Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail askerlerine pusu şoku! Kassam Tugayları yeni görüntü yayınladı

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail askerlerine pusu şoku! Kassam Tugayları yeni görüntü yayınladı

22.12.2023 - 08:54 | Son Güncellenme:

New York Times gazetesi uydu görüntülerini yapay zeka ile tarayıp Gazze'de en büyük ve yıkıcı bombaların kullanıldığını kanıtladı. Savaşın sıçradığı boğaz, küresel ekonominin rotasını değiştirdi. Kassam Tugayları ise Gazze'deki çatışmalara ait yeni görüntüleri yayınladı.

Filistinli yetkililer 7 Ekim'den bu yana can kaybının 20 bin 57'ye çıktığını açıkladı. Tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HAMAS'TAN BMGK KARARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Hamas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bugün yapılan oylamayla Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılması kararını “yetersiz bir adım” ifadeleriyle eleştirdi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ediyor. Binlerce insanın ölümüne neden olan saldırıları durdurmak için dünya liderlerinden bir adım gelmezken, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bölgeye insani yardımların ulaştırılmasına yönelik karar tasarısı kabul edildi. Konseyin ardından Hamas tarafından açıklama yapıldı. Alınan kararı “yetersiz bir adım” olarak eleştiren Hamas, ABD’yi “tasarının içini boşaltmaya yönelik çalışmakla” suçladı. Açıklamada, “Karar, İsrail’in savunmasız Filistin halkına yönelik saldırganlığını durdurma konusunda uluslararası toplumun ve BM Genel Kurulu’nun ortaya koyduğu iradeyi hiçe saymaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Rusya: “ABD oyun oynuyor”

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya ise konseyin ardından yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırılarını engellemek için çaba sarf etmeyen ABD’yi “el altından oyun oynamakla” suçladı. Kararın, İsrail’in daha fazla Filistinliyi öldürmesi için verilen bir ruhsat olduğunu belirten Nebenzya, “Bu, konsey için trajik bir an, ilkesiz bir şantaj” dedi.

EL-KASSAM TUGAYLARI SICAK GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine kayıplar verdirmeyi sürdürüyor. Kassam Tugayları, İsrail ordusuna düzenlediği saldırılara ait yeni görüntüleri yayınladı. 

 

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER İÇİN BAŞVURDULAR

Sınır Tanımayan Gazeteciler, AA kameramanı Muntasır es-Savvaf dahil İsrail saldırılarında Gazze'de öldürülen gazeteciler için Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuruda bulundu

Haberin Devamı
BMGK'DAN 'ATEŞKESİZ TASARI'YA ONAY

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bugün yapılan oylamada, Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılmasına yönelik karar tasarısı 13 ülkenin oyu ile kabul edilirken, ABD ile Rusya oylamada “çekimser” kaldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) günlerce ertelenen Gazze Şeridi oylaması bugün yapıldı. Konseyde 15 ülkeye sunulan Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardımın ulaştırılmasını amaçlayan tasarı 13 ülkenin oyuyla kabul edilirken, ABD ve Rusya “çekimser” oy kullandı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield oylamanın ardından yaptığı açıklamada, konseyin insani yardım şartlarını oluşturduğunu belirterek, “İsrail ve Hamas’ın uluslararası insancıl hukuka saygı göstermesi gerekiyor” dedi.

Ayrıca esirlerin derhal ve şartsız olarak serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Greenfield, “Bu karar krizin ciddiyetini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Kabul edilen tasarıda Gazze Şeridi’nde “acil ateşkes” çağrısına yönelik ifadeler yer almadı.

"NÜFUSUN DÖRTTE BİRİ AÇLIKTAN ÖLÜYOR"

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, "Gazze'deki mevcut durum ürpertici ve nüfusun dörtte biri açlıktan ölüyor." denildi.

İSRAİL'İN SALDIRISINDA EN AZ 76 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan bilgiye göre; İsrail ordusunun Han Yunus, Refah ve Cibaliya'ya düzenlediği saldırılarda en az 76 Filistinli öldürüldü

Haberin Devamı
İSRAİLLİ YERLEŞİMCİLER BATI ŞERİA'DA ZEYTİN AĞAÇLARINI SÖKÜYOR

Filistin haber ajansı WAFA'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrailli yerleşimciler işgal altındaki Batı Şeria'daki Kusra köyünde düzinelerce zeytin ağacını söktü.

