Dünya İspanya’da şimdi ne olacak?

İspanya’da şimdi ne olacak?

25.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İspanya’da yapılan erken genel seçimlerde, ne sağ blok ne de sol blok, hükümeti kurmak için çoğunluğu elde edemezken, nasıl bir formül bulunacağı merak konusu oldu.

İspanya’da şimdi ne olacak

İspanyol Sosyalist Parti (PSOE) 122 sandalye, sağcı Halk Partisi (PP) ise 136 sandalye kazandı. İspanya medyası, seçimden önce Halk Partisi ve aşırı sağcı Vox’un koalisyonuyla hükümet kurulmasını öngörüyordu ancak Vox, kayıp yaşadı ve 33 sandalye kazanabildi. Böylece sol blok 153, sağ blok ise 169 sandalye aldı. Hükümeti kurmak için ise 176 sandalye gerekiyor. Yani Halk Partisi-Vox ortaklığı hükümeti kurmaya yetmiyor.

Haberin Devamı

Sol ittifakın ise, Katalan ve Bask partilerinin desteğiyle hükümet kurma şansı bulunuyor. Seçim kampanyası boyunca sağ blokun sert eleştirilerine maruz kalan, hatta Vox’un kapatmakla tehdit ettiği Bask ve Katalan partilerin, sol bloku yeniden azınlık hükümetine taşıması bir olasılık. Ancak bu partiler, Başbakan Pedro Sanchez’e karşılıksız destek vermeyeceklerini belirtiyor.

Bir diğer ihtimalse yeniden sandığa gidilmesi. Hükümet kurulması için mecliste ilk güvenoyu Eylül başlarında olacak. Güvenoyu alınamazsa ikinci oylama 2 ay sonra. Bunda da başarısız olunursa Kasım’da meclis feshedilip, yıl sonunda yeniden seçime gidilecek.