Dünya Koalisyon savaş uçakları Musul'da sivilleri vurdu

Koalisyon savaş uçakları Musul'da sivilleri vurdu

21.11.2016 - 16:19 | Son Güncellenme:

Dicle Nehri üzerindeki dördüncü köprüyü bombalayan uçaklar, kuzeydoğudaki Faziliye köyünde de bir ailenin evine bomba yağdırdı. ABD'nin başını çektiği koalisyon, aynı aileden sekiz kişinin öldüğü olayın araştırıldığını duyurdu. Büyük bir kıtlığın baş gösterdiği çatışmanın sürdüğü mahallelerde yaşayanlar, yardım ulaşmadığı takdirde insan eti yemek zorunda kalacaklarını söylüyor. Ölenlerin cesetleri ise gömülemiyor.

Koalisyon savaş uçakları Musulda sivilleri vurdu

Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonuna havadan destek veren koalisyon güçleri, sivillerin yaşadığı bir evi vurdu.

Haberin Devamı

Kentin 15 kilometre kuzeydoğusundaki Faziliye Köyü'ndeki eve üç ayrı saldırı gerçekleştiren uçaklar, sekiz kişinin ölümüne yol açtı.

Saldırıyla ilgili bir açıklama yapmayan ABD, olayın araştırıldığını duyurdu.

Koalisyon savaş uçakları ayrıca kentin ortasından geçen Dicle Nehri üzerindeki dördüncü köprüyü de bombaladı. Uçaklar, daha önce Hürriyet Köprüsü'nü de vurmuştu.

Musul'da kentin iki yakasını beş ana köprü birbirine bağlıyor ve halihazırda bu sayı üçe düşmüş durumda.

IŞİD'in 2014 Haziran'ında Musul'u ele geçirmesinden bu yana koalisyon güçleri bölgede 12 binden fazla hava saldırısı düzenledi.

YİYECEK TÜKENDİ, BÜYÜK KITLIK VAR

100 bine yakın sivilin evlerini terk etmesine yol açan operasyonun insani tarafında, tam bir dram yaşanıyor. Irak'taki Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani'nin yayın organı Rudaw, çatışmaların yoğunlaştığı kenar mahallelerde büyük bir kıtlık baş gösterdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Saddam Mahallesi olarak da bilinen Zehra Mahallesi'nde evlerde ekmek kalmadı, yiyecekleri tükenen mahalle sakinleri korku içinde. Rudaw'a konuşan bir Iraklı, imdat çığlığını "En kısa zamanda imdadımıza yetişmezlerse birbirimizin etini yiyeceğiz" sözleriyle aktarıyor.

CESETLER GÖMÜLEMİYOR

Musul'da bir başka önemli sorun, mezarlıkların IŞİD'in kontrolünde olması. Çatışmalarda ölenler gömülemiyor ve sokaklar ceset dolu. Tahrir Mahallesi’nde bir kişi, "Evimin önünde bir IŞİD’li öldürülmüştü. Üzerinde o kadar patlayıcı ve bomba vardı ki korkudan yaklaşamadım. Ceset öylece kaldı, köpekler gelip bir kısmını yedi" dedi. İnsanlar, bubi tuzakları şüphesiyle cesetleri gömemiyor.

50 yaşındaki Firas'ın evine havan topu isabet etmiş ve eşiyle kızları saldırıda ölmüş. Firas, mecburen eşi ile kızlarının cesedini evinin bahçesine gömmüş.

NE ZAMAN BİTECEĞİ BİLİNMİYOR!

Musul'da halen 1 milyondan fazla sivilin kurtarılmayı beklediği tahmin ediliyor. 17 Ekim’de başlayan harekâtı değerlendiren Iraklı bir komutan, "Operasyonun ne zaman başladığını biliyoruz ama ne zaman biteceğini bilemiyoruz. IŞİD sert şekilde karşı koyuyor" ifadesini kullandı.