Dünya Dünyada son dakika, zafer Azerbaycan'ın! Ermeniler silah bıraktı, Karabağ'da tarihi an

Dünyada son dakika, zafer Azerbaycan'ın! Ermeniler silah bıraktı, Karabağ'da tarihi an

20.09.2023 - 12:36 | Son Güncellenme:

Azerbaycan'ın Çarşamba günü başlattığı anti-terör operasyonu henüz 24 saati doldurmadan sonuç verdi, ayrılıkçı Ermeniler silah bırakma kararı aldı. Aliyev ulusa sesleniş konuşması için kameraların karşısına geçti ve zaferi 'Ermenistan'a gerekli cevap verildi' sözleri ile ilan etti.

Güney Kafkasya'da tırmanan gerilimde Ermeni ayrılıkçıların döşediği mayınların patlamasıyla Azerbaycanlı polisler ve işçiler hayatını kaybetti. Patlamaların ardından Azerbaycan Karabağ'da bir terör karşıtı operasyona girişti ve operasyon ikinci gününe girdi. Karabağ'daki gelişmeleri canlı aktarıyoruz. 

ALİYEV AB KONSEYİ BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmede, Karabağ’daki mevcut durum konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu aktarıldı.

Karabağ’da Rus Barış Gücü devriyesine saldırı düzenlendi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dzhanyatag köyü bölgesindeki gözlem noktasından dönen Rus Barış Gücü birliğinin bulunduğun araca silahlı saldırı düzenlendiği aktarılarak, saldırıda araçta bulunan askerlerin hayatını kaybettiğini duyuruldu.

POLİS İLE PAŞİNYAN KARŞITLARI ARASINDA ARBEDE

Paşinyan karşıtları bugün de meclis binası önünde toplanarak, Paşinyan’ı istifaya davet etti. Protesto nedeniyle meclis binası önündeki sokaklar ve caddeler trafiğe kapatılırken, polis meclis binası önünde yoğun güvenlik önlemi aldı.
Muhalefet liderlerinin konuşma yaptığı protesto sırasında bazı göstericiler, meclis binasına girmeye çalıştı. Polisle göstericiler arasında arbede çıkarken, bazı göstericiler gözaltına alındı.

Haberin Devamı
ERDOĞAN ALİYEV İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştü.
Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın başlattığı operasyondaki son duruma ilişkin mevkidaşı Aliyev’den bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev'e Türkiye'nin Azerbaycan'a gönülden desteğini bir kez daha ifade etti.
İki lider, görüşmede iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel konularla ilgili de görüş alışverişinde bulundu.

PUTİN VE PAŞİNYAN GÖRÜŞTÜ

Azerbaycan ordusunun Karabağ’da başlattığı terörle mücadele operasyonun sona ermesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, telefonda görüştü. Ermenistan tarafından yapılan açıklamada, “Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı. Dağlık Karabağ’daki durum ele alındı. Taraflar ayrıca Ermeni - Rus ikili ilişkilerine dair konuya da değindi” denildi.

ALİYEV'DEN ULUSA SESLENİŞ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla gerçekleştirilen antiterör operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Aliyev şöyle konuştu: Askerlerimiz zorlu coğrafi bölgelerde, zorlu şartlar altında başarıyla görevlerini gerçekleştirdi. Azerbaycan düşmanı layığınca cezalandırdı. Ermenistan'a gerekli cevap verildi. Bizim attığımız bütün adımlar kanunlar çerçevesindedir. Karabağ, Azerbaycan toprağıdır ve bunu bütün dünya biliyor. Karabağ’da yaşayan Ermeniler de bizim vatandaşlarımızdır. Karabağ’daki Ermenilerin bütün hakları temin edilecektir.

Haberin Devamı
SELÇUK BAYRAKTAR'DAN KARABAĞ PAYLAŞIMI!

BAKÜ'DE BAYRAKLAR ASILIYOR

Azerbaycan'ın Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni silahlı unsurların teslim olmasıyla Azerbaycan'ın zafer kazanması, anında ülke genelinde kendini hissettirdi. Uluslararası haber ajansı AFP, Azerbaycan'ın başkentinde asılan bayrakların fotoğraflarını dünyaya geçti.

Bakü caddelerine asılan Azerbaycan bayraklarının yanında Türk bayrakları da var.

PAŞİNYAN: ERMENİSTAN DAHİL OLMADI

Ulusa sesleniş konuşması yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ateşkes anlaşması taslağının hazırlanmasına Erivan yönetiminin dahil olmadığını söyledi.

Azerbaycan ve ayrılıkçı Karabağ rejimi arasındaki anlaşma metninde Ermenistan isminin geçmesine tepki gösteren Paşinyan, "Ermenistan, Azerbaycan ve Karabağ temsilcileri arasındaki anlaşmanın hazırlanmasına dahil olmadı" deyip ekledi:

"Askeri gerilimin devam etmeyeceğini umuyoruz, çünkü bu koşullarda istikrarın sağlanması ve muharebe eylemlerinin durdurulması çok önemli... Ermenistan, ateşkes sonrasında Rus barış güçlerinin Karabağ halkını koruyacağını umuyor."

