24.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ramazan’ın gelmesi ve Filistin’de yapılması planlanan seçimlerin yaklaşmasıyla son günlerde Kudüs’te tansiyon yükseliyor. İsrail polisinin önceki gece Doğu Kudüs’te Filistinlilere müdahalesi ve Kudüs’te gerçekleşen olaylar endişe yaratıyor.
Kentte gerginlik, Filistinlilerin oruçlarını Eski Şehir’de bulunan Şam Kapısı’nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesiyle başladı. Filistinliler İsrail polisini, geleneksel iftarı engellemek için merdivenlere bariyer koymakla suçlarken, polis, barikatların yayaların eski Kudüs’e geçişinin kolaylaştırılması amacıyla kurulduğunu savundu. Filistinliler, Mescid-i Aksa’da kılınan teravih namazı sonrası Doğu Kudüs’teki Şam Kapısı yakınında toplandı. Bölgede gerginliğin artması üzerine İsrail polisi, Filistinlileri dağıtmak için TOMA ve atlıları devreye soktu, sert müdahalede bulundu. Filistin Kızılayı, en az 100 Filistinlinin yaralandığını söylerken, İsrail polisi de 20 polis memurunun yaralandığını açıkladı.
Aşırı sağcılar sokakta
Bu sırada bazı Filistinlilerin, ultra-Ortodoks Yahudilere saldırdığını gösteren birkaç videonun TikTok’ta yayılması, aşırı sağcı Yahudileri harekete geçirdi. Aşırı sağcı-milliyetçi “Lehava” grubu, videoları gerekçe göstererek “ulusal onur için ayağa kalkma” çağrısı yaptı. Lehava grubuna mensup yüzlerce Yahudi, “Araplara Ölüm” sloganlarıyla Filistinlilerin toplandığı Şam Kapısı’na doğru yürüyüşe geçti.
İsrail polisi aşırı sağcı Yahudilere de müdahalede bulundu. Polis aşırı sağcıların Eski Şehir çevresine ulaşmasına izin vermezken, ses bombaları ve TOMA araçlarıyla dağıtmaya çalıştı, bazılarını gözaltına aldı. Kudüs’ün farklı bölgelerinde Filistinliler ile Yahudiler arasında kavgalar yaşandı.
ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, son günlerde Kudüs’te yaşanan “şiddet olaylarından” derin endişe duyduklarını belirtti.
Seçim ertelenecek mi?
Filistin yönetiminin, 15 yıl aradan sonra yapılması planlanan seçimleri, İsrail’den işgal altındaki Doğu Kudüs’te oy kullanılabileceğine ilişkin cevap alamaması nedeniyle, belirsiz bir tarihe erteleyebileceği belirtiliyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başta olmak üzere Filistinli üst düzey yetkililerse, Mayıs ayında düzenlenecek seçimler kapsamında Kudüs’te de oy kullanılabilmesi konusunda taviz vermeyeceklerini dile getiriyor. Uzmanlar ise, beklenen erteleme kararının, Abbas’ın önderliğindeki “Fetih Hareketi” içinde yaşanan bir krizle alakalı olabileceğine ve Kudüs’ün bahane edilmiş olabileceğini de dikkat çekiyor.
Abbas, 15 yıl aradan sonra İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında seçim yapılmasını öngören kararnameyi imzalamış, 22 Mayıs’ta milletvekili, 31 Temmuz’da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos’ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılması öngörülmüştü.