Dünya Son Dakika! İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

Son Dakika! İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

08.09.2022 - 20:34 | Son Güncellenme:

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, doktorların Kraliçe'nin sağlığından endişe duyduğu belirtilmişti. Kraliyet ailesi üyeleri ise, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'ne gitmişti. Buckingham Sarayı, 96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybettiğini açıkladı. Buckingham'da bayraklar yarıya indirildi. Kraliçe'nin ölümü 'Londra Köprüsü Yıkıldı' parolası ile duyuruldu. Prens Charles Kraliçe'nin ölümü ile İngiltere Kralı oldu.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, doktorların Kraliçe'nin sağlığından endişe duyduğu belirtilmişti. Kraliyet ailesi üyeleri ise, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'ne gitmişti. Buckingham Sarayı, 96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybettiğinin açıklanmasının ardından Buckingham'da bayraklar yarıya indirildi.

Son Dakika İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

"LONDRA KÖPRÜSÜ YIKILDI"

Kraliçe'nin ölümü 'Londra Köprüsü Yıkıldı' parolası ile duyuruldu. Kraliçe'nin öğle saatlerinde hayatını kaybettiği açıklandı. Naaş yarın Londra'ya götürülecek.

Son Dakika İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

MARKLE, YANINDA DEĞİL

Kraliyet görevlerinden ayrılan Prens Harry Kraliçe'nin ölümünden sonra görüntülendi. Meghan Markle'ın araçta olmaması ise dikkat çekti.

BBC MUHABİRLERİ SİYAH GİYİNDİ

Öte yandan Başkent Londra'daki Buckingham Sarayı'nın önünde halk ve basın ekipleri toplandı. Başta BBC muhabirleri de olmak üzere basın mensuplarının siyah giyindikleri dikkat çekti.

10 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Haberin Devamı

İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth'in ölümü nedeniyle ülkede 10 günlük ulusal yas tutulmaya başlandı. Kraliyet konutları ve hükümet binalarındaki bayraklar yarıya indirilirken, kültür ve spor etkinlikleri iptal edilmeye başlandı. Kraliyet Ailesi, resmi internet sitesini geçici olarak kullanıma kapattı. Kraliçe'nin ölümü üzerine başlayan ulusal yasın, cenaze töreni gerçekleşene kadar sürmesi bekleniyor.

96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe'nin cenaze töreniyle ilgili henüz resmi kaynaklardan bir açıklama yapılmamasına rağmen, Kraliçe'nin cenazesinin önce İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nden Londra'daki Buckingham Sarayı'na taşınması ve burada 5 gün kalması bekleniyor. Kraliçe'nin ölümüyle birlikte tahtın varisi olan Galler Prensi Charles'ın ilerleyen günlerde resmi planları imzalaması bekleniyor. Ayrıca İngiltere hükümetinin, gündemin odağının Kraliçe'de kalmasını sağlamak amacıyla, mecbur kalmadıkça herhangi bir önemli karar veya duyuru yapması beklenmiyor.

CHARLES YENİ HÜKÜMDAR OLDU

İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in ölümü üzerine, tahtın varisi Galler Prensi Charles ülkenin yeni hükümdarı olurken, Charles'ın yeni hükümdar ilan edilmesi için Londra'daki St James Sarayı'nda toplanılması planlanıyor. Kraliçe'nin en büyük oğlu olan Charles, tahta geçmesiyle Kral III. Charles olarak anılacak.
Yasın ilk gününde Londra'daki Hyde Park ve Tower Hill'de tören, silah selamı ve ulusal bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması bekleniyor. İlerleyen günlerde Kral Charles'ın başbakanla ilk görüşmesini yapması ve İngiliz Milletler Topluluğu'na seslenen bir konuşma yapması planlanıyor. Charles'ın ayrıca Birleşik Krallık'ın bölümleri olan İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da Kraliçe Elizabeth'in anısına düzenlenen resmi törenlere katılması planlanıyor. 10 günlük yasın bitmesinden sonra Kral Charles'ın taç giyme törenlerinin yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Kraliçe II. Elizabeth'in en büyük oğlu olan Kral Charles'ın bir sonraki varisi ise Cambridge Dükü Prens William olacak. William'dan sonra ise oğlu prens George tahtın varisi olacak.

