Dünya Irak ordusu Şengal'de büyük operasyona hazırlanıyor

Irak ordusu Şengal'de büyük operasyona hazırlanıyor

20.03.2019 - 14:38 | Son Güncellenme:

TSK'nın da operasyon planı yaptığı Irak'ın Şengal bölgesinde Irak ordu güçleri ile PKK'ya bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında kısa sürenin ardından yeniden çatışmalar başlarken bölgeye üç tugay asker sevk edildi. PKK'nın faaliyetlerinden rahatsız olan Irak merkezi yönetimi ise, örgütü Şengal'den çıkarmak için harekete geçti. Örgütün bölgeden çıkarılmasına yönelik Irak Parlamentosu'nda toplanan imza 68'i buldu. Yakın zamanda toplanacak porlamento oturumunda örgütün bölgeden çıkarılmasına yönelik karar alınması bekleniyor.

Irak ordusu Şengalde büyük operasyona hazırlanıyor

Irak ordu güçlerinin kontrol noktasından geçen PKK’ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) aracına ateş açılması sonucu üç gün önce yaşanan çatışmada iki taraftan da kayıp verilmesi sonrası bölgede yaşanan gerginlik önceki gün ve dün yeniden çatışmaya dönüştü. Musul’dan Şengal’in Sinun nahiyesine bağlı Bab Şilo köyündeki YBŞ kampına gelen Irak Ordusu güçleri, YBŞ’den bölgeyi terk edip, yerlerini Irak Ordusuna bırakmalarını istedi. YBŞ’nin teklifi reddetmesi üzerine çatışma yaşandığı. Irak-Suriye sınırında yer alan Um Deyban bölgesine yayılan çatışmalarda her iki taraftan da ölen ve yaralanlar olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Şengal'e üç tugay asker

Çatışmaların bölgede geniş alana yayılması üzerine Irak ordusu, bölgeye takviye güçler sevk etti. Savunma Bakanlığı ise Irak ordusuna bağlı üç tugayın bölgeye doğru hareket ettiğini açıkladı. Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, bölgedeki gerginliği yakından izlediklerini belirterek, "Hükümet olarak Şengal’de yaşanan krize el attık ve gerekli tüm önlemleri aldık” dedi.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, çatışmanın geçtiğimiz Pazar akşamı Suriye'den 4 PKK'linin Irak topraklarına sızmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. 15. Tümene bağlı birimlerin Husavik köyünde söz konusu grubun çevresini sardığı sırada PKK'ye bağlı YBŞ grubunun yardım için bölgeye geldiği ifade edilen açıklamada, çatışmalarda ordu güçleri ile karşı taraftan ölen ve yaralananlar olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Parlamento kararı ile çıkarılacak

DEAŞ'ın bölgedeki varlığına son verilmesi öncesinde PKK'ya bağlı YBŞ gruplarını, silahlandırırak maaşa bağlayan Irak yönetimi, örgütün bölgeden tamamen çekilmesine yönelik girişim başlattı. Irak Parlamentosu Şengal Komisyonu Başkanı Şirvan Duberdani, Şengal Komisyonu ile Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun PKK’ye bağlı güçlerin Şengal’den çıkarılması için çalıştığını açıkladı. Komisyonların 30 maddelik bir rapor hazırladığını ifade eden Duberdani, raporun öncelikli maddelerinden birinin PKK’nin Şengal’den çıkarılması olduğunu söyledi. PKK’nın Şengal’den çıkarılması için 68 Irak parlamenterinin imzasının toplandığını da kaydeden Duberdani, Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi ile de konuyla ilgili görüşme gerçekleştirildiğini aktardı. Duberdani, Irak Parlamentosu’nun gelecek oturumunda PKK’nin Şengal’den çıkarılmasının oylamaya sunulacağını kaydetti.

Şengal paylaşılamıyor

DEAŞ'tan temizlenmesi sonrası bölgenin büyük bölümünde kontrolü sağlayan Irak ordusu ile bölgeye yerleşmeye çalışan Peşmerge güçleri arasında zaman zaman gerginlikler yaşanıyor. Bölgede Haşdi Şabi desteğinde Irak ordu birlikleri, Irak-Suriye sınır hattını kontrol altına almak için bölgeye takviye güçler sevk ederken stratejik noktalara konuşlanan Peşmerge güçleri, Şengal'in yönetiminin Kürt yönetimine bırakılmasında ısrar ediyor. Şengal ve çevresinde ise PKK'ya bağlı YBŞ grupları ise tüm uyarılara rağmen hala bölgeden çekilmedi. Şengal ve çevresinde konuşlanan ABD askeri güçleri ise, gelişmeleri yakından izliyor.