Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... ABD'den flaş ateşkes açıklaması! 'Sıra Hamas'ın vereceği cevapta'

Gazze'deki savaşta son dakika... ABD'den flaş ateşkes açıklaması! 'Sıra Hamas'ın vereceği cevapta'

02.03.2024 - 11:30 | Son Güncellenme:

İsrail'den havalanan savaş uçakları bir kez daha Lübnan'a girdi. Seyir halindeki bir aracı havaya uçuran İsrail jetleri daha sonra üsse geri döndü. Aracın içinde ölenlerin ise Hizbullah'ın üst düzey komutanları olduğu açıklandı. Husiler tarafından hedef alınan İngiliz gemisi ise Kızıldeniz'de battı. 41 tonluk geminin fotoğrafları uluslararası medyada ses getirdi. Öte yandan ABD'den son dakika ateşkes açıklaması geldi.

Gazze'deki savaşta 149. güne girildi. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, hayatını kaybedenlerin sayısının 118’e yükseldiğini belirtti. Kudra, yaralı sayısının 760 olduğunu belirtirken, tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle can kaybının artabileceğini söyledi.

ABD'DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

ABD, Katar, Mısır arabuluculuğunda İsrail ve Hamas arasında ateşkes görüşmeleri sürüyor. ABD’li bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, İsrail’in bölgede 6 hafta sürecek bir ateşkesi kabul ettiğini iddia ederken, “Şimdi de Hamas’ın kabul etmesi gerekiyor” dedi.

İsmi açıklanmayan yetkili, kabul edilen bu ateşkesin kalıcı olarak bölgede sürmesi için çalışmaların devam edeceğini de ifade etti.

CNN TÜRK Washington temsilcisi Yunus Paksoy, "ABD'lilerin dediğine göre bir anlaşma çerçevesi oluşmuş durumda. İsrail bunu az çok kabul etmiş durumda. Bugün dahi başlayabilir Hamas kabul ederse dedi üst düzey yetkili" açıklamasında bulundu.


YÜRÜYÜŞ BAŞLATTILAR

İsrail’de esir protestoları ve Başbakan Binyamin Netanyahu’ya tepkiler sürüyor. Gazze Şeridi’nde esir tutulanların yakınları ve onlara destek vermek isteyen binlerce kişi Gazze Şeridi sınırında yer alan Re’im kasabasında toplanarak Kudüs’teki Başbakanlık Konutu’na yürüyüş başlattı. Hükümetten esir anlaşması talep eden göstericiler, üstünde esirlerin fotoğraflarının olduğu “onları hemen evlerine geri getirin” yazılı pankartlar taşıyarak Netanyahu hükümetine tepki gösterdi.


Haberin Devamı
CAN KAYBI 116'YA YÜKSELDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 148 gündür devam ediyor. Bölgede sivillere yönelik katliamını tüm tepkilere rağmen sürdüren İsrail ordusu, atılan tüm adımlara ve yapılan tüm açıklamalara rağmen uluslararası hukuku yok sayıyor. Geçtiğimiz Perşembe günü İsrail askerlerinin Gazze şehrinin güneybatısında insani yardım almak için bekleyen Filistinlilere tanklarla ateş açması birçok devlet tarafından kınanırken, saldırıda can kaybı artıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 116’ya yükseldiğini söyledi. Kudra, tıbbi imkanların yetersizliği nedeniyle bu sayının artabileceğini belirtti.

ABD HAVADAN İLK YARDIMI YAPTI

İsrail ordusunun bölgeye yeterli yardımın girmesine izin vermemesi büyük tepki toplarken, birçok ülke havadan yardım ulaştırma yoluna başvuruyor. ABD Başkanı Joe Biden dün Beyaz Saray’da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüşmesi sırasında, “Önümüzdeki günlerde Gazze’ye havadan yardım yapacağız” açıklaması yapmıştı.


ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından bugün yapılan açıklamada, Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri ile işbirliği yapılarak Gazze Şeridi’ne havadan yardım gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, yardımın bugün yerel saatle 15.00 ile 17.00 arasında yapıldığı aktarıldı. Gıda yardımlarının güvenli bir şekilde bırakıldığı kaydedilen açıklamada, “ABD C-130 nakliye uçakları Gazze kıyı şeridi boyunca 38 binden fazla yiyecek bırakarak sivillerin kritik yardımlara erişimini sağlamıştır” ifadeleri kullanıldı.


Açıklamada, bölgeye yapılan havadan yardımın devamı için planlamaların yapıldığı belirtilirken, “Havadan yapılan bu yardımlar, Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırılması için sürdürülen çabaların bir parçasıdır” denildi.


Ürdün işbirliği ile gerçekleştirilen bu yardım, ABD’nin bölgeye yaptığı ilk havadan yardım oldu.



İSRAİL'DEN REFAH'A SALDIRI: 11 ÖLÜ

İsrail ordusu Refah'ta çadır evlerin bulunduğu noktaya saldırdı. Saldırıda en az 11 kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı
SON DAKİKA HUSİ SALDIRISINA UĞRAYAN İNGİLİZ GEMİSİ BATTI

Hamas'ın İsrail'e saldırmasından hemen sonra savaşa dahil olan Husiler Kızıldeniz'de adeta dünyaya gövde gösterisi yaptı. Küresel ticareti hedef alan İran destekli savaşçılar, peş peşe kargo gemilerini ele geçirdi ve sayısız gemiyi İHA ve füzelerle hedef aldı.
ABD ve İngiltere merkezli kurulan koalisyon güçleri ise bu saldırılara misilleme olarak Yemen'i bombaladı. 20 Şubat tarihinde ise Belize bandıralı, İngiltere’ye kayıtlı bir kargo gemisi Yemen açıklarında Husilerin füzeli saldırısına uğradı. Geminin mürettebatı gemiyi terk etti.

Güvenlik yetkilileri Rubymar isimli geminin vurulduğu sırada Aden Körfezi'nde seyrettiğini ve Babülmendep Boğazı'na yaklaşmakta olduğunu söyledi. “Çok tehlikeli” olarak sınıflandırılan gübre taşıyan gemi su almaya başladı.

İngiltere saldırıyı kınadı ve “müttefik donanma gemilerinin olay yerinde olduğunu” açıkladı. Husi askeri sözcüsü Yahya Sarea Pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, deniz kuvvetlerinin Aden Körfezi'nde Rubymar olarak tanımladığı "bir İngiliz gemisine" füzeler ateşlediğini duyurdu.

GEMİ TAMAMEN BATTI

Aradan geçen yaklaşık iki hafta sonunda Rubymar battı. Husiler bu olayla birlikte ilk kez Kızıldeniz'de bir gemiyi batırdı. 41 tonluk geminin batış anı ise uluslararası medyada yankı uyandırdı.

YENİ ATEŞKESİN AYAK SESLERİ

Katar Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de ateşkes müzakereleri kapsamında Mısırlı diplomatlarla görüşeceğini açıkladı. Görüşmenin Doha'da yapılacağı belirtilirken, Gazze'de yaşanan son konuların da masaya yatırılacağı belirtildi.

"ABD ZAYIF BİR DEVLET GİBİ DAVRANIYOR"

Filistin Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi Gazze'ye yardım ulaştıramadığı için kınadı. Bakanlık, X üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin zayıf bir devlet gibi davrandığını belirtti ve Washington'un süper güç tanımına uymadığını ifade etti.

Haberin Devamı
YIKIM UZAYDAN GÖRÜNTÜLENDİ

İsrail ordusu, 12 Aralık tarihinde Hamas'ın yöneticilerinin bulunduğunu iddia ettiği Han Yunus'u işgal etti. Burada yüzlerce sivili katleden İsrail ordusu aradan geçen 3 aylık sürede Hamas'ın üst düzey yöneticilerine dair bir kanıt bulamadı.

