Dünya Hindistan, yerli aşı geliştiren şirketle 300 milyon dozluk anlaşma imzaladı

Hindistan, yerli aşı geliştiren şirketle 300 milyon dozluk anlaşma imzaladı

03.06.2021 - 12:59 | Son Güncellenme:

Hindistan hükümeti, yerli aşı geliştiricisi Biological-E ile üçüncü aşama klinik denemeleri süren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısından 300 milyon dozluk anlaşma imzaladı.

Hindistan, yerli aşı geliştiren şirketle 300 milyon dozluk anlaşma imzaladı

Times of India gazetesinde yer alan habere göre, Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, şirketin Ağustos-Aralık 2021 aylarında teslim etmek üzere yaptığı ileri tarihli teklifin, Aşı Yönetimi İçin Ulusal Uzman Grubunun (NEGVAC) onayıyla kabul edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Biological-E ile halen üçüncü aşama klinik denemeleri süren Kovid-19 aşısından 300 milyon doz alınması konusunda anlaşma imzalandığı kaydedilen açıklamada, aşılar için şirkete 15 milyar rupi (yaklaşık 205 milyon dolar) ödeneceği belirtildi.

Biological-E'nin ABD'nin Teksas eyaletindeki Baylor Üniversitesi Tıp Fakültesi iş birliğinde geliştirdiği protein temelli aşı, virüsün insan hücresine tutunmasını sağlayan alımlayıcı-bağlayıcı proteini yapay üreterek bağışıklığı uyarmayı hedefliyor.

Hindistan'da, daha önce Oxford Üniversitesinin AstraZeneca ilaç şirketi ile geliştirdiği Kovid-19 aşısı, Bharat Biotech şirketi ve Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyinin ortak geliştirdiği yerli aşı ile Rusya'nın Sputnik V aşısına acil durum kullanımı onayı verilmişti.

Haberin Devamı

Hindistan'da Bharat Biotech ve Biological-E dışında Zydus Cadila, Hindistan Serum Enstitüsü (SII) ve Panacea Biotec şirketleri de yerli aşı geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Zydus Cadila, "ZyCoV-D" adlı Kovid-19 aşı adayını, klinik denemelerde insanlar üzerinde test ediyor.

Yazarlar