Dünya İsrail'e açılan soykırım davasında karar açıklandı! Güney Afrika'nın 'Gazze'de Soykırım Davası' başvurusu kabul edildi

İsrail'e açılan soykırım davasında karar açıklandı! Güney Afrika'nın 'Gazze'de Soykırım Davası' başvurusu kabul edildi

26.01.2024 - 15:29 | Son Güncellenme:

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmetti.

İsraile açılan soykırım davasında karar açıklandı Güney Afrikanın Gazzede Soykırım Davası başvurusu kabul edildi

Güney Afrika İsrail'e Gazze'de soykırım yaptığı gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'na (IJC) şikayet etti. Çoğu hukukçu mahkemenin, Güney Afrika’nın ihtiyati tedbir talebini veya bazı önleyici talepleri kabul edeceğini düşünüyor. İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy, “Tabii ki mahkemenin, Güney Afrika’nın yönelttiği bu tamamen absürt suçlamaları kabul edilemez bulacağını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DAVANIN KONUSU NE?

Güney Afrika, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonuyla 1948’te imzalanan Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık’ta Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu. Soykırım kanıtlaması en zor suçlardan biri. Zira “soykırım niyeti” için insanları öldürmenin de ötesinde fiiller gerekiyor. Bir devletin bir ulusal, etnik veya dini grubu kısmen veya bir bütün olarak yok etmek istediğinin kanıtlanması şart. Güney Afrika’nın, İsrail’in planının veya davranış biçiminin başka hiçbir şeyle açıklanamayacağını kabul ettirmesi gerekiyor.

KARAR AÇIKLANDI

Uluslararası Adalet Divanı Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasında kararını açıkladı. Mahkeme, İsrail'in dosyayı reddetme kararını onaylamadığını belirterek soykırım davasının görüleceğini bildirdi. Mahkemenin yargıcı, Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasında haklı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

HAMAS VE İSRAİL'DEN KARARA İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, UAD'nin kararının İsrail'in 'izole edilmesine' katkıda bulunduğunu söyledi.

Ebu Zuhri, mahkemenin kararını İsrail'in izole edilmesine ve Gazze'deki suçlarının açığa çıkmasına katkıda bulunan önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.

Öte yandan, İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu karara ilişkin bir video mesaj yayınladı. İsrail'in 'uluslararası hukuka bağlı kalarak kendisini savunmaya devam edeceğini' söyledi.İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu karara ilişkin bir video mesaj yayınladı. İsrail'in 'uluslararası hukuka bağlı kalarak kendisini savunmaya devam edeceğini' söyledi.

Netanyahu, Adalet Divanı'nın kararına tepki gösterdi. "Uluslararası hukuka bağlı kalarak kendimizi ve vatandaşlarımızı savunmaya devam edeceğiz" dedi. Yanı sıra, "İsrail eşi benzeri olmayan bir haklı savaş yürütüyor" dedi.

GÜNEY AFRİKA'NIN TALEP ETTİĞİ İHTİYATİ TEDBİRLER NELER?

Yanı sıra Güney Afrika; İsrail'i, 'soykırım yapmamaya, soykırımı önlemeye ve soykırım suçlularını cezalandırmaya' zorlamak için geçici tedbirler uygulanmasını talep ediyor. Tedbirlerle, dava süreci devam ederken Gazze'deki insani felaketin daha da kötüye gitmesinin engellenmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika'nın soykırımla suçladığı İsrail'e yönelik talep ettiği ihtiyati tedbiri görüşmek üzere müzakerelere başladığını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e açtığı 'soykırım' davasındaki ihtiyati tedbir duruşmalarının bugün sona erdiği bildirildi.

Güney Afrika, dokuz ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini istiyor. Bu çerçevede Divan'dan, İsrail'in;

- Gazze'deki askeri operasyonları derhal durdurmasına,

- Yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesine ve yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak, giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişiminin sağlamasına,

- Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesi kapsamına giren her türlü eylemden kaçınmasına,

- Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tedbirleri almasına,

-  Kontrolü altındaki herhangi bir grup tarafından, Gazze'deki herhangi bir askeri operasyonu ilerletecek adımlar atmamasına,

Haberin Devamı

- Soykırımın delillerini muhafaza etmesine ve bu amaçla gelen uluslararası görevliler ve diğer yetkililerin Gazze'ye erişimini engellememesine,

- Soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atmasına,

- Verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan'a düzenli rapor sunmasına,

- Davayı zorlaştıracak veya uzatacak eylemlerden kaçınmasına hükmetmesi talep ediliyor.