Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... ABD askerleri yine ortaya çıktı, yer Tel Hamis!

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD askerleri yine ortaya çıktı, yer Tel Hamis!

24.01.2024 - 11:45 | Son Güncellenme:

İngiliz Financial Times gazetesi ABD'nin Çin'den istediği yardımın detaylarını yazdı. Savaş uçaklarıyla Orta Doğu'da bir günde iki ülkeyi vuran ABD ordusu ise, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına 40 kilometre mesafede görüntülendi.

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği savaşta 110'uncu gün, Orta Doğu'daki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ÖLEN İSRAİLLİ ASKERİN CENAZESİNDE GERGİNLİK

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, öldürülen bir İsrail askerinin cenaze törenine savaş kabinesi üyesi Benny Gantz’a gösterilen tepki damga vurdu. Gazze'nin merkezindeki Maghazi bölgesinde ölen 21 İsrail askerinden biri olan Adam Bismut'un ağabeyi, kardeşinin ölümünden sorumlu tuttuğu Gantz'a tepki gösterdi.

KATAR'DAN NETANYAHU'YA TEPKİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Katar'ın İsrail ve Filistin arasındaki arabuluculuk rolünü “sorunlu” olarak nitelendirdiğine dair açıklamalarının basına yansımasının ardından Katar’dan tepki geldi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu’ya tepki göstererek, “Katar'ın arabuluculuk rolüne ilişkin olarak medyada yer alan çeşitli haberlerde İsrail Başbakanına atfedilen sözler karşısında dehşete düştük. Doğrulanması halinde bu sözler sorumsuzca ve masum hayatları kurtarma çabalarına zarar verecek nitelikte olmakla birlikte şaşırtıcı da değil” dedi.
Katar’ın 100'den fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlayarak başarılı bir arabulucu olduğuna değinen Ansari, “Katar, yeni bir esir anlaşması ve insani yardımın Gazze'ye derhal girmesi için bir çerçeve oluşturmaya çalışarak İsrailli kurumlar da dahil olmak üzere müzakere taraflarıyla düzenli bir diyalog yürütmektedir” dedi.

KARAR 26 OCAK'TA AÇIKLANACAK

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından yapılan açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Gazze Şeridi’nde “soykırım” yaptığı gerekçesiyle İsrail aleyhinde açtığı davada ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararın 26 Ocak'ta açıklanacağı bildirildi.

Haberin Devamı
İSRAİL BM BİNASINI VURDU

İsrail’in Gazze Şeridi’nin Han Yunus kentinde içerisinde 800 kişinin barındığı Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) ait binaya düzenlediği saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi de yaralandı. İsrail ordusu olay yerine ulaşmaya çalışan BM ekiplerini engelledi.

ABD ÜSSÜNE İHA'LI SALDIRI

İngiliz basınına konuşan kaynaklar Irak'ta bulunan bir ABD üssüne İHA'lı saldırı gerçekleştiğini bildirdi. Kaynaklar ayrıca saldırıda bir gaz tesisinin hasar aldığını kaydetti.

İSRAİL'İN ATEŞKES ŞARTI

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin ateşkes için Hamas'ın üst düzey yöneticileri Yahya Sinvar ve Muhammed Deif'in kendilerine teslim edilmesini istediğini yazdı. Mısırlı kaynaklar tarafından edilen bilgiyi ise Hamas'ın reddettiği belirtildi.

Haberin Devamı
"KAPI AÇIK AMA İSRAİL YARDIMLARI ENGELLİYOR"

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Gazze sınırında bulunan Refah Sınır Kapısı'nın 7 gün 24 saat açık olduğunu ancak yardımların İsrail askerleri tarafından engellendiğini belirtti. Sisi, "Bu rehinelerin serbest bırakılması için yaptıkları baskının bir parçası" dedi.

ABD ASKERLERİ YİNE ORTAYA ÇIKTI



Irak ve Suriye'deki üsleri 150'den fazla saldırıya uğrayan ABD ordusu, söz konusu iki ülkedeki İran destekli milisleri bir kez daha savaş uçaklarıyla bombardımana tuttu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, üç ayrı noktada gerçekleştirilen hava saldırılarının İran tarafından desteklenen Ketaib Hizbullah ve diğer grupları hedef aldığını duyurdu. Ketaib Hizbullah, paramiliter grup Haşdi Şabi'nin bir kolu.

İran'ın vekil güçlerinin Ekim ayı ortasından bu yana gerçekleştirdikleri saldırılarda en az 83 Amerikan askerinin yaralandığı bilgisi var.

