Dünya Kosova-Sırbistan sınırında gerilim

Kosova-Sırbistan sınırında gerilim

01.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kosova ile Sırbistan arasında dün tansiyon yükseldi.

Kosova-Sırbistan sınırında gerilim

Kosova’da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve araç plakasına sahip olması zorunluluğunu getiren yasanın yürürlüğe girmesine saatler kala gerginlik yaşandı. Kosova’nın kuzeyindeki Sırpların yoğun olarak yaşadığı Mitroviça kentinde siren sesleri yükseldi. Sırp vatandaşlar, bazı şehir yollarını ve Sırbistan ile olan 2 sınır kapısını kapattı. Barikatların kurulduğu bölgede zaman zaman silah sesleri de yükseldi. İlerleyen saatlerde karşılıklı olarak kapatılan sınır bölgelerine iki ülkenin de askeri sevkiyat yaptığı bildirildi.

Haberin Devamı

Gün içinde açıklama yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek” ifadesini kullandı. Kosova Başbakanı Albin Kurti ise sınırdaki gerginlikten Vucic’i sorumlu tutarken, “İllegal Sırp gruplar Sırbistan-Kosova sınırında Kosova polisine ateş açtı” dedi. Sırbistan Savunma Bakanlığı ise Sırp askerlerinin Kosova’ya girdiği yönündeki iddiaları yalanladı.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Priştine yönetimini ve arkasında duran ABD ve Avrupa Birliği’ni, Kosovalı Sırplara yönelik provokasyonlara son verme ve haklarına saygı duyma” çağrısında bulundu.

ÇAVUŞOĞLU MEVKİDAŞLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan-Kosova sınırındaki gerilim nedeniyle Sırp ve Kosovalı mevkidaşlarıyla görüştü. Çavuşoğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Türkiye, Balkanların barış ve istikrarına her zaman önem vermektedir. Yeni gerilimlerin kimseye faydası olmaz. Gerilimi azaltmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.