Dünya Küba karanlığa gömüldü! ABD korkuyor

Küba karanlığa gömüldü! ABD korkuyor

28.09.2022 - 11:44 | Son Güncellenme:

Ada ülkesinde elektrik sisteminin tamamen çökmesine yol açan felaket, bugün ABD'ye ulaşacak. Florida sahilleri tamamen kaybolabilir, Başkan Biden 'acil' durum ilan etti.

İlk çarpışma yaşandığında henüz gün ağarmamıştı, sabaha karşı 04.30'da büyük bir gürültü duyuldu. Çarpışma sırasında sahildeki dalgaların boyu 4,3 metreyi aştı. Bir şehir sakini, ilk çarpışmayı hayatının 'en karanlık anı' olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Küba'yı yıkan felaket şimdi ABD'ye ilerliyor, kıyı kesimlerinin tamamen sular altında kalmasından korkuluyor. ABD lideri Biden 'acil durum' ilan etti, 2,5 milyon insan yollara döküldü. Karayipler'deki ada ülkesi Küba'yı 200 kilometre hızla vuran Ian Kasırgası, bugün Florida'ya ulaşacak.

Batıdaki Pinar del Rio'dan Küba'ya giriş yapan kasırga, bütün adayı karanlığa gömdü. Havana yönetimi, adanın ana santralinin devre dışı kalmasıyla elektrik sisteminin tamamen çöktüğünü resmen duyurdu.

Küba resmi televizyonu muhabirlerinden biri, 11 milyon insanı elektriksiz bırakan felaketin Antonio Guiteras termoelektrik santralinin senkronize edilememesi nedeniyle yaşandığını bildirdi. Ülkenin en önemli santrali Antonio Guiteras, başkent Havana'nın 100 kilometre doğusundaki Matanzas'ta yer alıyor. Santralin kapatılması, adanın hiçbir noktasına elektrik sevk edilememesi anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Küba karanlığa gömüldü ABD korkuyor

Ian Kasırgası, Küba'da yüzlerce binanın hasar görmesine yol açtı ve iki kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Kurbanlardan biri, yıkılan evinin duvarı üstüne düşen 43 yaşındaki bir kadın. New York Times, San Juan Y Martinez'de bir çiftçinin ise sulama için kullandığı rüzgar türbinini kapatmaya çalışırken elektrik akımına kapıldığını aktarıyor. Meteoroloji servisleri, kasırga kıyıya ulaşmadan Ian'ın 30 santimetre yağış bırakabileceği tahmininde bulunmuştu.

Küba karanlığa gömüldü ABD korkuyor

Şöhretli Finca Robaina purosunun sahibi, sosyal medyada kasırganın tütün tarlalarına verdiği hasarı gösteren fotoğraflar paylaştı. Hirochi Robaina "Kıyamet gibiydi, gerçek bir felaketti" dedi.

Pinar del Rio sakini Mayelin Suarez, Pazartesi gecesi ilk çarpışmayı hayatının 'en karanlık anı' olarak niteliyor, "Nerdeyse evimizin çatısını kaybediyorduk. Kızım, eşim ve ben, uzaklara uçup gitmesin diye çatıyı iple bağladık" diyor.

Küba karanlığa gömüldü ABD korkuyor

Küba lideri Miguel Diaz Canel zarar gören Pinar del Rio bölgesini ziyaret etti.

Associated Press (AP) haber ajansı, Pinar del Rio'da yoğun yağış altında iki kızını kucağında taşıyan bir babanın fotoğrafını dünyaya geçti.

Küba karanlığa gömüldü ABD korkuyor

GÜÇ TOPLUYOR

Ian Kasırgası'nın bir sonraki durağı, ABD'nin en güneyindeki eyaleti Florida. Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Ian'ın Küba'dan ayrılmadan önce Meksika Körfezi'nin güneydoğusunda güç topladığını bildirdi. Ian Kasırgası'nın rüzgar hızının, Meksika Körfezi'nin sıcak suları nedeniyle daha da güçlenerek saatte 225 kilometreye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Küba karanlığa gömüldü ABD korkuyor

1921 YILINDAN BU YANA BİR İLK

Kasırganın Çarşamba günü geç saatlerde Florida'nın batı kıyısına ulaşması bekleniyor. NHC, Ian'ın Florida'nın batı kıyılarını vurana dek dördüncü kategori bir kasırga olabileceğini söylüyor. Eyalette 2,5 milyon kişiye tahliye emri verildi.

