞİFA HASTANESİ

Gazzede hastanelerde neler yaşanıyor

Dünya Sağlık Örgütü, Pazar günü yaptığı açıklamada, 700 yataklı, bölgenin en büyük hastanesi olan Şifa'nın devre dışı kaldığını ve içerideki durumun 'korkunç ve tehlikeli' olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre hastane çevresindeki sokaklarda yaşanan çatışma sebebiyle, kritik altyapı tesisleri hasar görüyor.

Hastane personeli yaralanma veya ölüm riski olmadan binadan ayrılmanın imkansız olduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "sürekli devam eden silah sesleri ve bombalamaların zaten kritik olan koşulları daha da kötüleştirdiğini" söyledi.

Haberin Devamı

Hastane içinden gelen bilgiye göre gıda kıtlığının yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yakıt da yok. Birkaç kritik üniteye elektrik sağlamak için güneş enerjisi kullanılıyor. Bölgede iletişim hatlarında da kesintiler yaşanıyor. Sınır Tanımayan Doktorlar adlı yardım kuruluşu hafta sonunda Gazze'deki üyeleriyle iletişim kuramadığını bildirdi.

Gazetecilerin hastane çalışanlarıyla temasa geçme girişimleri çoğu zaman başarısız oldu. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre hastanede halen en az 2 bin 300 kişi bulunuyor. Bunların yaklaşık 650'si yaralılar ve hastalar, 200 ile 500'ü personel ve yaklaşık 1500'ü binada sığınanlardan oluşuyor.

Gazzede hastanelerde neler yaşanıyor

Hastanenin ameliyathanesinde ise bu sayılara dahil olan yeni doğan bebekler tutuluyor. Hastane çalışanları şimdiye kadar 39 bebekten üçünün kuvöz eksikliği nedeniyle öldüğünü duyurdu. Doktorlara göre hayatta kalan bebeklerin hayati riski devam ediyor.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada İsrail'in bebeklerin daha güvenli bir hastaneye nakledilmesine yardım edeceğini söylemişti. Fakat bebekler henüz hastaneden taşınmadı.

Hastane personeli bebekleri güvenli bir şekilde taşımanın gelişmiş ekipmanlar gerektirdiğini ve Gazze'de 'daha güvenli bir hastane' bulunmadığını belirtiyor. Tüm bu sorunlara ek olarak hastanede hijyen eksikliğinden ve cesetlerin çürümesinden kaynaklanan artan hastalık riski olduğu aktarılıyor.

Haberin Devamı

Cerrah Mervan Ebu Saada, cesetleri defnetme girişimlerinin etraftaki çatışmalar nedeniyle engellendiğini, morg soğutmasının ise elektrik kıtlığından dolayı çalışmadığını söyledi. Saada, hastane avlusunda 100 ceset bulunduğunu aktardı.

EL EHLİ HASTANESİ

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros 10 Kasım'da yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nde halen faaliyet gösteren hastanelerin 'kapasitelerinin çok ötesinde çalıştığını' söyledi. Gazze'nin kuzeyindeki El Ehli Hastanesi'nde çalışan Dr. Ghassan Abu Sittah, hastanenin şu anda Gazze Şehri'ndeki tüm yaralıları aldığını ancak bununla başa çıkacak kaynaklara sahip olmadığını belirtti.

Sittah, ambulansların her 10 dakikada bir yaralıları getirdiğini, ancak İsrail tanklarıyla çevrili olduğunu söylediği kan bankasına hastane personelinin erişiminin olmadığını söyledi. Sittah, "Röntgen teknisyenimiz yok ve ilaç sıkıntısı öyle bir noktaya geldi ki, büyük yaraları temiz tutmak için analjezi veya anestezi olmadan son derece acı verici işlemler yapmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ameliyathanelerin sadece hayati ameliyatlar için kullanıldığını söyleyen Sittah, "herkesi tedavi edecek miktarda kaynak olmadığını" da belirtti.

EL KUDÜS HASTANESİ

Gazzede hastanelerde neler yaşanıyor

Filistin Kızılayı'na göre Gazze Şeridi'nin Şifa'dan sonra ikinci büyük hastanesi olan El Kudüs Hastanesi faaliyetlerini tamamen durdurmak zorunda kaldı. Cumartesi günü yapılan açıklamada Filistin Kızılay'ı ekiplerinin 500 hasta ve hastanede barınan çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 14 bin kişiyle içeride mahsur kaldığını söylemişti.

Pazar günü yapılan açıklamada ise hastanenin 'mevcut yakıtın tükenmesi ve elektrik kesintisi sebebiyle artık hizmet dışı olduğu' belirtildi. Kızılay, hastanenin 'devam eden İsrail bombardımanı sebebiyle kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakıldığını ve bu durumun sağlık personeli, hastalar ve yerinden edilmiş siviller için ciddi riskler oluşturduğunu' söyledi.

Haberin Devamı

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinden Kudüs hastanesine giden bir tahliye konvoyunun, 'acımasız bir bombardımanın' ardından geri dönmek zorunda kaldığı belirtilen açıklamada hastanede mahsur kalanların yiyecek, su ve elektrikten mahrum olduğu aktarıldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar, Cumartesi günü ailesiyle birlikte Kudüs'te çalışan ve orada barınan bir cerrahla bağlantısının kesildiğini söyledi.

RANTİSİ VE NASR, GAZZE'NİN KUZEYİ

Gazzede hastanelerde neler yaşanıyor

Gazze şehrinin kuzeyindeki El Rantisi Çocuk Hastanesi ve yakınındaki El Nasr Hastanesi, çok az sayıda hasta ve personel dışında Cuma günü tahliye edildi. Rantisi, Gazze'nin tek pediatrik kanser biriminin bulunduğu hastane olarak biliniyor.

Bir videoda, Cuma günü Nasr'den ayrılmaya çalışırken beyaz bayrak sallayan kişilerin silahla hedef alındığı görülüyor. Silah seslerinin nereden geldiği veya kimin ateş ettiği henüz belirlenemedi.

SWEİDİ (İSVEÇ) KLİNİĞİ, EL ŞATİ MÜLTECİ KAMPI

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Pazar gecesi yaptığı duyuruda İsveç kliniğinin Cumartesi günü düzenlenen bir hava saldırısında 'vurulduğunu ve yok edildiğini' söyledi.

Klinikte yaklaşık 500 kişinin barındığı ve ölü sayısının 'belirsiz' olduğu belirtildi. Gazze'den bildiren Rüşdi Abualouf, bölgede bulunan 65 yaşındaki Meryem El Arabeed adlı bir kadınla konuştu.

Meryem, İsrail askerlerinin Pazar gecesi sağlık tesisine girip herkesi dışarı çıkardığını, daha sonra 'İsrail buldozerinin binayı tamamen yıkmasını' izlediğini söyledi. Meryem, "Üç oğlumun da aralarında bulunduğu genç erkekleri dışarı çıkardılar, kadın ve çocukları ayırdılar" dedi, oğullarının ve akrabalarının nerede olduğunu bilmediğini belirtti.

Yazarlar