Dünya İdlib’te taraflar beklemede

İdlib’te taraflar beklemede

03.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya ve İran destekli Şam rejiminin, muhtemel operasyona 15 Eylül sonrasında başlayabileceği belirtilirken, bu harekatın gerçekleşmemesi için Papa da devreye girdi

İdlib’te taraflar beklemede

Rusya ve İran’ın desteğiyle Şam rejiminin İdlib’e yönelik beklenen kara ve hava harekatının, 15 Eylül’den sonra her an başlayabileceği bildirildi. Bölgeyi kontrol eden muhalif gruplara “teslim ol” çağrıları yapılırken, operasyonun önüne geçilebilmesi için çabalar da sürüyor.

Haberin Devamı

Muhaliflerin son kalesi olarak gösterilen İdlib’e yönelik Esad rejimince hazırlıkları süren kapsamlı operasyon için son manevralar yapılıyor. Esad rejimi, İdlib’i, El Kaide bağlantılı El Nusra olarak bilinen ancak adını “Heyet Tahrir El-Şam” (HTŞ) olarak değiştiren örgütün öncülüğündeki Suriye Ulusal Koalisyonu bileşenlerinden temizlemek istiyor. Rejimin yanı sıra Rusya ile İran güçleri, Hama bölgesi ve güneyden İdlib sınırına doğru ilerliyor. İdlib ve çevresini kontrol eden muhalif grupların 60 ila 100 bin arasında savaşçısı olduğu hesaplanıyor.

Rusya, HTŞ’nin de içinde yer aldığı bölgeyi kontrol eden muhalif grupların, teslim olmayı reddetmeleri halinde 15 Eylül ve sonrasında İdlib’de kara harekatına başlanacağı mesajı verdi. Kente yönelik kara harekatına ise batı istikametinden Cisr el Şugur ile Gab Ovası’ndaki kasabalardan başlanacağı açıklandı.

Haberin Devamı

BM uzak mı duracak?

İdlib’e yapılacak harekatı durdurmaya yönelik Türkiye’nin Rusya ve İran’la temasları sürerken, bölgede sivillerin zarar görmesini engellemek için üç ülke arasında 7 Eylül’de kapsamlı görüşme yapılması bekleniyor. Garantörler Rusya, İran ve Türkiye arasında Tahran’da yapılacak toplantıda, Rusya’nın, Türkiye’den İdlib’teki grupları bölgeden çıkarmasını talep edeceği, Türkiye’nin ise sivillerin korunması ve çatışmasız çözüm önerileri sunacağı ifade edildi. Görüşmelerde Türkiye’nin, Azez ve Afrin sınırında yer alan PYD’nin faaliyet gösterdiği Tel Rıfat’ı gündeme getirip, İdlib’deki silahlı grupları oraya taşımayı önereceği ileri sürüldü.

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in, Suriye’deki tüm birimleri için 17 Ekim 2017’de hazırlandığı belirtilen direktifte, “BM, ancak gerçek ve kapsamlı siyasi geçiş gerçekleştirdikten sonra Suriye’yi yeniden kalkındırma sürecine katkı sağlamaya hazır olacak” denildiği öne sürüldü. Belgede BM’nin, Suriye ekonomisini kalkındıracak projelerde yer almayacağı, sadece insan hayatlarının kurtarılması ve insani yardımlar için çalışacağı vurgulandı.

İdlib’te taraflar beklemede

Şam’da bir hava üssünde patlama

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki El Mazze hava üssündeki mühimmat depolarında dün gece patlamalar yaşandı. Suriye resmi haber ajansı SANA, patlamaların, üsteki bir elektrik arızası nedeniyle mühimmat deposunda patlama gerçekleştiğini duyurdu. Hükümete yakın kaynaklarsa, patlamaların üs yakınlarına gerçekleştirilen füze saldırısından kaynaklandığını savundu. “Times of Israel” ve “Haaretz” gazeteleri ise, saldırıların İsrail uçaklarınca düzenlendiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Patlamalarda 2 asker hayatını kaybetti, 11 kişi de yaralandı.

İdlib’te taraflar beklemede

'ÜZÜCÜ HABERLER ALIYORUZ'

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Suriye’de savaşan tüm taraflara, İdlib’deki olası operasyonda sivillerin korunması çağrısında bulundu. Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan kalabalığa hitap eden Papa, “İdlib’de savaş rüzgarları esiyor ve biz insani felaket riskleriyle ilgili üzücü haberler alıyoruz” ifadelerini kullandı. Uluslararası kurallar çerçevesinde sivillerin can güvenliğinin sağlanması için taraflara çağrıda bulunan Papa, “Bir kez daha uluslararası toplumdan ve Suriye’deki savaşa müdahil olan tüm aktörlerden diyalog, müzakere ve diplomasi dahil olmak üzere her türlü kanalı kullanarak, insan haklarına saygıyı ve sivillerin hayatını güvence altına almayı sağlamalarını canı gönülden talep ediyorum” dedi.