Dünya Ayılar böyle götürdü! Helikopter kâbusa havalandı

Ayılar böyle götürdü! Helikopter kâbusa havalandı

19.07.2022 - 10:46 | Son Güncellenme:

El değmemiş doğasıyla bilinen Asya kıtasının en doğu ucundaki Kamçatka Yarımadası, duyanları şoke eden bir olayla gündemde. 3 kişinin ölümüne sebep olan helikopter kazası, korkunç olaylar zincirinin ilk halkası oldu.

Ayılar böyle götürdü Helikopter kâbusa havalandı

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Batı dünyasının Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonucunda birçok Rusya vatandaşı tatil tercihini değiştirdi ve Rusya içinde kalan bölgeleri tercih etmeye başladı. Kamçatka Yarımadası ise sahip doğal güzelliklerle birçok kişi için ilk sırada gelen tercihlerden. Bölgede yapılan turların pahalı olması sebebiyle Kamçatka Yarımadası özellikle varlıklı Rusların ilk duraklarından biri olmuş durumda. Yarımadadaki turların 2 yüz 85 bin Ruble (yaklaşık 88 bin TL) ye kadar çıktığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Igor Malinovskii de bu turlarda rehberlik ve pilotluk yapıyordu. Genç yaşına rağmen birçok kişinin hayran bakışlarını üzerine çekmeyi başarmış eski bir sporcuydu. Biatlon dalında oldukça başarılı olarak tanınan Malinovskii, 5 kez gençler dünya şampiyonu olmuş ve bu alandaki başarısını kanıtlamıştı. Yaşadığı sakatlığın hemen ardından tüm dünyada etkili olan Kovid-19 pandemisi başlayınca sporculuk kariyerini noktalayan genç, bir başka çocukluk tutkusunun peşinden gitmeye karar verdi.

Ayılar böyle götürdü Helikopter kâbusa havalandı

Çok küçük yaşlardan itibaren uçmaya ve helikopterlere özel bir ilgi besleyen Malinovskii, sporculuk kariyerini noktalamasının ardından bu alana yoğunlaşmaya karar verdi ve Kamçatka bölgesinde turistleri gezdiren pilotlardan biri oldu. Kısa süreli bir hatırlatma eğitiminin ardından babası Vladimir Malinovskii için çalışan genç, turistleri gezdirmenin yanı sıra aynı zamanda onları ulaşımın zor olduğu bölgelere taşımakla görevliydi.

Haberin Devamı

İŞ İNSANLARINI TAŞIYORDU

Malinovskii, 16 Temmuz günü özel bir uçuş için havalanmaya hazırlanıyordu. Bu uçuşta yerel bir iş insanı olarak tanınan 30 yaşındaki Zoya Kaygorodova ile İsveç merkezli Tele2'de cep telefonu şirketi yöneticisi olan 39 yaşındaki Sergey Kolesnyak’ı taşıyacaktı. Bölgede aniden değişen hava koşulları kimi zaman helikopter pilotları için oldukça zor koşullar yaratıyor ve çok sayıda helikopter kazasında sebep oluyordu. Bunun farkında olan genç pilot, uçuş öncesinde kısa bir süre hava raporlarını inceledikten sonra havalanmaya karar verdi. Bu noktadan sonra 3 kişinin de kaderi birleşti.

Kalkışın ardından bir süre sorunsuz şekilde seyreden helikopterle günün ilerleyen saatlerinde iletişim kesildi. Acil durum ekiplerine haber verilmesinin ardından başlatılan arama çalışmaları sonucunda helikoptere ait enkaz 17 Temmuz sabahı Kamçatka Yarımadası'nın doğu kesiminde bulunan Uzon Yanardağı yakınlarında bulundu.

Ayılar böyle götürdü Helikopter kâbusa havalandı

17 Temmuz Pazar günü, Kamçatka Bölge Valisi Vladimir Solodiv, kaza hakkında yaptığı açıklamada “Kamçatka'daki kurtarma ekipleri, dünden beri kayıp olan Robinson helikopterini Uzon kalderasının 13 kilometre güneyinde yanmış halde buldu. İçinde iki yolcu ve bir pilot bulunan helikopter özel bir uçuştaydı. Yapılan kayıtları incelediğimizde hayatını kaybeden iki kişi için turist kaydı yapılmadığını gördük” şeklinde konuştu. Solodov, kazanın yaşandığı gün havanın bulutlu olduğunu ve bulutların yer yüzüne çok yakın olduğu için görüş şartlarını zorlaştırdığını belirtti. Vali, cesetlerin olay yerinde bulunamadığını ve arama çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Haberin Devamı

ŞOKE EDEN GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Enkaz bölgesinde cesetleri bulamayan arama kurtarma ekipleri ilk etapta 3 kişinin de kazadan sağ kurtulduğunu düşünerek arama çalışmalarını hızlandırdı. Bölgede yapılan çalışmalar saatlerce sonuçsuz kaldı ve gerçek saatler sonra ortaya çıktı. Arama kurtarma ekipleri, 3 kişinin cansız bedenini Uzon Yanardağı'na 13 kilometre uzaklıktaki Semyachkov Geçidi yakınında buldu.

Arama kurtarma çalışmalarında görev alan personel, cesetlerin bulunmasının ardından gördükleri manzara karşısında şoke oldular. Kaza bölgesine acil yardım ekipleri gelmeden önce ulaşan biri, cesetleri enkaz bölgesinin 13 kilometre uzağında bulunan bir alana taşımıştı. Cesetlerin bütünlüğünü kaybettiğini tespit eden ekipler, helikopter düştükten sonra bölgeye gelen ayıların kazaya kurban giden 3 kişinin cesetlerini bölgeden sürüklediğini düşünüyor. Boz ayıların 3 cesedi de kısmen yediği belirtiliyor.

Yerel kaynaklarda yer alan bilgilerde ise, "Kamçatka'da bir Robinson helikopterinin düşmesinden sonra kazazedelerin kalıntıları ayılar tarafından sürüklendi ve kısmen yendi” ifadeleri kullanıldı. 

Ayılar böyle götürdü Helikopter kâbusa havalandı

Rusya Biatlon Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, “Birçok defa gençler dünya şampiyonu olan Igor Malinovskii hayatını kaybetti. Biatlon ve havacılık tutkunu olan Igor, sporculuk kariyerini noktaladıktan sonar memleketinde helikopter pilotluğu yapıyordu. Ailesine ve dostlarına en derin taziyelerimizi iletmek istiyoruz” ifadeleri kullanıldı. Kazada hayatını kaybeden isimlerin doğrulanmasının ardından Igor Malinovskii’nin hayranları ve arkadaşları büyük bir üzüntü yaşadı. Rusya Biatlon Federasyonu eski başkanı Vladimir Drachev, “Sporumuz ve ülkemiz için bir trajedi yaşandı. Çok yetenekli ve başarılı bir ismi yitirdik. Igor, Biatlon söz konusu olduğunda hem Rusya’da hem de dünyada önemli bir isimdi. Ne yazık ki riskli bir meslek seçti. Harika bir insan için ağlıyoruz” açıklamasında bulundu.