Dünya ‘Gazze’yi Filistinliler yönetecek’

‘Gazze’yi Filistinliler yönetecek’

17.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı başlattığı savaş devam ederken, İsrail ordusunun savaşta daha düşük yoğunluklu bir döneme girdiği ifade ediliyor. Son dönemde İsrail ordusunun operasyonları bölgenin Han Yunus ve Refah kentleri çevresinde yoğunlaşmıştı.

‘Gazze’yi Filistinliler yönetecek’

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘bu bölgelerdeki yoğun operasyonların da yakında sona ereceğini’ duyurdu. Yoğun saldırıların sona ereceğine yönelik açıklama, bölgede daha fazla sivilin hayatını kaybetmemesi için önemli bir gelişme olarak görüldü. Gallant ayrıca yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarının sonlanmasının ardından abluka altındaki Gazze Şeridi’ni Filistinlilerin yöneteceğini söyledi. Gallant, “Gazze’deki gelecek hükümet, Gazze Şeridi’nden büyümeli. Gazze Filistinliler tarafından yönetilecek. Askeri harekatın sonu siyasi bir eyleme bağlanmalı” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise daha önce pek çok defa yaptığı açıklamada, savaşın hedefinin Hamas’ı yok etmek olduğunu ve Gazze’de savaş sonrasında “ bir Filistin yönetimi”nin iş başında olmasına karşı olduğunu dile getirmişti. 

Haberin Devamı

Öte yandan İsrail basınında yer alan haberlerde, savaş kabinesinde yeni rehine anlaşması için fikir ayrılığı olduğu öne sürüldü. Haaretz, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi’nden bakanlar Benny Gantz ile Gadi Eisenkot arasında bir anlaşmazlık olduğunu yazdı. 

‘Hizbullah’la savaşa hazırız’

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Kuzey Komutanlığı komutanı olarak görev yapan Tümgeneral Uri Gordin’in Lübnan’daki operasyonları simüle eden bir eğitim tatbikatının ardından yedek askerlere “Hizbullah’la savaşa hazır olduklarını” söylediği bildirildi. “Jeruselam Post”un haberine göre, Gordin, “Her zamankinden daha hazırlıklıyız. Gerekirse bu gece savaşa gidebiliriz” dedi. Hizbullah’ın yeteneklerini ortadan kaldırmak ve mümkün olduğu kadar geriye itmek için çalıştıklarını belirten Gordin, “Arzu edilen güvenlik sonucunu elde etmek, yani kuzey İsraillileri evlerine döndürmek için yapılacak daha çok şey var” ifadelerini kullandı.