Dünya Gerilim sürüyor

Gerilim sürüyor

06.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tayvan Boğazı’ndaki gerilim ve Çin’in Tayvan karasularını ihlal ettiği tatbikatları devam ediyor. Pekin, Washington’a diplomatik karşılık vermeye de başladı.

Gerilim sürüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardından Çin ordusunun Tayvan çevresinde başlattığı askeri tatbikat dün devam etti.

Haberin Devamı

Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin’e ait çok sayıda gemi ve uçağın, tatbikatın ikinci gününde Tayvan Boğazı’nda orta çizgiyi geçtiği bildirildi. Açıklamada, kara tabanlı füze sistemlerinin yerleştirildiği, durumu izlemek için boğaza uçak ve gemiler gönderildiği aktarıldı. Savaşa hazır olma durumunun artırılacağı ancak savaş istenmediği kaydedildi. Orta çizgi, Tayvan Boğazı’nda Çin anakarası ile Tayvan arasındaki gayri resmi ayrım çizgisi olarak biliniyor.

‘Bu tepki kışkırtıcı’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Kamboçya’da gerçekleştirilen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısında, Çin’in Pelosi’nin ziyaretine tepkisinin “açıkça kışkırtıcı” olduğunu ifade etti. Blinken, Çin’in sadece Tayvan’ı değil, komşularını da korkutmaya çalıştığını söyleyerek, “ABD, durumu sakinleştirmeye çalışıyor, müttefiklerinin ve ortaklarının yanında olmaya devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanlığı’ysa, gerek G7 ülkelerinin gerekse de Avrupa Birliği’nin (AB) askeri tatbikatları eleştiren açıklamalarını protesto için Pekin’deki Japon Büyükelçisi ve ülkedeki diğer Avrupalı diplomatların bakanlığa çağrıldığını bildirdi.

Pelosi, Asya turu çerçevesinde Pekin yönetiminin itirazlarına rağmen geçtiğimiz Salı günü Tayvan’a gelmiş, adayı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu.

Çin’den ‘kişisel’ yaptırım kararı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’ı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye yaptırım uygulanacağını duyurdu. Açıklamada, Çin’in Pelosi’nin “kışkırtıcı eylemlerine” yanıt olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin ilgili yasaları doğrultusunda, Pelosi ve birinci dereceden akrabalarına yaptırım uygulama kararı aldığı belirtildi. Yaptırımların içeriği hakkında detay verilmedi.

Çin, ayrıca Pelosi’nin Tayvan ziyareti üzerine Washington yönetimiyle gerçekleşmesi beklenen bazı görüşmeleri iptal ettiğini duyurdu. Çin, ABD ile askeri ilişkiler ve iklim değişikliği gibi konularda iş birliğini askıya aldıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Pelosi: Tayvan’ı izole edemeyecekler

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan ve Güney Kore’yi ziyaret ettikten sonra Asya turunun son durağı olan Japonya’ya geldi. Pelosi, başkent Tokyo’da Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile bir araya geldi. Tayvan konusuna değinen Pelosi, “Farklı yerlerden ziyaretçilerin Tayvan’a gitmesine engel olmaya çalışabilirler ama bizim ziyaretlerimizi önleyerek Tayvan’ı izole edemeyecekler” açıklamasında bulundu.
Kishida ise, “Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın korunmasını sağlamak için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’un, ev tatilinde olduğu gerekçesiyle Pelosi ile yüzyüze görüşme yapmak istemediği belirtildi. Nitekim Pelosi Çarşamba akşamı Seul’e indiğinde, Devlet Başkanı’nın başkentin kuzeyinde bir tiyatro oyunu izlediği, özçekim yaptığı kaydedildi.