Dünya Güney Kore'de ilk sandıklar kuruldu

Güney Kore'de ilk sandıklar kuruldu

04.05.2017 - 12:45 | Son Güncellenme:

Adı rüşvet ve yolsuzluk skandalına karışan Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin koltuğundan azledilmesiyle ülke yeni liderini seçiyor. Erken oy verme işlemi bugün ve yarın sürecek, resmi oylama ise 9 Mayıs günü.

Güney Korede ilk sandıklar kuruldu

Güney Kore’de devlet başkanı seçiminde erken oy verme işlemi başladı.

Haberin Devamı

Erken oy verme sürecinde perşembe ve cuma günü seçmenler 3 bin 500 sandıkta oylarını kullanabilecek.

Bu iki gün içinde oy vermeyen seçmenler, resmi tarih olarak ilan edilen 9 Mayıs’ta ise yine sandık başına gidebilecek.

Erken oy verme işlemi, ilk kez 2014 yılındaki genel seçimlerde sandığa katılım oranını yükseltmek amacıyla uygulanmıştı.

Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin adının siyasi nüfuz ve rüşvet skandalı ile anılmasının ardından ülke genelinde yüz binlerce kişinin katılımı ile protesto gösterileri düzenlenmişti.

Güney Kore Parlamentosu 9 Aralık 2016’da Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park’ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn’a devredilmişti.

Anayasa Mahkemesi’nin 8 yargıçtan oluşan heyeti, 10 Mart’ta Park’ın devlet başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar vermişti.

Haberin Devamı

Ülke tarihinde azledilen ilk devlet başkanı olan Park, yakın dostu Choi Soon-sil aracılığıyla ülkenin büyük holdinglerinden bağış adı altında rüşvet almak ve karşılığında muhataplarına siyasi menfaatler sağlayarak görevini kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Savcılar, halen cezaevinde bulunan Park’ı gelecek hafta adının karıştığı siyasi nüfuz skandalı kapsamında sorgulamaya hazırlanıyor.

Kaynak: Euronews