Dünya Hindistan’da tartışmalı tapınağı Modi açtı

Hindistan’da tartışmalı tapınağı Modi açtı

23.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde 32 yıl öce Hindular tarafından yıkılan Babri Camisi’nin yerine inşa edilen tapınak dün törenle açıldı.

Hindistan’da tartışmalı tapınağı Modi açtı

Tartışmaların odağındaki tapınağın açılışını Hindistan Başbakanı Narendra Modi yaptı. Açılış törenine aralarında siyasetçi ve oyuncuların da bulunduğu binlerce kişi katıldı. Törene geleneksel kıyafetleriyle katılan Modi, 1992 yılında Hindular tarafından yıkılan tarihi caminin yerine tapınak inşa edilmesini ‘yeni dönemin başlangıcı’ olarak yorumladı. Modi etkinlikten sonra yaptığı açıklamada ise, “Bugün tarihe geçecek. Bu tarihi vesileyle vatandaşlarımız tebrik etmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Caminin yıkılması 2 bin kişinin hayatını kaybettiği olayların başlamasına neden olmuştu. 1992 yılında yıkılan Babri Camisi’nin bulunduğu alana tapınak yapılması fikri, Hindular ile Müslümanlar arasında anlaşmazlıklara neden olmuştu. Hindular tanrı Ram’ın o noktada doğduğuna ve Babür Camisi inşa edilmeden önce orada bir Ram tapınağı bulunduğuna inanıyor. Hindistan’daki Yüksek Mahkeme, caminin yıkılmasının ardından başlayan davada 2019 yılında tartışmalı bölgenin Hindulara ait olduğu yönünde karar verdi. Müslümanlara ise cami için şehrin dışında bir arsa verilse de henüz bir cami inşa edilmedi.

Modi prim yaptı

Muhalefet, Modi’yi açılışı siyasi malzeme olarak kullanmakla suçladı ve açılışa katılmadı. Caminin yıkılmasından bu yana Hindu milliyetçisi siyasetçiler burada Ram için bir tapınak yapmayı vadediyordu. Modi’nin bugün iktidarda olan Bharatiya Janata Partisi’nin 1990’larda güçlenerek siyaset sahnesine girmesi de bu tapınak tartışmasıyla birlikte olmuştu. Nitekim bu yıl seçimin yapılacağı ülkede Modi’nin tapınak sayesinde ciddi prim yaptığı ifade ediliyor. 217 milyon dolara mal olan ve bağışlarla inşa edilen 3 katlı tapınağın yalnızca ilk katı açıldı. Diğer katlarının yıl sonuna kadar açılması bekleniyor.