Dünya Irak seçiminde ‘hack’ iddiası

Irak seçiminde ‘hack’ iddiası

14.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Katılımın çok düşük olduğu Irak seçimlerine, hile karıştırıldığına ilişkin iddialar, Türkmenlerin yoğun tepkisine neden oldu. Gösteriler dün gündüz saatlerinde de sürerken, seçimin tekrarlanması talepleri de yükseliyor.

Irak seçiminde ‘hack’ iddiası

Irak’ta yapılan genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, Şii dini lider Mukteda es-Sadr başkanlığındaki Sairun listesinin birinci, Başbakan Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu’nun ikinci parti olduğu açıklandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkmenlerin yoğun yaşadığı Kerkük’te seçime hile karıştırıldığı iddiası üzerine gösteriler düzenlendi. DAEŞ’in yenilmesi ve Kerkük’ün merkezi yönetimin denetimine geçmesinden sonra Irak’ta yapılan parlamento seçimlerine katılım düşük oldu. Irak Yüksek Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Riyaz Bedran, ülke genelinde katılımın yüzde 44.52’de kaldığını belirtti.

Kürt bölgesinde KDP

Seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Şii dini lider Mukteda es-Sadr başkanlığındaki Sairun listesinin birinci, İbadi liderliğindeki Nasr Koalisyonu’nun ise ikinci sırada yer aldığı bildirildi. Kuzey Irak Kürt bölgesindeyse resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) birinci, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ikinci parti oldu. KYB, bir önceki parlamento seçimlerinde GORAN (Değişim Hareketi) ardından üçüncü sıraya gerilemişti. Resmi olmayan sonuçlara göre KDP, Kürt bölgesinde birinci parti olarak çıkarken, KYB ise Süleymaniye ve Kerkük’te oylarını büyük oranda artırdı, ikinci sıraya yükseldi.

Öte yandan özellikle Süleymaniye ve Kerkük’te oy sayımı sürerken, KYB’nin sandıklardan zaferle çıkması “hile” iddialarını göndeme getirdi. Süleymaniye ve Kerkük’te protesto gösterileri düzenlenirken, Goran’ın resmi televizyonu, KYB’nin anti terör güçleri sorumlusu Lahur Şeyh Cengi’nin talimatıyla, partinin Süleymaniye’deki Zergete Tepesi’ndeki merkezinin ağır silahlarla hedef alındığını duyurdu. Zergete Tepesi’ne giden yollar kapatılırken mahallenin elektrikleri kesildi, toplanan kalabalık ise dağıtıldı.

Irak seçiminde ‘hack’ iddiası

‘Seçim tekrarlansın’

Yaşanan olaylar sonrası Goran, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), Demokrasi ve Adalet Koalisyonu ve Kürdistan İslami Topluluk yetkilileri, bir araya geldi. Elektronik seçim sisteminin “hacklendiğini” iddia eden 4 parti, seçimlerin tekrarlanması talebinde bulundu. Açıklamada, Halepçe’deki seçim sonuçlarının da benzer hile ile KYB lehine değiştirildiği ileri sürüldü.

Oy sayma işlemlerinde hile yapıldığı, seçim sonuçlarının KYB ve Haşdi Şabi’nin Fetih Koalisyonu lehine çevrildiği gerekçesiyle Kerkük’te de Türkmen ve Arap gruplarca protesto gösterileri düzenlendi. Gösterilerde oy kullanma merkezleri de kuşatılırken, Yüksek Seçim Komisyonu, kentteki sandıklara el koydu, sabaha kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bununla birlikte gösteriler, dün gündüz de sürdü.

KYB’nin Kerkük genelinde birinci parti çıkması, Irak Türkmen Cephesi’ni harekete geçirdi. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Türkmen oylarının çalındığını belirterek, Bağdat yönetimini müdahalede bulunmaya çağırdı. Kerkük Vali Vekili Rakan Said ise kentte açılacak sandıklardan çıkacak oyların otomatik sistemle değil, normal şekilde tetkik edilmesini istediklerini söyledi.

Kerkük İl Meclisi’nin Türkmen Üyesi Ali Mehdi de, “Elektronik seçim cihazlarının hepsinin ‘hacklendiğini’ düşünüyoruz. Sandıklarndan KYB’ye yüzde 70 oy çıktı. Böyle bir sonuç çıkacağına yönelik bilgi bize gelmişti. Arapların yoğun yaşadığı Havice’de hile yapıldığı tespit edildi. Arap köyünde 170 oyun 153’ü KYB’ye, kalan Arap partilerine çıktı. İlginç olanse o köyde Kürt yok. Seçim Kurulu’na başvurduk ama önlem alınmadı” dedi.

Bu arada PKK’ya yakınlığıyla bilinen Özgürlük Hareketi de seçimlere Yeni Nesil Koalisyonu içinde katıldı. Sandık sonuçlarına göre Yeni Nesil Koalisyonu’nun sandıklardan başarı ile çıktığı; Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve Bağdat’ta 4 civarında milletvekili çıkarabileceği, birinin de ittifak kapsamında Özgürlük Hareketi’ne tahsis edileceği bildirildi.

‘Hayırlı olsun’

Irak’taki seçimler Türkiye tarafından da yakından izleniyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı terör eylemlerine ve usulsüzlük iddialarına rağmen parlamento seçimlerinin tamamlandığına dikkat çekilerek, “Seçim sonuçlarının yıllardır büyük acılar ve zorluklar yaşayan dost ve kardeş Irak halkı için hayırlı olmasını diliyoruz” denildi.

Seçim sonuçlarının meşruiyetinin tesisi bakımından, söz konusu usulsüzlük iddialarının Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından araştırılmasının önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, “Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, Irak halkının tüm kesimlerini kucaklayacak bir hükümet kurulmasının, terörizmle mücadele, toplumsal uzlaşı ve yeniden yapılanma gibi çetin sınamaların başarıyla üstesinden gelinmesi bakımından önem taşıyacağına, bölgemizin güvenlik ve istikrarı üzerinde de olumlu yansımaları olacağına inanmaktadır” denildi.