Dünya Guyana krizi derinleşiyor

Guyana krizi derinleşiyor

10.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Venezuela’nın, Guyana’nın kontrol ettiği tartışmalı petrol bölgesini ilhak etmeye hazırlanırken, ABD, Guyana ile ortak tatbikat düzenledi.

Guyana krizi derinleşiyor

Venezuela’da, komşu Guyana’nın petrol zengini bölgesi Essequibo’nun ülkeye dahil edilmesi için yapılan referanduma “Evet” çıkmasının ardından gerginliğin tırmanmaya devam ettiği haber veriliyor. Venezuela ve Brezilya, sınırdaki askeri varlığını artırırken, ABD de, Guyana ile birlikte ortak tatbikat düzenledi. Ayrıca konunun, Birleşmiş Milletler gündeminde de olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

19. yüzyıla dayanan sınır anlaşmazlığı, Essequibo bölgesinde bir kaç yıl önce büyük petrol kaynakları bulunmasıyla tekrar alevlendi. Karakas yönetimi, sınırların 1777’de İspanyol İmparatorluğu zamanında olduğu gibi Essequibo nehri olması gerektiğini savunurken, Guyana, sınırın İngiliz sömürge dönemine dayandığına ve 1899’da bir Tahkim Mahkemesi’nce onaylandığını söylüyordu.

Venezuela yönetimi, düzenlediği referandumla bu “ilhak” için halktan onay alırken, askeri hazırlıklara başlamıştı. Brezilya da, sınırına asker yollamıştı.

Bu kez krize ABD de karıştı. Nitekim Washington, tartışmalı Essequibo bölgesi nedeniyle komşusu Venezuela ile artan gerilimde Guyana’nın yanında olduğunu göstermek için ortak askeri tatbikat düzenledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, “Guyana’nın egemenliğine olan sarsılmaz desteğimizin kesinlikle arkasındayız” dedi ve Washington’un Venezuela ile Guyana arasındaki sınır anlaşmazlığına barışçıl bir çözümü desteklediğini ekledi.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi de, durumun “uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehlikeye atıp atmayacağını” değerlendirmek üzere toplanacağını duyurdu.