Haberin Devamı
RUS UZMAN: ALİYEV'İN BAŞARISI

Rus Siyasi Araştırmalar Enstitüsü'nden uzman Sergey Markov, yıldırım hızındaki anti-terör operasyonunun Azerbaycan lideri İlham Aliyev'in tam başarısı olduğunu belirtip "Gelecek birkaç gün de Karabağ'ın her şehrinde Azerbaycan bayrakları dalgalanacak" dedi.


Siyasi araştırmacı Markov, Ermeni askeri unsurlarının silahlarıyla birlikte teslim olduğunu ve ortaya çıkarılan insani koridordan Karabağ'ı terk ettiğini belirtti.

PUTİN'DEN KARABAĞ MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ'da barışçıl bir çözüme ulaşılmasını umut ettiğini söyledi.

Moskova'nın çatışmanın taraflarıyla yakın temasta olduğunu belirten Putin, "Umarım gerilimi düşürebiliriz ve sorunun çözümünü barışçıl bir rotaya ulaştırabiliriz" dedi.

Rusya liderinin söz konusu açıklamayı Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile buluşmasında yaptığı aktarılıyor. Rus resmi medyasının yayınladığı açıklamanın ateşkes ilanından önce mi yoksa sonra mı gerçekleştiği belirtilmedi.



Rusya Savunma Bakanlığı ise, bölgedeki barış gücü askerlerinin yer aldığı tahliye faaliyetlerinden görüntüler paylaştı.

ERMENİ AYRILIKÇILAR MEVZİLERİ TERK ETTİ

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki silahlı Ermeni ayrılıkçıların mevzilerini terk ettiği görüntüleri paylaştı.


Haberin Devamı
İRAN TÜM UÇUŞLARI İPTAL ETTİ

İran, Azerbaycan ve Ermenistan'a bütün uçuşları iptal etti.

AZERBAYCAN DOĞRULADI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, anti-terör operasyonunun askıya alınması için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Resmi açıklamaya göre, Karabağ'daki Ermenilerin temsilcileriyle yarın Azerbaycan'ın Yevlah kentinde bir görüşme gerçekleşecek.

Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni silahlı güçlerinin silah bırakacağını, bölgeden ayrılacağını ve Karabağ'ın tamamen silahsızlandıralacağını belirtti.


Azerbaycan haber ajansı APA, gelişmeyi 'Karabağ'daki ayrılıkçılar teslim oldu' başlığıyla aktardı.


Azerbaycan Savunma Bakanlığı, geride kalan yaklaşık bir günde Ermeni silahlı unsurlara ait 90 muharebe ve stratejik açıdan önemli mevkinin kontrol altına alındığını da ekledi.

ERMENİLER SİLAH BIRAKTI

Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeniler silah bırakma kararı aldı, ateşkes yerel saatle 13.00'de başlıyor. (TSİ 12.00) Fransız haber ajansı AFP, Ermenilerin Perşembe günü Azerbaycan'la entegrasyon görüşmeleri gerçekleştireceğini duyurdu. Varılan ateşkese bölgede konuşlu Rus barış gücü askerlerinin arabuluculuk ettiği bildiriliyor.

Haberin Devamı
BMGK YARIN TOPLANIYOR

Azerbaycan'ın Karabağ operasyonunu durdurmasını isteyen Fransa ve ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BMGK, yarın Dağlık Karabağ gündemiyle toplanacak.

ABD ve Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden ikisi.

RUS BARIŞ GÜÇLERİ TAHLİYE EDİYOR

Karabağ'da 2020'deki ateşkesin ardından konuşlandırılan Rus barış gücü askerlerinin, bölge içerisinde 2 bini aşkın sivili tahliye ettiği bildiriliyor.

CEPHANE KAMYONLARI ELE GEÇİRİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: Ermeni silahlı gruplarına ait mermilerle dolu altı 'Ural' markalı kamyon ve dört adet havan topu ele geçirildi.

ALİYEV ŞARTI YİNELEDİ

Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni güçlerin silah bırakması halinde anti-terör operasyonunun durdurulacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la telefon görüşmesi gerçekleştiren Aliyev, muhatabına operasyonun sona erme şartını aktardı.


Bakü yönetimi, Salı günü de aynı şartı duyurmuştu. 

BM, ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Karabağ'daki savaşın derhal sona ermesi ve gerilimin düşürülmesi çağrısı yaptı. Guterres ayrıca, 2020'deki ateşkes katı şekilde uyulması gerektiğini de vurguladı.

YENİ GÖRÜNTÜLER

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki Ermeni güçlere ait mevzi ve cephaneliklerin vurulduğunu gösteren yeni görüntüler yayınladı. Yok edilenler arasında bir topçu üssü de var.

