Dünya Kuzey Dakota'da bir yıllık boru hattı eylemi gözaltıyla bitti

Kuzey Dakota'da bir yıllık boru hattı eylemi gözaltıyla bitti

23.02.2017 - 08:50 | Son Güncellenme:

ABD'de Çarşamba günü devletin kendilerine verdiği süre sonlanırken yaklaşık 150 kişi bir yıldır kaldıkları kamp alanını ilk defa terk etti, bazıları polis tarafından gözaltına alındı. Protestocular kaldıkları çadır ve barakaları ateşe verdi, 17 yaşındaki bir genç kız yanarak ağır şekilde yaralandı.

Kuzey Dakotada bir yıllık boru hattı eylemi gözaltıyla bitti

ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde inşa edilmesi planlanan petrol boru hattını protesto etmek ve engellemek için bir yıldır kamp yapan eylemciler, polis tarafından gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Eylemcilere Çarşamba akşamına kadar bölgeyi terk etmeleri yönünde ihtarda bulunulmuştu.

Bazı eylemciler bir yıldır içinde yaşadıkları derme çatma tahta yapıları ateşe verdi. Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum, çadır ve barakaların ateşe verildiği sırada 17 yaşındaki bir kızın alev aldığını ve ileri derecede yanık nedeniyle hastaneye kaldırıldığını söyledi.

İki yerli kabilenin boru hattının inşasının geçici olarak durdurulmasına yönelik başvuruları ise bir federal yargıç tarafından reddedildi.

Donald Trump imzalamıştı

Amerikan yerlileri boru hatlarının bölgedeki su kaynaklarını kirleteceğini ve kutsal kabul ettikleri topraklara zarar vereceğini söylüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra Dakota Access adlı bor hattının hayata geçirilmesi için başkanlık kararnamesi yayınlamıştı.

Haberin Devamı

Çarşamba günü devletin kendilerine verdiği süre sonlanırken yaklaşık 150 kişi bir yıldır kaldıkları kamp alanını ilk defa terk etti. Göstericilerin bazıları, özel bir arazide yeni kamp kurmayı ve protestoları sürdürmeyi planlıyor.

Eylemcilerin liderleri, geride kalan insanların polis onları gözaltına alana kadar bölgeyi terk etmeyeceğini söylemişti.

Maliyeti 3 milyar 700 milyon doları aşması beklenen Kuzey Dakota Petrol Boru Hattı, dört eyaletten geçecek.

Projenin geçeceği arazinin bir bölümü, 19. yüzyıldan kalma anlaşma nedeniyle Standing Rock Sioux adlı Kızılderili kabilesine ait. Bu kabile, geçen yıl ağustosta ABD hükümetine karşı dava açarak projeyi durdurmuş ancak ekim ayında federal temyiz mahkemesi bu kararı iptal etmişti.

ABD Ordusu Mühendislik Birimi (USACE), şiddetli protestoların ardından geçen aralık ayında yeni rotanın belirlenmesi amacıyla projenin durdurulmasına karar vermiş ancak başkanlık görevini devralan Donald Trump projenin tamamlanması için kararname çıkarmıştı.