Dünya Görüntüler yayınlandı, ABD’de ortalık karıştı

Görüntüler yayınlandı, ABD’de ortalık karıştı

29.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Polisler tarafından dövüldükten sonra hastanede ölen siyahi gencin darp edildiği anlara ilişkin görüntülerin yayınlanması ABD çapında protesto dalgasına neden oldu.

Görüntüler yayınlandı, ABD’de ortalık karıştı

ABD’de Tennessee eyaletinin Memphis kentinde yaklaşık üç hafta önce beş polis memuru tarafından dövüldükten sonra hastanede ölen Tyre Nichols’ın darp edildiği anlara ilişkin görüntülerin yayınlanması ülke çapında protesto dalgasına neden oldu.

Haberin Devamı

Yetkililerin görüntülerin yayınlanmadan önce itidal çağrısı yapmasına rağmen, ABD’nin farklı kentlerindeki protestolar düzenlendi, bazı kentlerdeki gösterilere karşı Ulusal Muhafızlar göreve çağrıldı. Gösterilerde “Adalet Yoksa, Barış da Yok” sloganları dikkat çekti. New York Times meydanında bir polis aracına zarar verdikleri için 3 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Georgia Eyalet Valisi Brian Kemp, hafta boyunca olağanüstü hal ilan ederken, ABD Başkanı Joe Biden’ın vatandaşlara “şiddete ve yıkıma başvurmama” çağrısından saatler sonra, Beyaz Saray önünde de protestolar yapıldığı görüldü.

‘Anne, anne’ diye bağırmış

Yaklaşık bir saat uzunluğundaki görüntü kaydında, Nichols’ün dövüldüğü anlarda “anne, anne” diye bağırdığı duyulurken, dakikalarca şiddete maruz kalmasının ardından kendinden geçtiği de kameralara yansıyor.

Haberin Devamı

Görüntüler önce Nichols’ın ailesine gösterildi. Polislerin öldürdüğü Tyre Nichols’ün annesi ise, görüntü kaydının yayınlanmasından önce, barışçıl protesto çağrısında bulunarak “Şehirlerimizi yakmamızı istemiyorum” demişti. 29 yaşındaki Tyre Nichols, 7 Ocak’ta polisler tarafından “dikkatsiz araç kullandığı” gerekçesiyle durdurulmuş, darp edildikten sonra gözaltına alınan Nichols 3 gün sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Öte yandan, ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) olayla ilgili soruşturma başlatmış, Nichols’ı döven polis memurları, geçen hafta görevlerine son verilmesinin ardından tutuklanmış ancak dördü kefaletle serbest bırakılmıştı. Hapiste olan polis memuru Demetrius Haley’nin 350 bin dolarlık kefaleti ödemediği belirtiliyor. 2020 yılında George Floyd’un öldürülmesi sonrası ABD’de ırkçılık karşıtı gösteriler uzun süre devam etmişti.