Dünya Kremlin ilk kez kabul etti! Dünyayı şoka uğratan görüntü

Kremlin ilk kez kabul etti! Dünyayı şoka uğratan görüntü

14.09.2022 - 17:03 | Son Güncellenme:

Urayna'yı işgali yedinci ayına giren Rus ordusu, aldığı ağır darbelerin arındnan, arkasına bakmadan kaçtı. Geride kalan askerlerin görüntüsü ise dünyayı tam anlamıyla şoka uğrattı.

Kremlin ilk kez kabul etti Dünyayı şoka uğratan görüntü

Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov çevresinde Rus işgalcilerin birkaç günde geri çekilmesine yol açan yıldırım baskın, fay hatlarını tetikledi. Bir günde 50 kilometre ilerleyerek kilit şehirler İzyum, Balakliya ve Kupyansk'ı kurtaran Ukrayna ordusu, yeni hedef olarak daha doğudaki Donbas'ta yer alan yerleşimleri belirledi.

Haberin Devamı

MOSKOVA KABUL ETTİ

Ağustos ayı sonunda güney cephesindeki Herson'da 'karşı saldırı' başlattığını ilan eden Ukraynalılar, Eylül ayının ilk haftasında Rus işgalcilere sürpriz yapıp Harkov çevresinde düğmeye bastı.

Kilit şehirlerden askerlerinin ayrıldığını kabul etmek zorunda kalan Moskova, 'taktiksel' bir geri çekilme kararı aldığını savunuyor. Ukrayna'nın saldırısı o kadar ani gelişti ki, Rus askerler ve aileleri kendi imkanlarıyla Harkov çevresinden kaçmak zorunda kaldı.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rus ordusu için 'hayati önem'deki bağlantı noktası İzyum'u bugün ziyaret etti. İşgalin başladığı 24 Şubat tarihinden kısa süre sonra Rusların kontrolüne geçen İzyum, askeri sevkiyat için kilit bir noktaydı.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Zelenskiy'nin elini kalbine koyarak milli marşı söylediğini ve İzyum'a çekilen Ukrayna bayrağını izlediğini bildiriyor. İzyum'da savaştan önce 45 bin Ukraynalı yaşıyordu, bugün ise harabe bir şehir. Törenin önünde yapıldığı şehir yönetim binası bile, yanmış yıkılmış halde.

Kremlin ilk kez kabul etti Dünyayı şoka uğratan görüntü

Ukrayna lideri, "Görüntü fazlasıyla şoke edici ancak benim için değil" deyip ekliyor: "Çünkü, aynı fotoğrafları Buça'da görmeye başladık. Buça ilk işgal edilen yerlerden biriydi, aynı şekilde binalar yok edilmiş, insanlar öldürülmüştü."

Askerlerle fotoğraf çektiren Zelenskiy, Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım dahil tüm toprakları geri kazanacaklarını da söyledi.

İŞKENCEYİ ANLATTI

Ukrayna birlikleri 200 günü çoktan dolan işgal girişiminde en hızlı ilerlemeyi kaydederken, özgürlüğüne kavuşan diğer bölge yerleşimlerinde de durum farklı değil. 8 Eylül tarihinde kurtarılan Balakliya kasabası, altı aydır Rusların elindeydi. Anlatılanlara göre, acımasızlığın merkezi şehrin polis merkeziydi. Ruslar burayı üs olarak kullanıyordu.

Kremlin ilk kez kabul etti Dünyayı şoka uğratan görüntü

Balakliya sakini Artem, 40 günden fazla Ruslar tarafından tutulduğunu ve elektrikle işkenceye uğradığını anlattı. Artem, diğer hücrelerden de acıya bağlı çığlıklar duyduğunu söyledi. İşgalcilerin çığlık seslerinin diğer hücrelerde duyulması için yüksek bir sesi olan havalandırmayı da kapattığını söyleyen Artem, kadınlara dahi işkence yapıldığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Kardeşinin üniformalı fotoğrafının bulunması nedeniyle Ruslar tarafından gözaltına alınan Artem, bazı kişilerin gün aşırı elektrik şoku işkencesine uğradığını, kendisine ise bir kez elektrik verildiğini dile getiriyor:

İki kabloyu tutmaya zorladılar beni. Bir elektrik jeneratörü vardı. Ne kadar hızlı döndürülürse voltaj o kadar artıyordu. Eğer bırakırsan seni bitiririz dediler. Sonra soru sormaya başladılar. Yalan söylediğimi iddia ettiler ve jeneratörü döndürmeye başladılar. Voltaj giderek arttı.

