Dünya ‘İki devletli çözüme ihtiyacımız var’

‘İki devletli çözüme ihtiyacımız var’

23.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ve Filistinli gruplar arasında ateşkes korunuyor. ABD Başkanı Biden, “Bölgede iki devletli çözüme hâlâ ihtiyacımız var, sorunlara tek çözüm bu olacaktır” diye konuştu.

‘İki devletli çözüme ihtiyacımız var’

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - İsrail ile Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkesi bozacak bir gelişme yaşanmazken, kalıcı bir barış ortamının sağlanması adına çalışmalar devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yaptığı ikili görüşme sonrası düzenledikleri basın toplantısında İsrail-Filistin sorununa değindi. Son olaylarda ABD’nin İsrail’e verdiği destek ve 735 milyon dolarlık silah satışının bazı Demokrat çevrelerce eleştirilmesine yanıt veren Biden, “İsrail’in güvenliği için verdiğim taahhütlerde bir değişiklik yok. Bölgede iki devletli çözüme hala ihtiyacımız var, sorunlara tek çözüm bu olacaktır” diye konuştu. Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde Batı Şeria’nın güvenliği için de kendilerine destek vereceğini belirttiğini kaydederek, “Aynı zamanda İsraillilere, Kudüs’teki toplumlararası çatışmaları durdurmaları gerektiğini de söyledim” ifadesini kullandı. Gazze’nin yeniden inşası için diğer ülkelerle ekonomik bir paket oluşturulması konusunda çalışmalarda bulunacaklarını bildiren Biden, “Bölge ülkeleri İsrail’in bağımsız Yahudi bir devlet olarak var olma hakkını tanıyana kadar barış olmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Biden, bir gazetecinin “Son bir haftada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, “İnsanlarla yaptığım özel görüşme ve müzakereler hakkında konuşmam. Ancak geçen defasında ateşkes 56 günde sağlanmıştı. Şimdi sağlanan ateşkesin korunması için dua ediyorum. Netanyahu’dan söz aldım, o bana verdiği sözleri hep  tutmuştur” ifadelerini kullandı. Batı Şeria’daki Filistinlilerin hayatının kendisi için önemli olduğunu belirten Biden, “Abbas, Filistin halkının lideri olarak görülmeli, bizim terör örgütü olarak tanıdığımız Hamas değil” diye konuştu.

Blinken bölgeye gidiyor

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba ve Perşembe günü İsrail hükümeti ve Filistinli yetkililerle bir araya gelmek için bölgeye gidiyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefon görüşmesi yapan Blinken, ülkesinin, Gazze’ye insani yardım gönderilmesini ve İsrail saldırılarında ciddi zarar gören abluka altındaki kentin yeniden inşasına katkı vereceğini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, görüşmede, ateşkesin sağlanmasındaki rolü nedeniyle Mısır yönetimine teşekkür edildiği belirtilirken, Abbas’ın, Blinken’ın ilerleyen günlerde bölgeye gidecek olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdiği aktarıldı. Reuters haber ajansına konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Blinken’ın ziyaretinin Mısır’ın ve ABD’nin arabulucuğu ile varılan ateşkesi sağlamlaştırma amacı taşıdığını aktardı. Aynı kaynak, Blinken’ın Gazze’yi ziyaret etmeyeceğini, Batı Şeria’da Abbas ile görüşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte acil insani yardım konvoyları Cuma günü Gazze’ye girmeyi başarırken, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi’den bir telefon aldığını ve Gazze’nin yeniden inşasını kolaylaştıracak önlemleri tartıştıklarını belirtti.

Netanyahu hükümet arayışına başladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümet kurma girişimlerine başladığını duyurdu. Netanyahu, bölgede yaşanan çatışma ve gerilimden faydalanarak Yair Lapid önderliğindeki değişim karşıtı bloğun etkisini zayıflatmıştı. Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Lapid’e verilen görev süresinin son 10 gününün dolmasını bekleyen Netanyahu, tüm çabalarını Lapid görevi iade ettikten sonra kendi lehine 61 vekil bulabilmeye yoğunlaştırmış durumda. Netanyahu 61 milletvekili bulamazsa İsrail beşinci kez seçim süreci yaşayacak.