Dünya Netanyahu'dan geri adım! İsrail'de yargı reformu kararı

Netanyahu'dan geri adım! İsrail'de yargı reformu kararı

27.03.2023 - 18:51 | Son Güncellenme:

İsrail’de tartışmalı yargı reformuna yönelik protestolara karşı aşırı sağcı olan İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir, destekçilerini sokağa çağırdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ulusa sesleniş konuşmasında, protestolara neden olan tartışmalı yargı reformunun ikinci ve üçüncü okumalarının bir sonraki meclis oturumuna ertelendiğini açıkladı.

Netanyahudan geri adım İsrailde yargı reformu kararı

İsrail’de dün Başbakan Binyamin Netanyahu’nun tartışmalı yargı reformuna karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almasının ardından halk yeniden sokaklara dökülmüştü. Başta başkent Tel Aviv'de olmak üzere protestolar devam ederken, aşırı sağcı olan İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir destekçilerini protestolara karşı sokağa çağırdı. Filistin'in Huwara köyünün yeryüzünden silinmesi çağrısında bulunan ve Filistin halkının varlığını reddeden Smotrich, Kudüs'te destekçilerine yargı reformuna destek protestosu düzenleme çağrısında bulunarak, gösterilere katılacağını duyurdu. Smotrich, "Arkadaşlar. Yargı sistemini düzeltmeye ve İsrail demokrasisini güçlendirmeye yönelik reformlar hiçbir koşulda durdurulmamalı. Şiddete, anarşiye, muhaliflere ve vahşi grevlere teslim olmayın. Biz çoğunluğuz, sesimizi duyuralım. Ben orada olacağım, siz de gelin. Sesimizi ve ülkemizi çalmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Aşırı sağcı Bakan Gvir de, destekçilerini Kudüs'te yargı reformuna destek protestosu düzenleme çağrısında bulunarak, "Acil durum. Sağcılar, Kudüs'te destek için sokağa inecek. Milletin tercihinden vazgeçemeyiz. Bir bayrak getir ve katıl” dedi.

Netanyahudan geri adım İsrailde yargı reformu kararı

Çok sayıda meslek grubu ve çalışandan grev kararı

Ülke genelinde aralarında İsrail’in en büyük işçi sendikası Hastadrut, üniversiteler, avukatlar, hastane ve sağlık çalışanlarının bulunduğu çok sayıda meslek grubu ve çalışan grev kararı aldı. Ben Gurion Uluslararası Havalimanı çalışanlarının da greve katılması ile havalimanında seferler durduruldu.

İsrail basınında yer alan haberlerde ayrıca, dünya genelindeki İsrail büyükelçilikleri ve konsolosluklarının da tartışmalı yargı reformuna karşı düzenlenen grevlere destek verdiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Netanyahudan geri adım İsrailde yargı reformu kararı

“Tüm dünyanın gözü üzerinizde”

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Netanyahu hükümetine yargı reformunu durdurma çağrısında bulunarak, “Tüm ülke endişeli. Güvenlik, ekonomi, toplum yani herkes tehdit altında. İsrail halkının gözü üzerinizde. Tüm Yahudilerin gözü üzerinizde. Tüm dünyanın gözü üzerinizde. İsrail birliği için, sorumluluk adına bu yargı reformunu acilen durdurma çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Netanyahudan geri adım İsrailde yargı reformu kararı

Tepki çeken yargı reformu

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile ABD ve çok sayıda ülkenin karşı çıktığı tartışmalı yargı reformu, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılmasını, meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasını ve yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltılmasını içeriyor. Reform çerçevesindeki "başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa tasarısı" geçtiğimiz günlerde Meclis'te yapılan oylamada kabul edilmişti.

Netanyahudan geri adım İsrailde yargı reformu kararı

 

İSRAİL’DE TARTIŞMALI YARGI REFORMU ERTELENDİ

İsrail’de protestolara neden olan tartışmalı yargı reformu hakkındaki görüşmelerin meclisin bir sonraki yasama dönemine kadar ertelendiği duyuruldu.