Yanı sıra, İsrail güçlerinin, yerleşimcilere koruma sağlaması sebebiyle Filistinlilerin erişemediği sökülmüş ağaçlara yerleşimciler el koydu.

GAZZE'NİN KUZEYİNDE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Bölgedeki muhabirler, Gazze'nin kuzeyindeki El Manara, Tuffah ve Daraj mahallelerinde İsrail ile Filistinli gruplar arasında büyük çatışmaların yaşandığını bildirdi.

AB, 130 MİLYON DOLARLIK YARDIM PLANINI KABUL ETTİ

Avrupa Komisyonu, Filistin Yönetimini desteklemek için 118 milyon euroluk (130 milyon dolar) bir yardım paketini kabul ettiğini açıkladı.

Komisyon, yardımın işgal altındaki Batı Şeria'daki memurların maaşlarının ve emekli maaşlarının ödenmesine, savunmasız ailelere sosyal yardımlara ve işgal altındaki Doğu Kudüs'teki hastanelere tıbbi sevk ödemelerine yardımcı olacağını söyledi.

Haberin Devamı
1 TRİLYON DOLARLIK KRİZ



ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyona katılan ülkelerin sayısı 20'yi aşarken, Kızıldeniz'deki Husi saldırıları dünya ticaretinin rota değiştirmesine yol açtı.

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler önce İsrail'in en güneyindeki şehri Eilat'a balistik füzeler ateşleyip kamikaze drone'lar gönderdi. Husilerin bir sonraki adımı İsrail'e ait kargo gemisine el koyup diğer gemilere de saldırmak oldu. İran destekli grubun nihai hamlesi ise, İsrail limanlarına giden bütün gemileri hedef almasıydı. Kızıldeniz'e savaş gemileri konuşlandıran ABD ve müttefikleri çareyi uluslararası bir görev gücü kurmakta buldu.

Kızıldeniz ile Aden Körfezi arasındaki 32 kilometre genişliğe sahip Babülmendep Boğazı, halihazırda dünyanın en tehlikeli su yolu.

Birçok uluslararası şirket ve petrol devleri, sevkiyatlarını artık Kızıldeniz rotasından yapmıyor. Kargo gemilerinin yeni rotası, Afrika kıtasını dolaşıp Atlas Okyanusu'ndan Avrupa limanlarına ulaşmak.

MSC, Evergreen Line, Maersk, CMA-CGM gibi dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinin yanı sıra BP gibi petrol devleri de, gemilerinin rotasını Ümit Burnu'na çevirdi.

Afrika kıtasının tamamen dolaşılması, en az 6 bin 500 kilometrelik ek mesafe demek. Bu da, nakliye süresini yaklaşık iki hafta artıracak ve şirketlere milyonlarca dolara mal olacak.

Kızıldeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı idaresi, şimdiden onlarca geminin Babülmendep yerine Ümit Burnu'na doğru seyrettiğini duyurdu.

Neredeyse 100 yıl sonra yeniden ticaretin ana rotası haline gelen Ümit Burnu, Afrika kıtasının en güney ucu. Yüksek dalgalar nedeniyle gemi mezarlığı olarak bilinen Ümit Burnu'na yönelen son şirket, Çinli otomotiv üreticisi Geely oldu. Geely, elektrikli araçlarını Avrupa'ya göndermek için Umman Denizi, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Akdeniz güzergahını kullanıyordu. Şirket, yeni rotayla birlikte araç satışlarında bazı gecikmeler yaşanabileceği uyarısını yaptı.

Süveyş Kanalı, Asya ile Avrupa arasındaki en hızlı deniz yolu. Bu rota özellikle petrol ve sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) taşınmasında önem taşıyor. Deniz taşımacılık sektöründe uzman analiz şirketi Vortexa'ya göre, 2023'ün ilk yarısında Süveyş Kanalı'ndan günde yaklaşık dokuz milyon varil petrol nakledildi.