İlkokul yöneticisi Tatiana da aynı polis merkezinde üç gün tutulduğunu anlattı. Tatiana da diğer hücrelerden gelen çığlık seslerini unutamıyor. Balakliya yollarında Rus zırhlı araçları terk edilmiş durumda… Kent merkezinde ise Ukrayna bayrağı yeniden dalgalanıyor. İşkence üssü haline getirilen polis merkezinin dar hücrelerinde ise, duvara kazınmış dua sözleri var. Duanın yanında kaç gün geçirildiğini gösteren çentikler göze çarpıyor.

RUS PROPAGANDACILAR HEZİMETİN NEDENİNİ KONUŞUYOR

Ukrayna işgalini yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Kremlin'in 24 Şubat'tan bu yana ilk kez Harkov etrafındaki yenilgiyi kabul ettiğini vurguluyor. ISW, Kremlin'in hezimetin ardından Putin'e yönelen suçlamaları başka tarafa çevirmeye çalıştığını da belirtiyor.

Kremlin ilk kez kabul etti Dünyayı şoka uğratan görüntü

Haberin Devamı

Rus medyasındaki propagandistler, Kiev mağlubiyetinin aksine Harkov'daki hezimetin nedenlerini geniş şekilde tartışıyor. Bu hamle, Putin'in suçu ordu komutanları ve Savunma Bakanlığı'na yıkma çabası olarak görünüyor.

Rus askerlerinin dün gece Moskova'nın artan kayıpları nedeniyle Ukrayna'da savaşmayı reddettiği haberleri gündeme bomba gibi düştü. Kiev'in geçen hafta başlattığı karşı saldırı, Vladimir Putin'in işgalcilerini ülkenin kuzey doğusundaki bazı bölgelerde sınıra geri itti ve savaşın ilk günlerinde kaybedilen devasa toprak parçalarını geri aldı.

Ukrayna askeri istihbaratı, hava saldırısının Rus askerlerini toplu halde kaçmaya ya da teslim olmaya zorladığını aktardı. İstihbarat, ayrıca sosyal medyada Moskova askerlerinin Kiev güçleri önünde yolda yatarken "durumlarının umutsuzluğunu anladıklarını" gösterdiği ifade edilen görüntüleri olduğunu söyledi.

Kremlin ilk kez kabul etti Dünyayı şoka uğratan görüntü

Luhansk Valisi Serhiy Haidai, "Ölülerin sayısının 43 bine yaklaştığı ortaya çıkmaya başladığından beri Rus birlikleri, Ukrayna topraklarında savaşmayı reddediyor, yaralı işgalcilere yapılan ödemeler durduruldu" dedi ve şu ifadeleri kullandı: "Rusya Federasyonu'nun askeri komutanlığı, halihazırda oluşturulmuş yeni birliklerin Ukrayna topraklarına gönderilmesini askıya aldı."

Haberin Devamı

Ukrayna tarafından gelen bu iddialar, Savaş Enstitüsü tarafından da desteklendi. ABD'li düşünce kuruluşu, Kiev'in kuzeydoğu Harkov bölgesindeki kazanımlarının "Rus askeri komutanlığının Ukrayna'da yeni kurulan gönüllü birimleri zamanında kullanma isteğini veya kabiliyetini etkileyebileceğini" söyledi.

ABD istihbarat yetkilileri, Washington Post'a yaptıkları açıklamada, Moskova silahlı kuvvetleri tarafından gelen geri çekilme görüntülerinin daha da artacağını düşündüklerini ifade etti.