Dünya Gazze’de umutlar henüz tükenmedi

Gazze’de umutlar henüz tükenmedi

08.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de bir ateşkes sağlanmasına yönelik görüşmeler bir tıkanma noktasına gelse de, umutlar henüz tükenmedi. Hamas heyeti Kahire’den ayrıldı ancak görüşmeler dolaylı olarak devam ediyor.

Gazze’de umutlar henüz tükenmedi

İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes sağlanması için diplomatik çabalar devam ederken, Mısır’ın başkenti Kahire’de süren görüşmeler bir çıkmaza girmiş durumda. Mısır medyası, Hamas heyetinin ateşkes görüşmelerinin sürdüğü Kahire’den ayrıldığını, müzakerelerin gelecek hafta devam edeceğini aktardı. Bununla birlikte bir anlaşmaya varılması için umutlar tükenmiş değil. Görüşmelerin dolaylı olarak da devam ettiği ifade ediliyor. Nitekim Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İsrail’in saldırıları altındaki Gazze Şeridi’ndeki durumun ‘ateşkesin ertelenmesini kaldıramayacağını’ söyledi.

Haberin Devamı

Nerede tıkandı?

Ramazan başlamadan önce Gazze’deki çatışmalara ara verilmesi ise şimdilik zor gözüküyor. Yetkililer ABD merkezli New York Times’a, müzakerelerin Hamas’ın kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi ve Gazzelilere yönelik erzak talepleri üzerine sıkışıp kaldığını söyledi. Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri, İsrail’in Gazze’de ateşkes anlaşmasına varmak için arabulucuların tüm çabalarını “engellediğini” öne sürdü. Zuhri, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarını sona erdirme, askeri birliklerini tamamen geri çekme, bölgeye yardım için giriş özgürlüğü sağlama ve yerinden edilenlerin geri dönmesi yönünde Hamas’ın sunduğu talepleri reddettiğini aktardı.

Haberin Devamı

İsrail yönetimi, Hamas “yok edilene” ve tüm rehineler serbest bırakılana kadar savaşmaya devam edeceğini, yalnızca “geçici bir ateşkesi” kabul edeceğini belirtiyor. Hamas ise İsrail Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmeden rehineleri serbest bırakmayacağını ifade ederken, rehineler karşılığında İsrail’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan üst düzey isimler de dahil olmak üzere çok sayıda mahkumun serbest bırakılmasını istiyor. Arabulucuların her iki tarafı da taleplerini yumuşatmaları konusunda ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Gazze’de umutlar henüz tükenmedi

Filistin’i kim yönetecek?

İsrail’in Hamas’ın elinde tuttuğu rehineleri salıvermesi karşılığında Filistinli mahkumları serbest bırakması olasılığı, hapisteki El Fetih hareketi lideri Mervan el Barguti’yi odak noktası haline getirdi. BBC’nin aktardığı habere göre, Barguti ismi, Filistin Yönetimi’nin potansiyel lideri olarak konuşulmaya başlandı. Hamas, herhangi bir rehine karşılığı mahkum anlaşmasında Barguti’nin serbest bırakılmasında ısrarlı.

Gazze’de umutlar henüz tükenmedi

Açlık ve susuzluk can alıyor!

Gazze Şeridi’nde 2 kişinin daha açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Şifa Hastanesi’nde 15 yaşında bir çocuğun, Beyt Lahya şehrindeki Kamal Adwan Hastanesi’nde ise 72 yaşında bir kişinin yetersiz beslenme ve dehidrasyon nedeniyle yaşamını yitirdiği aktarıldı. Son olarak Gazze Şeridi’nde açlık ve susuzluktan ölenlerin sayısının 20’ye yükseldiği kaydedildi. Öte yandan Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) Gazze Şeridi’nde felakete yol açacak bir kıtlığı önlemek üzere alınmasına hükmettiği geçici tedbirlerin güçlendirilmesi için acil bir başvuruda bulunduğunu duyurdu.