21.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Gürcistan’la vizelerin kalkmasının ardından Batum’a akın eden Türkler Gürcüleri çileden çıkardı. 1 Ekim’de yapılacak parlamento seçimleri öncesinde milletvekili adaylarının favori konusu Türkiye düşmanlığı oldu. EurasiaNet haber portalında Molly Corso imzasıyla yayınlanan habere göre özellikle Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili’nin en büyük rakibi milyarder işadamı Bidzina Ivanişvili’nin Rüya Hareketi partisinin adayları miting alanlarında Türkiye’ye ve Türklere demediğini bırakmıyor.
‘EGEMENLİĞİMİZ TEHLİKEDE’
Milletvekilleri adayları Türkiye’yi “genişlemeci politikalarla Gürcü kültürünü ve ekonomisini tehdit etmekle” suçluyor. Hatta bazıları Gürcistan’ın egemenliğinin tehlikede olduğunu savunuyor. Mitinglerde Gürcistan’ın kapılarının Türklere ve Türk şirketlerine sonuna kadar açılmasının Batum’u mahvettiği söyleniyor. Vatandaşların en çok şikayet ettiği konu ise fuhuşun artması. 57 yaşındaki şoför Giorgi Tkemaladze, Türk erkeklerinin halka açık yerlerde hayat kadınlarıyla gezdiğini söyleyerek “Batum’a bu kadar Türk gelmemeli. Kültürümüze hiç saygıları yok. Saygılı davranırlarsa gelsinler, yoksa uzak dursunlar” yorumunu yapıyor.
OSMANLI’DAN MİRAS
Savcılığa bağlı Tolerans Merkezi’nin temsilcisi Beka Mindiaşvili ise vatandaşların ABD ve Avrupa Birliği ile yakınlaşmak istediğini, bu nedenle milletvekillerinin “kabul edilebilir düşman” olarak Türkiye’yi ortaya attığı yorumunu yaptı. Osmanlı İmparatorluğu 16’ncı yüzyıldan 1878’e kadar Batı Gürcistan’ı kontrolü altında tuttu. 1918 ve 1921’de bu bölgenin geri alınması için mücadele verildi. Mindiaşvili’ye göre Gürcistan’da İslam ve yabancı korkusunun temelleri bu döneme dayanıyor.
ŞİDDET?OLAYI?YAŞANMADI
Ancak şimdiye kadar herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı. Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan da gazeteye yaptığı açıklamada Türk karşıtı durumun “iyi olmadığını” kabul etti ancak şiddet olayları beklemediklerini söyledi. Uzmanlar ise Batum’a gelen turistlerin genellikle zengin olmasının şehrin ekonomisine katkıda bulunduğunu, bu nedenle Türk düşmanlığının kök salmasını beklemediklerini söylüyor. Türk yatırımcılar yalnızca Acara bölgesinde 6 bin iş yarattı. Türkiye Gürcistan’a geçen yıl 75 milyon dolar yatırım yaptı.