Dünya Guaido'dan Venezuela'da flaş hamle! Twitter hesabından açıkladı...

Guaido'dan Venezuela'da flaş hamle! Twitter hesabından açıkladı...

29.01.2019 - 23:05 | Son Güncellenme:

Venezuela'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan  eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Amerika kıtasındaki bazı ülkelere temsilci atadıklarını açıkladı.

Guaidodan Venezuelada flaş hamle Twitter hesabından açıkladı...

Guaido, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ulusal Meclisten, ABD, Arjantin ve Kolombiya gibi ülkelere diplomatik temsilci atamak için izin istediğini belirtti.

Haberin Devamı

Kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Guaido paylaşımında, Ulusal Meclisin, ABD, Arjantin, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Ekvador, Şili, Honduras, Kanada, Peru ve Lima Grubu'na temsilci atanması talebini oy birliğiyle kabul ettiğini duyurdu.

Guaido, Venezuela'nın Washington'daki temsilciliğine Carlos Alfredo Vecchio'nun getirildiğini ifade etti.

Vecchio, dün Guaido tarafından ABD temsilciliğine atandığını açıklamış ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'da Vecchio'yu tanıdıklarını açıklamıştı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti, ülkesinin ABD'deki tüm diplomatlarını geri çekmişti.

Guiado'dan "ihtiyati tedbir" açıklaması

Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, başsavcılığın "Yurt dışı yasağı ve mal varlıklarına tedbir" getirilmesi için Yüksek Adalet Mahkemesine (TSJ) başvuruda bulunmasını küçümsemediğini belirterek, "Bu ülkedeki hiçbir şey yeni değil." dedi.

Haberin Devamı

Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşruiyetini kabul etmediği Guaido, başkent Caracas'taki Ulusal Mecliste gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başta ABD olmak üzere, birçok batı ve Latin Amerika ülkesinin geçici devlet başkanı olarak tanıdığı Guaido, Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab tarafından hakkında "Yurt dışı yasağı getirilmesi, mal varlıklarının ve banka hesaplarının dondurulması" için Yüksek Mahkeme'ye yapılan başvuruyu küçümsemediğini belirtti.

Guaido, "Hapisle tehdit edilmeyi küçümsemiyorum ama bu ülkedeki hiçbir şey yeni değil." ifadelerini kullandı.

Yollarına devam edeceklerini belirten Guaido, Ulusal Mecliste insani yardım girişi ve tutukluların serbest bırakılması için çalışmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Caracas'ta muhaliflerin 23 Ocak'ta düzenlediği mitingde kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido, dün de Venezuela'nın devlet petrol şirketi PDVSA'nın hesaplarının kontrolünü eline aldığını duyurmuştu.

Venezuela Başsavcısı Saab ise Guaido'nun halkın huzurunu bozduğunu ve ülkede şiddet eylemlerine yol açtığını belirterek, yurt dışı yasağı getirilmesi ve mal varlıklarına tedbir uygulanması için TSJ'ye başvuruda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Saab, "Venezuela Anayasası'na aykırı olan eylemlere önderlik eden Venezuela vatandaşı Juan Guaido'ya karşı ihtiyati tedbirlerin alınması için başvuruda bulunduk." değerlendirmesini yapmıştı.

Venezuela'da ne oldu?

Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü düzenlediği mitingler, ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini açıklamıştı. Maduro, daha sonra yaptığı başka bir açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkinin bittiğini fakat ticari ilişkinin süreceğini kaydetmişti.

Haberin Devamı

Yazarlar