Florida Valisi Ron DeSantis, eyaletin tümünde acil durum ilan etti ve 5 bin Ulusal Muhafızı göreve çağırdı. Cumhuriyetçi Partili vali DeSantis, "Bu gerçekten çok büyük bir kasırga" diyerek eyaletin tamamında hasar oluşacağı uyarısı yaptı.

Yüzbinlerce Floridalı, NHC'nin uyarısını güneyde Bonita Plajı'ndan kuzeyde Tampa Koyu ve Anclote Nehri'ni kapsayacak şekilde genişletmesi üzerine zorunlu tahliye talimatlarıyla karşı karşıya kaldı. Florida eyaletinin Meksika Körfezi kıyısındaki Tampa ve St. Petersburg kentleri, 1921 yılından bu yana ilk kez doğrudan bir kasırganın vurması riskiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Küba karanlığa gömüldü ABD korkuyor

'DERHAL ÇIKIN' EMRİ

Tampa kentinin de içinde bulunduğu Hillsborough ilçesinde deniz seviyesindeki bölgelerden 300 bine yakın kişi tahliye edildi. Tahliyelerin dün başladığı bölgede, okullar ve diğer bazı binalar barınağa dönüştürüldü.

Florida eyaletinin Meksika Körfezi kıyısındaki güneybatı kesiminde bulunan Fort Myers kentini de içine alan Lee ilçesinde de bu sabah, zorunlu tahliye talimatı verildi. Talimata göre Fort Myers Plajı, Sanibel ve Bonita Plajı'nın bulunduğu ve 250 bin kişinin yaşadığı adaların boşaltılması gerekiyor.

Küba karanlığa gömüldü ABD korkuyor

TSUNAMİYE DÖNÜŞEBİLİR

Florida sahillerine düşen yağış miktarı 41, hatta bazı noktalarda 61 santimetreye ulaşarak kıyı kesimlerinin tamamen sular altında kalmasına neden olabilir. Sahil boyunca dalga boyunun 3 metreyi bulabileceği belirtiliyor.

Kasırga uzmanı Andy Latto, Associated Press haber ajansına, "Şu anda kasırganın vuracağı düşünülen Florida eyaletinin batı ve orta kesimlerine odaklanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Küba karanlığa gömüldü ABD korkuyor

RAFLAR BOŞALDI

Her kasırga öncesinde olduğu gibi eyalette hummalı bir hazırlık var. Floridalılar plajlarda kum torbaları doldurdu, evleri ve dükkanlarının pencerelerini kontrplaklarla kapattı.

Florida'nın St. Peterburg kentinde market rafları boşaldı, su ve yiyecek almak isteyenler marketlerden eli boş dönüyor. Tampa'da kum torbası ve içme suyu satın almak isteyenler saatlerce kuyrukta bekledi.

Küba karanlığa gömüldü ABD korkuyor

Ian'ınkuzeye doğru ilerleyerek Florida yarımadasının tamamıyla Georgia, Güney Carolina ve Amerika'nın güneydoğusundaki diğer eyaletleri Cuma'dan itibaren Pazar gününe kadar etkisi altına alması bekleniyor. Florida'nın komşusu Georgia eyaletinde de acil durum ilan edildi ve 500 Ulusal Muhafız hazır bekletiliyor.

BIDEN 'ACİL DURUM' İLAN ETTİ

ABD lideri Joe Biden de acil durum ilan ederek İç Güvenlik Bakanlığı ve Federal Acil Durum Dairesi'ne (FEMA) can ve mal güvenliğini koruma talimatı verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, FEMA'nın çok sayıda jeneratörle, milyonlarca porsiyon yemek ve milyonlarca litre içme suyunu bölgeye sevkettiğini bildirdi.

Karayipleri geçen hafta da Fiona Kasırgası vurmuştu.