İsrail’de 13 haftadır protestolara neden olan tartışmalı yargı reformu hakkındaki görüşmelerin meclisin bir sonraki yasama dönemine kadar ertelendiği duyuruldu. Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin koalisyon ortaklarından Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in partisi Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) tarafından yapılan açıklamada, yargı reformu ile ilgili görüşmelerin gelecek ayki Hamursuz Bayramı tatilinden sonraki meclis oturumuna kadar askıya alındığı ifade edilerek, "reformun diyalog yoluyla meclisten geçirilmesi" için bir sonraki oturumda yeniden meclise sunulacağı aktarıldı.

Haberin Devamı

İsrail basınında yer alan haberlerde, Ben Gvir’in yargı reformu ile ilgili görüşmelerin askıya alınmasını destekleyeceği ve karşılığında Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nın kontrolünde bir "ulusal muhafız birimi" kurulacağı belirtildi. İsrail meclisindeki bir sonraki yasama dönemi 30 Nisan-30 Temmuz tarihleri arasında olacak.

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail’de dün tartışmalı yargı reformuna karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden alan Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde protestoların patlak vermesinin ardından ulusa seslendi. Netanyahu, İsrail toplumunda artan gerilimlerin ve bunları çözülmesi gerektiğinin farkında olduğunu ifade ederek, İsrail'i parçalayan aşırılık yanlısı bir azınlık olduğunu belirtti. İsrail’i parçalamak gibi bir niyetinin olmadığını vurgulayan Netanyahu, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) yedek kuvvetlerinde hizmet vermeyi reddedenlerin buna son vermesi çağrısında bulundu. Netanyahu, “İsrail devleti, orduya hizmet etmeyi reddedenlerle devam edemez. Reddetmek, ülkemizin sonu demektir” dedi.

Haberin Devamı

Netanyahu, “diyaloğu sağlamak” ve “iç savaşı” engellemek amacıyla tartışmalı yargı reformunun ikinci ve üçüncü okumalarının bir sonraki meclis oturumuna ertelendiğini açıklayarak, destekçilerinin "çoğunun" yargı reformunu desteklediğini ve meclisten bir şekilde geçeceğini de sözlerine ekledi.

Aşırı sağcı Ben Gvir’e "ulusal muhafız birimi" sözü

Netanyahu’nun ulusa sesleniş konuşmasından önce hükümetinin koalisyon ortaklarından Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in partisi Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) tarafından yapılan açıklamada, yargı reformu ile ilgili görüşmelerin gelecek ayki Hamursuz Bayramı tatilinden sonraki meclis oturumuna kadar askıya alındığı ifade edilerek, "reformun diyalog yoluyla meclisten geçirilmesi" için bir sonraki oturumda yeniden meclise sunulacağı aktarılmıştı. İsrail basınında yer alan haberlerde ise, Ben Gvir’in yargı reformu ile ilgili görüşmelerin askıya alınmasını destekleyeceği ve karşılığında Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nın kontrolünde bir "ulusal muhafız birimi" kurulacağı belirtilmişti.

Haberin Devamı

İsrail meclisindeki bir sonraki yasama dönemi 30 Nisan-30 Temmuz tarihleri arasında olacak.

 

ABD VE İNGİLTERE KARARDAN MEMNUN

Yargı reformunun ertelenmesi ABD ve İngiltere tarafından da memnuniyetle karşılandı. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "İngiltere, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bugün İsrail'in yargı sisteminde reform yasasını durdurma kararını memnuniyetle karşılıyor. İngiltere'nin İsrail ile derin ve tarihi bir ilişkisi var. Başbakanın geçen hafta Başbakan Netanyahu ile yaptığı görüşmede vurguladığı gibi, bu ilişkinin temelini oluşturan ortak demokratik değerlerin desteklenmesi, sağlam bir kontrol ve denge sisteminin korunması hayati önem taşıyor” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise, “Bu duyuruyu uzlaşma için ek zaman ve alan oluşturma fırsatı olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Bir uzlaşma tam olarak aradığımız şeydir. ABD, İsrail liderlerini mümkün olan en kısa sürede bir uzlaşma bulmaya çağırmaya devam ediyor. Demokratik toplumlar kontroller ve dengelerle güçlendirilir. Demokratik bir sistemdeki temel değişiklikler, mümkün olan en geniş halk desteği tabanıyla sürdürülmelidir" ifadelerini kullandı.