Pentagon, savaş uçaklarının son bombardımanının İran ve Suriye'deki saldırılara doğrudan yanıt olduğunun altını çizdi.

ABD ordusu, iç savaş ülkesi Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda yaklaşık 900 askere sahip. Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG ile işbirliği yapan ABD askerleri, haftalar sonra bir kez daha devriye gezerken poz verdi.

AFP haber ajansı, Türkiye sınırına yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Tel Hamis'te zırhlı araçlarla devriye gezen Amerikalıları fotoğrafladı.

Uluslararası haber ajansı AFP, Suriye'nin kuzeyindeki benzer fotoğrafları 40 gün önce çekmişti. Fotoğrafların çekildiği yer ise, petrol bölgesi Rümeylan'dı.

Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki terör saldırısında askerlerin şehit olması üzerine geçtiğimiz haftalarda hem Irak hem de Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'ye hava saldırıları düzenlemişti.

CAN KAYBI 26 BİNE YAKLAŞTI

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırıları nedeniyle son 24 saatte 210 kişinin hayatını kaybettiği, 384 kişinin de yaralandığı bildirildi. Bakanlık açıklamasında, İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 25 bin 700'e, yaralananların sayısının ise 63 bin 740'a yükseldiği ifade edildi.

Haberin Devamı
GÜNEY AFRİKA, UAD KARARINI BEKLİYOR

Güney Afrika medyasınında yer alan habere göre, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Gazze'deki savaşı durdurmak için acil durum tedbirleri alıp almayacağı konusunda Cuma günü karar vermesi bekleniyor.

Güney Afrika bu ay, Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'in Filistin bölgesindeki askeri harekâtının acilen askıya alınması emrini vermesini istedi ve İsrail'i 'devlet öncülüğünde soykırım' yapmakla suçladı.

İsrail, soykırım iddialarını 'büyük ölçüde çarpıtılmış' olarak nitelendirerek reddetti ve kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ileri sürdü.

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 25 binden fazla insan öldürüldü.

IRAK'TAN ABD'YE UYARI

Irak ordusundan bir tümgeneral, ABD'nin Orta Doğu'daki gerilimi artırdığı nedeniyle Washington'a uyarıda bulundu. Söz konusu yetkili konuyla ilgili "ABD'nin bölgedeki agresif tavırları yıllardır süregelen politikalarımızı yok ediyor, çok sorumsuz davranıyorlar" dedi.

HİZBULLAH KAYNAKLARI: İSRAİL LÜBNAN'IN GÜNEYİNİ VURDU

8 Ekim'den beri devam eden Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalarda 160'a yakın Hizbullah savaşçısı etkisiz hale getirildi. Hizbullah'a bağlı Al-Manar'ın muhabiri ise İsrail ordusunun bugün de Lübnan'ın güneyini bombaladığını bildirdi. Tel Aviv'den ise konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Haberin Devamı
PROTESTOCULAR BIDEN'IN KONUŞMASINI KESTİ



ABD'de bu yıl gerçekleşecek başkanlık seçimi için adaylık yarışı iyiden iyiye kızışırken, mevcut başkan Joe Biden'ın Virginia'daki seçim konuşması Gazze protestosuna sahne oldu.

Manassas kentindeki seçim etkinliği sırasında ellerindeki Filistin bayraklarını havaya kaldıran göstericiler, sloganlar atıp Gazze Şeridi'nde ateşkes talep etti.

AFP haber ajansı, protestocuların ABD lideri Biden'ın sözünü defalarca kestiğini bildirdi.

ABD DEFALARCA YARDIM İSTEDİ, ÇİN 'KIRMIZI IŞIK' YAKTI




Yemen'in başkenti Sana ve en büyük limanı Hudeyde'yi kontrol eden Husilerin Kızıldeniz'deki gemi trafiğinin yönünü değiştirmesi, neredeyse iki aydır dünya gündeminin ilk sıralarında.

İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini isteyen İran destekli Husiler, İsrail'e ait kargo gemisine el koyarak başladıkları eylemlerini sırasıyla genişletti. Yemenli grup Aralık ayından itibaren İsrail limanlarına uğrayacak gemilere de füzeler ateşledi.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon Husi saldırılarını durdurmak için Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı'na savaş gemileri konuşlandırdı.

Husilerin fırlattığı füzeler ya da kamikaze drone'ları düşüren görev gücü, yine de Yemenli grubun saldırılarını durduramadı.

