Dünya ‘Görüntüler hoş değildi ama zorladılar’

‘Görüntüler hoş değildi ama zorladılar’

22.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Pile’de yol yapımı nedeniyle çıkan olaylara değinerek, “Bu yapılan bir egemenlik çatışmasıdır ve bizim egemenliğimizi kabul etme konusunda tereddütleridir. Ama er veya geç bunu kabul edeceklerdir, bunun başka çaresi yoktur” diye konuştu.

‘Görüntüler hoş değildi ama zorladılar’

Tatar, bir TV kanalına bağlanarak, Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü’ne ulaşımı kolaylaştırmak için yapımına başlanan Pile-Yiğitler Yolu Projesi’nin Birleşmiş Milletler Barış Gücü engeline takılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tatar, BM Barış Gücü’nün yetkilerini aşarak müdahalede bulunduğunu vurgularken, “Oraya gelip bizi durdurmaya yetkileri yok. Barış Gücü Misyonu bambaşka. Belki burada arabuluculuk yapmak, sükûneti korumak, iyi niyet misyonu çerçevesinde barışı sağlamak... Ama bizim kendi bölgemizde yapacağımız bir çalışmaya müdahale etmeleri, asla öyle bir yetkileri yoktu, bunu yaptılar ve biz de gereğini yaptık. Oradaki görüntüler hoş değildi ancak bizi buna zorladılar” dedi.

Haberin Devamı

KKTC’nin her şeyi kuralına göre yaptığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu 11 kilometrelik yolun bize göre 10 kilometresi kendi sınırlarımız içerisinde, son 1 km ise ara bölge dedikleri yerden geçiyor. Dolayısıyla o 1 kilometrede BM’nin onayı gerekecektir. Ama biz şu anda 10 kilometrelik yolu tamamlayıp ondan sonra istişare ederek o meselenin de çözüleceğine inanmak istiyoruz. Çünkü BM’nin bu konuda iyi niyetini ortaya koyması lazım” ifadelerini kullandı.