Dünya Kışkırtıcı tören!

Kışkırtıcı tören!

11.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bosna Hersek'te Sırp entitesinin kışkırtıcı adımları devam ediyor. Sırplar son olarak tartışmalı 9 Ocak tarihinde silahlı askeri geçit töreni gerçekleştirdi.

Kışkırtıcı tören

Bosna Hersek'te gerilimin yeniden yüksek olduğu bir dönemde Sırp yönetimince düzenlenen askeri geçit töreni ülkeyi karıştırdı. Bosnalı Sırplar, Anayasa Mahkemesi'nin yasak kararı ve ABD'nin yaptırımlarına rağmen, Sırp Cumhuriyeti Günü'nü halka açık şekilde, silahlı polis gücü geçit töreniyle kutladı.

Haberin Devamı

Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin kurulduğu 9 Ocak tarihinin, anayasaya aykırı bulunmasına rağmen, “Sırp Cumhuriyeti Günü” olarak kutlanması, ülkedeki Boşnaklar ve diğer etnik gruplarca tepkiyle karşılanıyor. Bosnalı Sırplar, 9 Ocak 1992'de 'Bosna Kasabı' lakaplı Radovan Karadzic liderliğindeki Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti kurduğunu ilan etmiş, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi de, 2015’te "Sırp Cumhuriyeti" gününü "anayasaya aykırı" bulmuştu. 

9 Ocak'taki törende, Osmanlı Sultanı 1. Murat'ı hançerleyerek şehit ettiği rivayet edilen Sırp soylusu Miloş Obiliç'e ve Ortaçağ'daki Sırp devletinin kurucusu Stefan Nemanya'ya atfen "Obiliç'in şanı için, Nemanyiç'in haçı için" sloganları da atıldı. Ayrıca ülkenin Gacko, Foça, Prijedor, Brçko ve Janja olmak üzere birçok şehrinde Boşnak ve Sırp olmayan vatandaşlara yönelik provokasyonlar yaşandığı da ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Ne demişti?

Son dönemde ayrılıkçı söylemleriyle öne çıkan ve ABD'nin yaptırım listesine alınan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, geçit töreninde yaptığı konuşmada, "Devlet olmadan Sırp halkına özgürlük yok" ifadesini kullandı.

Dodik, daha önce defalarca tehditkar açıklamalarda bulunmuş, ülkenin bölünmesi ve Sırp entitesinin bağımsızlık kazanması yönünde görüş bildirmişti. Dodik'in bu açıklamaları ülkedeki Sırp milliyetçileri cesaretlendiriyor. Ülkede, 1992'de başlayan savaş dönemini hatırlatan açıklamalar korku ve endişeyle karşılanırken, ABD ve AB'den Sırp yönetimine sert uyarılar yapılıyor.

Yazarlar