ABD ve İngiltere bir sonraki adım olarak Yemen'in batısını kontrol eden Husilere ait hedeflere hava saldırıları düzenlemeye başladı. Yaklaşık 10 yıllık iç savaş tecrübesi olan Husiler ise, ABD ve İngiltere'nin hamlesine bir Amerikan savaş gemisine füzeler ateşleyerek yanıt verdi.

İngiltere, bugün yaptığı açıklamada Pazartesi gecesi gerçekleştirilen hava bombardımanına Almanya, Avustralya, Bahreyn, Yeni Zelanda ve Kanada gibi ülkelerin de katıldığını duyurdu.

Uluslararası koalisyona altı asker gönderdiğini ilan eden Yeni Zelanda'da ise denizcilik sendikası ülkenin Kızıldeniz'deki çatışmaya katılmasına karşı çıkıyor.

Kısa adı MUNZ olan Yeni Zelanda Denizcilik Sendikası, Kızıldeniz'deki çatışmanın tek çözümünün Gazze Şeridi'nde acil ateşkes ve Filistin için siyasi bir çözüm adına müzakereler olduğunu duyurdu.

İngiliz Financial Times gazetesi ise, ABD'nin Yemenli Husileri ikna etmesi için defalarca Çin'den yardım istediğini yazdı. Habere göre, Washington Pekin'den doğrudan Husilerle iletişim kurmasını değil İran'la konuşmasını talep etti.

Financial Times, ABD'nin birçok kez yinelediği yardım isteğine Pekin'in herhangi bir olumlu sinyal vermediğini bildirdi.

FT'nin haberine göre, Husilerin dizginlenmesi geçtiğimiz günlerde ABD'nin başkenti Washington'ı ziyaret eden Çin Komünist Partisi Uluslararası İrtibat Departmanı'nın başındaki Liu Jianchao ile görüşmelerde de masaya getirildi.

İran'ın ana müttefikleri arasında başı çeken Pekin yönetimi, küresel ticaretin yüzde 13'ünün geçiş rotası olan Kızıldeniz'deki gerilim için konuyla ilgili taraflara güvenli geçiş çağrısında bulundu.

İKİ KEZ ERTELENEN ZİYARET! BUGÜN ANKARA'YA GELİYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, daha önce iki kez ertelenen Türkiye ziyaretini bugün gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Ankara'da İranlı mevkidaşıyla bir araya gelecek.

Erdoğan ve Reisi, sekizincisi düzenlenecek olan Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısına başkanlık edecek.

Liderlerin baş başa yapacağı görüşmenin bir numaralı gündemi, Gazze'deki savaş olacak. Ayrıca terör örgütü PKK, iç savaş ülkesi Suriye ve Kafkasya dosyaları da masada.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Kasım ayındaki Ankara ziyareti Gazze’deki savaşın diplomatik yansımaları nedeniyle, Ocak ayı başındaki ise terör örgütü DEAŞ'ın İran’da 100’e yakın kişinin ölümüne neden olan saldırısı nedeniyle ertelenmişti.

Haberin Devamı
İNGİLTERE'DEN ACİL ÇAĞRI

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, bugün İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ve Batı Şeria'yı ziyaret ediyor. David Cameron, yola çıkmadan önce acil şekilde savaşa ara verilmesi çağrısında bulundu.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Filistinli yetkililerle de görüşecek olan Cameron'ın, Tel Aviv'deki temaslarında 'sürdürülebilir' bir ateşkes için baskı yapması bekleniyor.

Londra yönetiminin savaştan çıkış için önerdiği planda, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması, Batı Şeria'daki Filistin yönetiminin Gazze Şeridi'nde hükümeti devralması gibi maddeler var. Ancak halihazırda elinde 132 rehine bulunan Hamas'ın Gazze Şeridi'ni terk etmesi, mevcut tabloda imkansız görünüyor.

İki ay içerisinde üçüncü kez Orta Doğu turuna çıkan İngiltere Dışişleri Bakanı'nın sonraki durakları, Katar ve Türkiye olacak.

BEKLENEN OLDU, HAMAS TEKLİFİ REDDETTİ



İsrail'in iki aylık ateşkes teklifi, beklendiği gibi Hamas tarafından reddedildi.

Geride kalan 109 günde 2,3 milyon insanın yaşadığı küçük Gazze Şeridi'ni yakıp yıkan, 25 binden fazla Filistinliyi katleden İsrail, iki aylık ateşkes karşılığında tüm rehinelerin serbest bırakılmasını istiyordu.

İsrail'in teklifinde ayrıca Gazze'yi yöneten Hamas'ın liderlerinin Akdeniz kıyı şeridini terk etmesi gibi maddeler vardı.