S&P Global Market Intelligence'den uzmanlar, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya ithal edilen malların yaklaşık yüzde 15'inin Asya ve Körfez üzerinden deniz yoluyla gönderildiğine işaret ediyor. Rafine petrolün yüzde 21,5’i ve ham petrolün yüzde 13’ü de buna dahil.

Ancak sorun sadece petrol değil. Konteyner gemileri, mağazalarda satılan her türlü tüketim ürününü bu rotadan taşıyor.

Denizcilik uzmanları, Türkçesi Gözyaşı Kapısı olan Babülmendep Boğazı'nın devre dışı kalmasıyla küresel tedarik zincirinin ciddi şekilde etkileneceğini söylüyor. Uzmanlara göre, global ticaretin yüzde 12'sinin güzergahı olan Babülmendep Boğazı'ndan bir yılda 1 trilyon doları ürün taşınıyor.

Gazze'yi yerle bir eden İsrail'e doğru Çin'den yola çıkan gemiler, Ümit Burnu'ndan Akdeniz'e ulaşmak için 11 bin kilometreden fazla mesafe kat etmek zorunda. Çin'den İsrail'e nakliye fiyatları ise, son iki ayda yüzde 46 arttı.

PUTİN MAHMUD ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistinli mevkidaşı Mahmud Abbas'a Moskova'nın Gazze'deki ile görüştü.

TASS haber ajansına göre, iki lider bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Putin, ilaç ve tıbbi ekipman da dahil olmak üzere Gazze'ye temel ihtiyaç malzemelerini tedarik etmeye devam edeceğini söyledi.

BM: SAVAŞ DEVAM EDERSE GAZZE'LİLER AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA KALACAK

Birleşmiş Milletler, Gazze'de İsrail işgalinin sürmesi halinde açlık yaşanması riski bulunduğunu açıkladı.

BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı'na (WFP) göre, Gazze'deki hanelerin üçte biri, bir başka deyişle kabaca 500 bin kişi 'felaket koşullarla' karşı karşıya.

WFP Gazze'de yaşayan 2,2 milyon kişinin de akut gıda sıkıntısı çektiğini belirtti. WFP yetkilisi Cindy McCain "Gazze'de hiç kimsenin açlığa karşı güvenliği yok. Gazze'ye yardım akması için insani erişim gerekiyor" dedi.

Gazze'ye yardım kamyonları Mısır'dan yardım götürüyor ancak WFP şu anda bölgeye gereken gıda miktarının sadece yüzde 10'unun gittiğini belirtti.

Haberin Devamı
LÜBNAN SINIRINDA GERİLİM TIRMANIYOR



İsrail ordusu, Hizbullah'ın roket salvolarına karşı Lübnan topraklarına misillemede bulunduğunu açıkladı.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, İsrail'e 24 roket birden ateşledi.

Bunun üzerine İsrail ordusu Hizbullah'a ait askeri sahalar ve altyapının vurulduğunu bildirdi.

Gazze'deki savaştan bir gün sonra başlayan çatışmanın özellikle son günlerde yoğunlaştığı göze çarpıyor. İsrail ordusu, Perşembe günü sınırın 20 kilometre içindeki bir Hizbullah hedefini bombaladı.

Hizbullah, 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda 121 üyesinin öldüğünü söylüyor. İsrail saldırıları aralarında dört gazetecinin de bulunduğu en az 18 sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu.

WASHINGTON POST: GAZZE'DEKİ 20 BİNİ AŞKIN CAN KAYBI, TARİHİ BİR İNSANİ BİLANÇO



Gazze'yi günlerce savaş uçaklarıyla bombardımana tutan ve Ekim ayı sonunda da kara işgalini başlatan İsrail ordusu, geride kalan 76 günde 20 binden fazla Filistinliyi katletti.

Filistinli yetkililerin verdiği resmi rakam, 7 Ekim'den bu yana 20 bin 57 insanın hayatını kaybettiğini gösteriyor. Bu, Gazze Şeridi'nde yaşayan her 100 kişiden birinin İsrail tarafından öldürülmesi demek.

İsrail vahşetinin yol açtığı tablodaki 20 bini aşkın can kaybı, Gazze'de yakın tarihteki herhangi bir savaştaki kayıplardan daha fazla.

