Dünya Güney Koreli kurtarmacıdan veda! Son sözleri yürekleri dağladı

Güney Koreli kurtarmacıdan veda! Son sözleri yürekleri dağladı

15.02.2023 - 09:39 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremler sonrası Türkiye'ye ilk ulaşan ekiplerden ulan Güney Koreli kurtarmacılar ülkelerine dönmeye başladı. Bir uzmanın gitmeden önce bir çadırın üzerinde yazdığı veda notu ise okuyanlara duygu dolu anlar yaşattı.

Güney Koreli kurtarmacıdan veda Son sözleri yürekleri dağladı

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük deprem sonrası bölge felaketi yaşadı. 30 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği deprem bölgesinde binlerce bina yerle bir oldu, enkazları tarayan arama kurtarma ekipleri zamana karşı yarış veriyor.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, Salı günü sunduğu son güncellemede Türkiye'ye 100 ülkenin yardım teklif ettiğini ve halihazırda 80 ülkeden 9 bini aşkın arama kurtarma uzmanının sahada olduğunu duyurdu.

Türkiye'ye arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından insani yardım yağıyor. Güney Kore'den Kolombiya'ya, Tayvan'dan Belçika ve Hollanda'ya kampanyalar hız kesmiyor.

ABD

161 arama kurtarma uzmanını Türkiye'ye sevk eden ABD'de bir yandan yardım kampanyaları sürerken bir yandan da destek açıklamaları var. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi. Sözcü, ABD helikopterlerinin hem Amerikan hem de uluslararası ekiplerin gerekli enkaz bölgelerine taşınması konusunda destek verdiklerini ve havadan hasar değerlendirmesi yürüttüklerini de ekledi.

Haberin Devamı

İTALYA

Türkiye'ye doğru yola çıkan yardım gemisi, bugün İskenderun'a ulaştı. San Marco adlı gemide sahra hastanesi ekipmanları bulunuyor. Deprem bölgesine yeni bir arama kurtarma ve yardım ekibinin daha ulaştığını bildiren İtalya'nın Türkiye Büyükelçiliği, ekibi 'ülkenin gururu' olarak selamladı.

YUNANİSTAN

Resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin yardım seferberliği başlattığı Yunanistan'da, uçakların yanı sıra gemiler ve TIR'ların rotası Türkiye.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Andreas Katsaniotis, 160 insani yardım TIR'ının Attica bölgesinden yola çıktığını Twitter hesabından duyurdu. 160 araca yüklenenler arasında Atina belediyesinin topladığı 2 bin kutu kıyafet ve 1000 kutu ilaç ve gıda var. Başkent Atina'daki Pire Limanı'ndan ise Çarşamba günü yardım taşıyan gemiler hareket edecek.

KAZAKİSTAN

Türkiye'ye yardım için yaklaşık 3 milyon dolar toplandı. İnsani yardım uçakları ise deprem bölgesine uçuyor. Son olarak bugün 84 Kazak çadırının da yer aldığı 40 tonluk yardım Türkiye'ye doğru yola çıktı.

İSPANYA

Hatay İskenderun'da sahra hastanesi kuran İspanya, ilk gün 200 hastanın tedavi edildiğini ve iki ameliyat gerçekleştirildiğini açıkladı. İspanyol arama kurtarma görevlileri, enkaz altından kurtardıkları Leyla isimli depremzedeyi hastanede ziyaret etti. İspanya Askeri Acil Durum Birimi (UME) Twitter hesabından duygusal bir mesajla ziyareti duyurdu:

Haberin Devamı

"Leyla'nın bizden tüm İspanyollara göndermemizi istediği sevgi dolu bir kucaklaşmadan daha büyük bir ödül olamaz: 'Sizler kanatsız meleklersiniz' Dayan Türkiye."

Güney Koreli kurtarmacıdan veda Son sözleri yürekleri dağladı

KOLOMBİYA

Güney Amerika ülkesinde başlatılan yardım kampanyalarına yoğun destek var. Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliği bir yardım üssü haline geldi, Kolombiyalılar günlerdir insani yardımları tasnif edip paketliyor.

ÇİN

Sahada kalabalık bir arama kurtarma ekibiyle depremzedelerin yardımına koşan Çin, Türkiye'ye çadır ve battaniye gönderdi. Pekin yönetimi, elektrokardiyografi ve ultrason aletleri, tıbbi nakil araçları ve portatif hasta yataklarını içeren yardımları da bu hafta deprem bölgesine sevk edilecek.

SLOVENYA

Avrupa ülkesinde yaşayanlar depremzedeler için kıyafet ve gıda paketlerini Türkiye Büyükelçiliği'ne getirdi. Yardımlar THY uçağına yüklenerek Türkiye'ye gönderildi. Türkiye'nin Ljubljana Büyükelçiliği, halihazırda çadır, battaniye, uyku tulumu, ısıtıcı ve jenaratör ihtiyacına odaklanıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

TAYVAN

Tayvan'dan Türkiye'ye sevk edilen insani yardımlar, 300 tonu geçti. Tayvan lideri Tsai Ing-wen, 20 yıl önceki depremde Türkiye'nin yardımlarını unutmadıklarını söyleyip "Şimdi sıra bizde" dedi. Deprem olur olmaz Türkiye'ye koşan Tayvan arama kurtarma ekibi ise, halen Adıyaman'daki enkazları tarıyor.

Güney Koreli kurtarmacıdan veda Son sözleri yürekleri dağladı

GÜNEY KORE

Türkiye ile güçlü bağlara sahip Güney Kore, deprem duyulur duyulmaz seferberlik ilan etti. Güney Koreli arama kurtarma ekipleri Türkiye'ye uçtu, insani yardım kampanyaları başladı.

VEKİLLER MAAŞLARINI BAĞIŞLADI

Güney Kore milletvekilleri, maaşlarının yüzde üçünü Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere bağışlama kararı aldı. Yonhap haber ajansına göre, Türkiye ve Suriye'deki afetzedeler için acil destek önlemlerini içeren karar, mecliste 229 milletvekilinden 228'inin onayıyla geçti.

Oylamada bir milletvekili çekimser kaldı. Karar, Türkiye ve Suriye'deki arama-kurtarma ve yeniden inşa çalışmalarının desteklenmesi, deprem bölgesindeki Koreli göçmenler, öğrenciler ve turistler için güvenlik önlemleri alınmasını da öngörüyor.

Haberin Devamı

Güney Koreli kurtarmacıdan veda Son sözleri yürekleri dağladı

GÜNEY KORELİ KURTARMACININ NOTU YÜREKLERİ DAĞLADI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken depremin ilk günlerinde Türkiye'ye jet hızında gelen Güney Koreli ekipler artık yavaş yavaş ülkelerine dönmeye başladı. Bir Güney Koreli arama-Kurtarma görevlisinin ise ülkesine dönerken geride bıraktığı veda notu dünyada gündem oldu. Söz konusu veda yazısında şu ifadeler yer aldı:

'Ailelerini kaybeden Türkiye halkına; Bir kişiyi daha kurtaramadığım için çok üzgünüm'

Güney Koreli kurtarmacıdan veda Son sözleri yürekleri dağladı