Yerel kaynaklar, İsrail ve Hamas'ın İsrailli rehinelerle Filistinli mahkumların bir ay içerisinde takas edilmesi için anlaştığını ancak savaşın kalıcı olarak nasıl biteceği konusunda bir uzlaşmaya varılamadığını bildirdi.

Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas, altı liderinin bölgeden ayrılmasını ise kesinlikle reddediyor. Söz konusu altı kişilik listede Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve 7 Ekim baskınını planlayan Muhammed Deyf de var.

Hamas, kalıcı ateşkes dışında diğer önerileri kabul etmeyeceğini daha önce defalarca dile getirdi.

Mısır, Katar ve ABD, haftalardır İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yapıyordu.

ABD SAVAŞ UÇAKLARINDAN BİR GECEDE İKİ ÜLKEDE BOMBARDIMAN



Gazze'de 7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail'e destek sunan ABD, Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece yarısı Orta Doğu'daki iki ülkede hava saldırıları düzenledi.

ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri üsleri, Ekim ayı ortasından bu yana 150'den fazla kez İran yanlısı milisler tarafından saldırıya uğradı. 83 Amerikan askerinin yaralandığı saldırılara birkaç kez misillemede bulunan ABD ordusu, bir kez daha savaş uçaklarına kalkış emri verdi.

ABD Savunma Bakanlığı, Irak'ta İran yanlısı gruplarla bağlantılı üç noktanın savaş uçakları tarafından vurulduğunu açıkladı. Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ketaib Hizbullah ve diğer İran bağlantılı gruplara ait üç tesise orantılı saldırı gerçekleştirdiklerini söyledi.

ABD'nin yanıtı, roket yağmuruna tutulan Irak'taki Ayn el Esad hava üssünde Amerikan askerlerini yaralayan saldırıyı izliyor.

Nitekim, Bakan Austin savaş uçaklarının bombardımanının Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerini hedef alan saldırılara doğrudan yanıt olduğunu kaydetti.

ARADA EN AZ 1300 KİLOMETRE MESAFE VAR

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise, Yemen'deki Husi hedeflerinin bir kez daha vurulduğunu duyurdu.

Yemen'in batısı ile Irak toprakları arasında kuş uçuşu en az 1300 kilometre mesafe bulunuyor.

Başkent Sana dahil Yemen'in batısını kontrol eden İran destekli Husiler, Kasım ayının ortasından bu yana Kızıldeniz'de seyreden gemileri füzelerle hedef alıyor.

İsrail'e ait ya da İsrail limanlarına uğrayacak tüm gemileri hedef tahtasına koyan Husiler'i durdurmak için ABD'nin başını çektiği uluslararası bir koalisyon kuruldu. Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı'na çok sayıda savaş gemisi konuşlandırıldı ancak bu Yemenli grubun saldırılarını durdurmadı.

ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçakları, Ocak ayı başından bu yana Husilere ait hedeflere hava saldırıları gerçekleştiriyor.

CENTCOM, dokuzuncusu gerçekleştirilen hava saldırısında fırlatılmaya hazır iki Husi gemisavar füzesinin imha edildiğini açıkladı.

İngiltere ise, Yemen'deki Husilere karşı düzenlenen saldırılara 24 ülkenin katıldığını bildirdi. Verilen bilgiye göre, ek hava saldırılarına Almanya, Avustralya, Hollanda, Bahreyn, Yeni Zelanda ve Kanada gibi ülkeler katıldı.

İran destekli Husilerin kargo gemilerine saldırıları, Asya ile Avrupa arasındaki en kısa rota olan Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz güzergahını devre dışı bıraktı.

Birçok nakliye devi ve petrol şirketi, global ticaretin yaklaşık yüzde 13'nün gerçekleştirdiği güzergah yerine gemilerini Afrika Kıtası'nı baştan sona dolaştırıyor. Bu da, hem maliyetin artması hem de teslimatların gecikmesi anlamına geliyor.

RUSYA'NIN ORTA DOĞU BARIŞ PLANI



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirecek bir plan sundu.

Rusya'nın yayınladığı belgeye göre, plan derhal ateşkes ilan edilmesi ve 1967 sınırlarına göre bir Filistin devletinin kurulmasını öneriyor.

Moskova'nın arabuluculuk görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu kaydeden Sergey Lavrov'un sunduğu plan, Gazze Şeridi ile Batı Şeria'nın birlikte yönetilmesini de içeriyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, İsrail ve Filistin'de barışa kavuşmanın yegane yolunun iki devletli çözüm olduğunu söyledi, söz konusu çözüme karşı çıkan Binyamin Netanyahu'yu eleştirdi.