Filistinlilerin verdiği bilgiye göre, 1948 Arap-İsrail savaşında yaklaşık 15 bin Filistinlinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

İsrailli yerleşimci çetelerin giriştiği katliamlar sonucu on binlerce Filistinli ailenin Gazze'ye ya da Sina Yarımadası'na göç etmek zorunda kaldığı dönem, Nekbe olarak adlandırılıyor. Türkçesi, Felaket olan Nekbe, İsrailin geride kalan haftalarda Filistinlileri bir kez daha Sina Çölü'ne sürgüne gönderme planıyla bir kez daha gündeme geldi.

Washington Post gazetesine konuşan Brown Üniversitesi Savaş'ın Bedelleri Projesi'nin yöneticisi Neta C. Crawford, Gazze'deki ölüm oranının 20. yüzyıldaki savaşlara benzediğini söyledi. Akademisyen Crawford, "Bu, 21. yüzyılda önemli ve örneklerin dışında bir yıkımdır" dedi.

2007 yılından bu yana Gazze'yi yöneten Hamas'ın kontrolündeki Sağlık Bakanlığı'nın duyurduğu sayıların birçok kuruluş ve yayın organı tarafından güvenilir bulunduğunu kaydeden Washington Post, İsrail ve ABD'nin ise bu rakamları kabul etmediğini hatırlattı.

Ancak gazeteye konuşan uzmanlara göre, savaşta yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısının çok daha fazla olduğunu özellikle vurguluyor. Zira, enkaz altında kalanların cenazelerine ulaşılamadı ya da İsrail'in bombardımana tuttuğu hastane sistemlerinin kapasitelerinin azalması sayının açıklanandan daha yüksek olacağını gösteriyor.

Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bir haftalık geçici ateşkesin yürürlüğe girdiği 24 Kasım tarihine kadar her gün 277 ölüm kaydedildi. 1 Aralık'tan itibaren ise günlük can kaybı 300'ü geçti.

 

ROTA DEĞİŞTİ, ÇİNLİ OTOMOTİV ÜRETİCİSİ GECİKECEK SEVKİYATLAR İÇİN UYARIYOR

Çinli otomotiv üreticisi Geely, Yemen'deki Husi grubunun Kızıldeniz'deki gemilere saldırılarının elektrikli araç satışlarını etkilemesini bekliyor.

Geely, elektrikli araçlarını Avrupa'ya göndermek için Umman Denizi, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Akdeniz güzergahını kullanıyordu.

Yeni rotada ise Afrika kıtası dolaşılacak ve bu en az 10 gün gecikme demek. Kargo gemilerinin Ümit Burnu'nu dolaşıp Atlas Okyanusu'ndan Avrupa kıyılarına ulaşması ayrıca nakliye masraflarında da artışa yol açacak.

Haberin Devamı
ANKET İSRAİLLİLERİN BİR SONRAKİ ABD BAŞKANI OLARAK BIDEN'I TRUMP'A TERCİH ETTİĞİNİ GÖSTERİYOR

İsrail medyasının yayınladığı son ankete göre, İsraillilerin yüzde 40'ı mevcut ABD Başkanı Joe Biden'ın 2024 seçimlerini kazanmasını istiyor.

Bir önceki Başkan Donald Trump'ın yeniden Beyaz Saray'a dönmesini destekleyenlerin oranı ise, yüzde 26.

Anket, 2020'deki kamuoyu araştırmalarının sonuçlarına göre büyük bir değişiklik yaşandığını da kanıtlıyor. Üç yıl önce yapılan anketlerde İsraillilerin yüzde 60'ı Donald Trump'ın başkan olmasını istiyordu. Biden'a verilen destek ise, yüzde 17'ydi.

Anket ayrıca, İsraillilerin 20 yıldır ilk kez Demokrat Partili bir başkanı Cumhuriyetçi bir siyasetçiye tercih ettiğini ortaya koydu.

Bir önceki ABD Başkanı Trump, 7 Ekim'deki Hamas baskınının ardından İsrail yönetimi ve ordusuna keskin eleştiriler yöneltmişti.

