Dünya Korkutan senaryo

Korkutan senaryo

29.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ile Lübnan arasındaki sınır hattında büyük gerginlik yaşanıyor. İsrail, Hizbullah’ın bölgeden çekilmemesi durumunda müdahale sinyali verdi. Son günlerde yaşananlar, Gazze’deki savaşın bölgeye yayılmasıyla ilgili endişeleri yeniden akıllara getirdi.

Korkutan senaryo

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı başlattığı harekat devam ederken, savaşın daha da büyümesine yönelik endişeler bölgeden gelen son haberler sonrası büyüdü. Özellikle İsrail ile Lübnan arasındaki sınırda Hizbullah’ın faaliyetlerini sıklaştırması, savaşın Lübnan’a da sıçrayacağına yönelik endişeleri yeniden gündeme taşıyor. 

Haberin Devamı

Nitekim İsrail yönetimi, eğer, Hizbullah tarafından yapılan saldırılar sonlanmazsa buraya müdahale edeceği uyarısını yaptı. İsrail savaş kabinesinde yer alan eski genelkurmay başkanı ve savunma bakanı Benny Gantz, Lübnan hükümetine çağrı yaptı ve bu saldırılar durdurulmazsa İsrail ordusunun harekete geçeceği uyarısında bulundu. Netanyahu’nun sözcüsü Eylon Levy ise, “Şu anda bir yol ayrımındayız. Ya Hizbullah, İsrail sınırından çekilir, ya da biz kendimiz çekeriz” dedi. İsrail Ordusu Lübnan sınırındaki kuzey komutanlığının alarma geçtiğini duyururken, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi de “Gerekirse saldırmaya hazır olmamız lazım” dedi. Dışişleri Bakanı Cohen ise Lübnan sınırında yaptığı incelemelerin ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı hedef aldı ve “Nasrallah sıranın kendisinde olduğunu anlamalı” dedi. 

Haberin Devamı

Biden engellemişti 

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. Son günlerde İsrail-Lübnan sınırındaki gerginlik yükseldi ve Hizbullah’ın İsrail’e yönelik roket ve silahlı insansız araç saldırılarında (İHA) artış oldu. İsrail uçakları da misilleme saldırılarında bulundu. Hizbullah’a ait silahlı İHA’lar İsrail hava sahasına girerken, bu araçlar düşürüldü. 

İsrail’in Hamas’a yönelik harekatıyla birlikte Lübnan’daki Hizbullah’a karşı da bir önleyici saldırı düzenlemeyi planladığı, ancak bunun ABD Başkanı Joe Biden’ın araya girmesi sonrası engellendiği iddia edilmişti. Amerikan basınında yer alan haberlerde, Biden’ın, böylelikle daha büyük çapta bir bölgesel çatışmayı engellediği belirtilmişti. 

Öte yandan Washington Post gazetesi savaşın Lübnan’ı da kapsayacağına dair göstergelerin arttığına dikkat çekti ve “Hizbullah, yaklaşık 150 bin füzeyi kapsadığı tahmin edilen geniş bir cephaneliğe sahip, savaşçıları iyi eğitilmiş. Lübnan’la yapılacak bir savaş şüphesiz bölgedeki acıyı artıracaktır” ifadelerini kullandı. 

Yardım çığlıklarını pusu sanmışlar

İsrail ordusu tarafından Gazze’de öldürülen Hamas’ın elindeki İsrailli esirler Yotam Haim, Samer Talalka ve Alon Lulu Shamriz hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Haberin Devamı

Olayla ilgili yayınlanan raporda şunlara dikkat çekildi:

■ Bölgede esirlerin olabileceğine dair istihbarata rağmen sahadaki İsrail askerleri ‘yeterli farkındalığa’ sahip değildi.

■ Rehinelerin, İbranice “İmdat” diye çığlık atarak bağırmaları, Hamas’ın “pusuya düşürme girişimi” sanılmış.

İsrail yine vurdu: 70 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları devam ediyor. İsrail ordusunun dün sabah Gazze Şeridi’nin merkezindeki Beyt Lahya ve Maghazi Mülteci Kampı ile güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği saldırılarda 50 Filistinli hayatını kaybetti. Refah kentinde düzenlenen hava saldırısında da ilk belirlemelere göre 20 kişi hayatını kaybetti, 55 kişi de yaralandı. Vurulan binada, İsrail saldırılarından kaçan yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı aktarıldı.