Dünya Greta: COP26 başarısız

Greta: COP26 başarısız

07.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Protestolar COP26 gündemine damga vurdu. Greta Thunberg’in sözlerine yanıt ise Ruanda Çevre Bakanı’ndan geldi

Greta:  COP26 başarısız

İskoçya’nın Glasgow kentinde iklim krizine çözümler aramak amacıyla yapılan Birleşmiş Milletler 26. İklim Konferansı (COP26) bir haftalık maratonunun sonuna gelirken, önceki gün “Cuma Okul Boykotu” geleneğini sürdüren binlerce iklim aktivistinin protesto yürüyüşü George Meydanı’nda sona erdi. Protestolarda konuşan iklim aktivisti Greta Thunberg, COP26 zirvesinin “başarısız” olduğunu savunarak, karbon emisyonlarının güçlü ve acil bir biçimde azaltılması gerektiğini ifade etti. COP26’yı “Statükoyu korumanın ve ‘bla bla bla’nın iki haftalık kutlaması” olarak nitelendiren Thunberg, “COP26’nın başarısız olduğu bir sır değil. Bir krizi, bizi içine sokan yöntemlerle çözemeyeceğimiz açık… İmparatorlarımızın çıplak olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

COP26’nın karbon piyasaları konusundaki müzakerelerine iklim savunucularından da eleştiriler geldi. Aktivistler, zengin batılı ülkelerin karbon piyasaları kapsamındaki karbon ticareti gibi çözümlerinin ‘sabotaj’ olduğunu öne sürerken, iklim savunucularına ve Greta Thunberg’e yanıt Ruanda’nın çevre bakanından geldi. Bakan Jeanne d’Arc Mujawamariya “Sadece şikayet etmek için şikayet ediyorlar. Başka bir çözüm öneriyorlar mı?” diyerek tepki gösterdi ve yapılanların faydalı olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Greta:  COP26 başarısız

Dünya sokağa indi

6 Kasım Küresel Eylem Günü kapsamında sadece Glasgow’da 50 bin kişi dev bir protesto yürüyüşüne imza attı. Belçika, Avustralya, Türkiye, Endonezya, Güney Kore ve Fransa gibi dünyanın pek çok yerinde on binlerce kişi hükümetlerine acil eylem çağrısı yaptı.

COP26’da dün neler oldu?

Dünya liderlerinin iklim değişikliği konusunda yetersiz kaldığını savunan ve acil eylem çağrısında bulunan on binlerce kişi protesto gösterilerinde bir araya geldi.

Greta:  COP26 başarısız

Tuvalu’nun Dışişleri Bakanı Simon Kofe, iklim krizinin etkisini göstermek adına dikkat çekici bir basın açıklaması yaptı.

45 devlet ve çok sayıda şirket sürdürülebilir tarım ve toprak kullanımı konusunda acil eylem ve yatırım taahhüdünde bulundu.

Haberin Devamı

23 ülke ulusal iklim eğitimi taahhüdünde bulundu.

Greta:  COP26 başarısız

‘V for Vendetta’ gerçek oldu

İngiltere’nin başkenti Londra’da ‘Şenlik Ateşi Gecesi’nde düzen karşıtı protestocular polisle çatıştı. İngiliz Parlamentosunu 5 Kasım 1605’te havaya uçurmayı planlayan ancak başarısız olan İngiliz asker Guy Fawkes’un yakalanışının kutlandığı “Şenlik Ateşi Gecesi’nde olaylar çıktı. Havai fişek atan protestocular ve polis uzun süre çatıştı.