KRALİYET AİLESİ: "KRALİÇE HUZUR İÇİNDE ÖLDÜ"

Kraliyet Ailesinin web sitesi, Kraliçe'nin ölümünü açıklayan kısa bir açıklamanın yayınladığı siyah bir bekleme sayfasına dönüşürken, websitesinde yer alan açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde öldü" ifadeleri yer aldı. Yapılan açıklamada Kral Prens Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla'nın bu akşam Balmoral'da kalacağı ve cuma günü Londra'ya döneceği ifade edildi. Ayrıca hükümetin resmi web siteleri de ana sayfalarında siyah bir afiş gösterecek şekilde değiştirildi.

Haberin Devamı

Son Dakika İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

YENİ HÜKÜMET ATAMASINI YAPMIŞTI

Salı günü Kraliçe Elizabeth, Muhafazakar Parti tarafından partinin yeni lideri ve ülkenin Başbakanı olarak seçilen Liz Truss'un Başbakan olarak atamasını Balmoral Kalesi'nde yapmıştı. Eski Başbakan Boris Johnson ise Truss'tan önce Kraliçe'ye resmi istifasını sunmuştu.

Son Dakika İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

PRENS PHILIP'İ GEÇEN SENE KAYBETMİŞTİ

9 Nisan 2021'de İngiltere Prensi Philip, 99 yaşında hayatını kaybetmişti. Prens 28 gece boyunca hastanede yatmıştı. Taburcu olurken verdiği görüntü ise dünyayı şoke etmişti.

70 YILDIR TAHTTA 

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 70 yıl hüküm sürdükten sonra 96 ​​yaşında Balmoral’da öldü. Ailesi, Perşembe günü erken saatlerde sağlığıyla ilgili endişelerin artması üzerine İskoç malikanesinde toplandı.

Haberin Devamı

Son Dakika İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

Kraliçe 1952’de tahta çıktı ve muazzam bir toplumsal değişime tanık oldu. Ölümüyle birlikte, eski Galler Prensi olan en büyük oğlu Charles, yeni Kral ve 14 Commonwealth krallığının devlet başkanı olarak ülkeyi yasta yönetecek.

PLATİN JÜBİLE KUTLAYAN İLK LİDER

Kraliçe II. Elizabeth 6 Şubat 1952'de ilk tahta çıkışından bu yana Birleşik Krallık tarihinde Platin Jübile'yi alan ilk hükümdar olmuştu. Birleşik Krallık tarihinde tahttaki 70'inci yıl dönümüne ulaşan hükümdarlara verilen Platin Jübile'nin yanı sıra, ayrıca tahttaki 25'inci yılını dolduran hükümdara Gümüş (Silver) Jübile, 40'ıncı yıl için Rugby Jübile, 50'inci yıl için Altın (Golden) Jübile, 60'ıncı yıl için Elmas (Diamond) Jübile, 65'inci yıl için Safir Jübile veriliyor. Jübile ise "yıldönümü" ve "sevinç" anlamına geliyor.

BAŞBAKAN TRUSS: BENİM VE AİLEMİN TÜM ÜYELERİ İÇİN EN BÜYÜK ÜZÜNTÜ ANIDIR

Başbakan Truss, Kraliçe’nin ölümüyle Kral olan Prens Charles için ‘Kral 3. Charles’ unvanını kullandı. Truss açıklamasında ‘İkinci Elizabeth’ döneminin sonra erdiğini vurgulayarak “Çok Yaşa Kral” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Son Dakika İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

Kral 3. Charles ise annesinin ölümüyle ilgili yazılı yaptığı açıklamada “Sevgili Annem, Majesteleri Kraliçe'nin ölümü, benim ve ailemin tüm üyeleri için en büyük üzüntü anıdır. Değerli bir hükümdarın ve çok sevilen bir annenin vefatının derin yasını tutuyoruz” ifadelerini kullandı. Büyük annesinin ölümüyle taht sırasında ikinci sırada olan Prens William, tahtın birinci sıradaki varisi olurken oğlu George ise ikinci sıradaki varis oldu.