Dünya Komşu alevlerin pençesinde

Komşu alevlerin pençesinde

20.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa’da aşırı sıcaklıklar etkisini sürdürürken, Yunanistan’da çıkan orman yangınları ise 3 gündür söndürülemiyor.

Komşu alevlerin pençesinde

Başkent Atina’nın 50 kilometre güneydoğusundaki Kuvaras’ta başlayan ilk yangının rüzgarın etkisiyle yayıldığı belirtilirken, yangınların Attika bölgesine ve Lagonisi, Anavissos ve Saronida tatil beldelerine doğru sıçradığı bildirildi. En büyük yangınların Attika bölgesine bağlı Mandra ve sahil kasabası Loutraki’de meydana geldiği açıklandı. Loutraki yakınlarındaki  tatil kamplarında bulunan 1.200 çocuğun tahliye edildiği belirtildi. Yetkililer, İtalya ve Fransa’dan gönderilen 4 yangın söndürme uçağının dün operasyona katıldığını, Attika’da toplamda 7 yangın söndürme uçağı, 4 helikopter ve aralarında Romanyalı görevlilerin de yer aldığı 150 itfaiyecinin alevlerle mücadele ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

‘Daha fazla yangın çıkacak’

Atina’da 2018’de çıkan ve 96 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangını olay yerinden bildiren gazeteci Engin Baş, Yunanistan’daki son orman yangınlarını Milliyet’e değerlendirdi. Küresel ısınmanın yangının çıkmasındaki en büyük etken olduğunu belirten Baş, Yunanistan’ın her Ağustos ayında ters rüzgarlarla yayılan yangınlarla mücadele ettiğini söyledi. Bu nedenle Yunanistan’da daha fazla yangın çıkmasını beklediğini ifade eden Baş, ülkenin nüfusa oranla daha büyük ve yeşil alanın fazla olduğunu belirterek yangına müdahalede zorluklar yaşandığını dile getirdi. Baş, “Bu yangınlarda ihmalin birinci neden olduğunu düşünmüyorum. Küresel ısınma büyük etken” dedi. 

Zorla tahliye

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, yangınların ülkenin “gerçeği” olduğunu belirtti ve can kaybını önlemek için zorla tahliye talimatı verdi. Yunanistan’da geçmişte yangında vatandaşların evlerinden çıkmayı reddetmesi nedeniyle can kaybı oluyordu. Miçotakis’in verdiği talimatla binlerce kişiyi evlerinden tahliye ederek olası bir can kaybını önlediği belirtiliyor.