Tel Aviv kanadı şehrin altındaki tünellerde başta Yahya Sinvar olmak üzere çok sayıda üst düzey ismin saklandığına inanıyor. Bu bağlamda tünelleri yıkmaya başlayan İsrail ordusu kısa bir süre sonra adeta mahalleleri de yok etmeye başladı. Onlarca binaya bağlanan dinamitler aynı anda patlatılarak Han Yunus adeta dümdüz bir araziye dönüştü.

ŞOK FOTOĞRAFLAR

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise resmi X hesabı üzerinden bölgedeki yıkımın uydu fotoğraflarını video olarak yayınladı. Söz konusu görüntülerde her gün Han Yunus'un nasıl yok edildiği dünyaya duyuruldu.

Gazze'nin güneyinde denizden 4 kilometre içerideki Han Yunus kenti, savaş öncesinde 54 kilometrekare alanda yaklaşık 207 bin nüfusuyla Gazze Şeridi'nin kent merkezinden sonra en yoğun nüfusa sahip ikinci bölgesiydi ancak bölge artık hayalet şehre dönüştü.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırıları 148. günde devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 24 saatte İsrail tarafından düzenlenen 10 saldırıda 92 kişinin hayatını kaybettiği, 156 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Gazze Şeridi’nde saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 30 bin 320'ye, yaralananların sayısının ise 71 bin 533'e yükseldiği belirtildi.

MAHMUD ABBAS TÜRKİYE'YE GELİYOR

ADF'de konuşan Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Salı günü Ankara'ya geleceğini açıkladı.

Haberin Devamı
ABD BASINI: KAAN FARKLI BİR SEVİYE

ABD'nin en eski bilim ve teknoloji dergilerinden Popular Mechanics KAAN'ı yazdı. Sebastien Roblin imzalı yazıda KAAN, F-35, F-22 ve Hintlilerin ürettiği AMCA uçağıyla kıyaslandı. Bu bağlamda Roblin KAAN'a yönelik övgü dolu sözler kullandı.

İSRAİL'DEN TOPLU KATLİAM

İsrail Gazze'de bulunan Cibaliye Mülteci Kampı başta olmak üzere çeşitli noktalara saldırı düzenledi. Yerel medya saldırılarda 17 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

HAMAS: 7 REHİNE DAHA ÖLDÜ


Hamas Hareketinin silahlı kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, sosyal medya hesabından İsrail'in son saldırılarına yönelik açıklama yaptı. Ubeyde, "Daha önce esirleri koruyan savaşçılarımızla irtibatımızın kesildiğini ve bazı esirlerin Siyonist saldırılarda öldürüldüğünü düşündüğümüzü belirtmiştik. Son haftalarda yapılan incelemelerden sonra bazı savaşçılarımızın şehit olduğu, 7 esirin de öldürüldüğü tarafımızca doğrulanmıştır" ifadelerini kullandı.

Esirlerden üçünün Haim Gershon Peri, Yoram Itak Metzger, Amiram Israel Cooper olduğunu aktaran Ubeyde, diğer dördünün isimlerinin daha sonra açıklanacağını söyledi. Ubeyde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki saldırıları nedeniyle ölen rehinelerin sayısının 70'i aştığını ifade ederek, "En başından beri rehinelerin hayatlarını korunmaya çalıştık, ancak düşman, rehine meselesinden kurtulmak için rehineleri kasten öldürüyor" dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL JETLERİNDEN SUİKAST

8 Ekim'den beri Lübnan'ın güneyinde Hizbullah ile çatışan İsrail ordusu üst düzey 3 Hizbullah komutanına bu sabahın erken saatlerinde saldırı düzenledi. İsrail jetleri, seyir halindeki bir aracı havaya uçurdu ve komutanlar yaşamını yitirdi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde aracın hurdaya döndüğü ve alevler içerisinde kaldığı kayıtlara geçti. Suudi Arabistan ve İsrail medyası araçta Hizbullah'ın üst düzey komutanlarının olduğunu doğruladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, bu hafta Hizbullah'ın saldırıları nedeniyle "Büyük bir bedel ödeyeceklerini" ifade etti.