RUSYA'DAN ŞOKE EDEN MESAJ

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da toplanan kalabalık, gece saatlerinde Azerbaycan'ın Karabağ'daki operasyonunda kendilerine yardım etmeyen Rusya'yı protesto etti. Göstericilerin Rusya Büyükelçiliği binasını ablukaya alması üzerine, Moskova Erivan'a nota verdi.

Büyükelçilikteki güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini bildiren Rus medyası, bir grup gencin bina içinde olduğunu yazdı.

'Azerbaycan kaşından değil Karabağ'da vurdu' başlığını atan Rus Kommersant gazetesi ise, çarpıcı bir yorumla okurlarının karşısına çıktı:

"Bakü'nün Karabağ'daki operasyonu Erivan'ı havaya uçurdu."

Gazeteye göre öfke anında Ermenistan'ın başkenti Erivan'a sıçradı, protestocular hükümet binalarını bastı.

LİSTEDE PUTİN YOKTU


Kommersant, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Karabağ'da gerilimin tırmanması üzerine 9 Eylül'de bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, listede Fransa lideri Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre, telefon listesinde Rusya lideri Vladimir Putin yoktu.

Bu hafta insani yardım konvoylarının Ağdam ve Laçin üzerinden Hankendi'ye geçmeye başlamasıyla tansiyonun düşecek gibi göründüğünü ve yeniden bir müzakere beklentisinin ortaya çıktığını kaydeden Kommersant, "Salı günü umutların boşa çıktığı açıkça belli oldu" dedi.


'BİLİN BAKALIM ONU NASIL BİR KADER BEKLİYOR'


Tam da Rusya ve Ermenistan ilişkilerinin belirgin şekilde kötüye gittiği bir dönemde Karabağ'da silah seslerinin duyulduğunu aktaran gazete, Nikol Paşinyan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı güvenlik için yalnızca Moskova'ya güvenmenin hata olduğunu belirten açıklamayı hatırlattı. Gazete, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın eşi Anna Hakobyan'ın Eylül ayı başında Ukrayna'nın başkenti Kiev'e insani yardım götürdüğünü, ayrıca Ermenistan ordusunun iki hafta önce ABD ordusuyla tatbikat yaptığını hatırlattı.

"Moskova tüm bunlardan hoşlanmadı" diyen Kommersant, Putin'in en yakınındaki isimlerden, halihazırda Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Rusya'nın bir önceki lideri Dmitry Medvedev'in Karabağ'daki operasyon başladıktan birkaç saat sonra Telegram hesabından yazdıklarına dikkat çekti, hem de isim ya da ülke vermeden:

"Kardeş bir ülkeden bir meslektaşım bana 'Ben sana yabancıyım, beni kabul etmiyorsun' dedi. Ben de gereken cevabı verdim: 'Biyografiye bakarak değil eylemlere bakarak yargılayacağız.' Sonra, savaşı kaybetti ve garip bir şekilde koltuğunu korudu. Sonra, vasat mağlubiyetin için Rusya'yı suçlamaya karar verdi. Sonra, ülkesinin bir bölümünden vazgeçti. Sonra, NATO ile flört etmeye karar verdi ve karısı cüretkar bir şekilde elinde kurabiyelerle düşmanlarımızın yanına gitti. Bilin bakalım, onu nasıl bir kader bekliyor..."

AZERBAYCAN'DAN 'TESLİM OLUN' ÇAĞRISI

Azerbaycan ordusu, operasyonun durması için Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerine teslim olmaları çağrısı yaptı. Bakü ayrıca Karabağ'da yaşayan Ermenilerin temsilcilerini Yevlakh'ta toplantıya davet etti.

7 BİNDEN FAZLA TAHLİYE

Ermenistan yerel medyası, Karabağ'ın en önemli kenti Hankendi ve diğer yerleşimlerden 7 bini aşkın kişinin tahliye edildiğini yazdı.

BAKÜ'DE BAYRAKLAR ASILIYOR

Azerbaycan'ın Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni silahlı unsurların teslim olmasıyla Azerbaycan'ın 24 saatte zafer kazanması, anında ülke genelinde kendini hissettirdi. Uluslararası haber ajansı AFP, Azerbaycan'ın başkentinde asılan bayrakların fotoğraflarını dünyaya geçti.

Bakü caddelerine asılan Azerbaycan bayraklarının yanında Türk bayrakları da var.

YALNIZCA ASKERİ HEDEFLER

Azerbaycan ordusu, sivillerin hedef alınmadığını ve yalnızca askeri mevzilerin vurulduğunu gösteren videoları dünya ile paylaştı. Ermenistan, 19 Eylül Salı gününden başlayan operasyonda sivillere saldırıldığını ileri sürüyordu. Video ile söz konusu iddialara yanıt verildi.