İSRAİL ORDUSU YANIT VEREMEDİ! NEW YORK TIMES: EN BÜYÜK VE EN YIKICI BOMBALARDAN BİRİ KULLANILDI

Amerikan New York Times gazetesi, İsrail'in siviller için güvenli alan ilan ettiği Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta en büyük ve en yıkıcı bombalardan birini kullandığını kanıtladı.

New York Times'ın görsel kanıt servisinin analiz ettiği görüntüler, neredeyse her biri 1 ton ağırlığındaki füzelerin savaştan kaçan sivillerin sığındığı Han Yunus'ta defalarca atıldığını ortaya koydu.

Gazete, bombaların düştüğü yerleri belirlemek için uydu görüntülerini tarayan bir yapay zeka kullandı. Yapay zekanın bulduğu kraterler New York Times muhabirleri tarafından sahadan gelen görüntülerle karşılaştırıldı.

208 krater tespit edildiğini ve sınırlı uydu görüntüleri nedeniyle birçok çukurun da belirlenemediğini kaydeden gazete, İsrail'in ana müttefiki ABD'nin Gazze'nin bombalanması için 7 Ekim'den bu yana 5 binden fazla MK-84 bombası gönderdiğini yazdı. Yaklaşık bir ton ağırlığındaki MK-84'ler, F-16 gibi savaş uçaklarından atılan en büyük bomba.

Gazeteye konuşan cephane uzmanları, 12 metre ve daha büyük çaptaki çukurların çoğunlukla yalnızca 1000 kilogramlık bombalar tarafından oluşturulduğunu söyledi.

New York Times söz konusu bombalara dair İsrail ordusuna sorular yöneltti ancak İsrailliler bu tür soruların bir sonraki aşamada gözden geçirileceğini söyledi.

GAZZE'DE İKİ GÜNDE 400'E YAKIN ÖLÜM

Gazze Sağlık Bakanlığı, iletişimin kesildiği son 48 saatte 390 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 734 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

HAMAS İSRAİL BOMBARDIMANINDA ÖLEN REHİNELERİN GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI



Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları , İsrail saldırılarında ölen üç rehinenin görüntülerini yayınladı. İsrail bombardımanında ölen rehinelerin adları Elia Tolidano, Nick Beezer ve Ron Sherman.

İşgalci İsrail ordusu, söz konusu rehinelerin cesetlerini geçen hafta Gazze'den almıştı.

Kassam Tugayları'nın videosunda, rehineler isimlerinin ve kişisel bilgilerinin yazdığı kağıtları tutarken görüldü. Ayrıca rehinelerin kendi aralarında konuştuğu bir bölüm de yer aldı.

Videoda, "Üçü de sizin ordunuz tarafından öldürüldü. Onların hayatlarını korumak için kararlılığımıza rağmen, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu onları öldürmekte ısrar ediyor" denildi.

GOLANİ TUGAYI GAZZE'DEN ÇEKİLDİ

İsrail medyası, Gazze'de ağır kayıplar veren Golani Tugayı'nın geçici olarak çekildiğini bildirdi.

Kanal 12 televizyonu, İsrail ordusunun en seçkin birimi olarak gösterilen Golani Tugayı'nın Şucaiyye'de düşürüldüğü pusunun ardından çekilme kararının alındığını aktardı.

Gazze Şehri'nin kıyısındaki Şucaiyye Mahallesi'nde Hamas tarafından kurulan tuzak, Golani Tugayı'nın komutanı yarbay Tomer Greenberg ve sekiz askeri daha öldürdü.

İsrail basınına konuşan tugayın eski komutanlarından Moshe Kaplinsky ise, 7 Ekim'de başlayan savaşta Golani Tugayı'nın askerlerinden dörtte birini kaybettiğini söyledi.

HAN YUNUS VURULDU, CAN KAYIPLARI BİLDİRİLİYOR

Ateşkes müzakereleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde karar çıkarma çabalarının yanı sıra, İsrail'in Gazze'deki katliamı da devam ediyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta en az üç saldırı düzenlediği bildiriliyor.

Bombalardan biri, şehrin batısındaki Mücadele Caddesi'nde yer alan bir apartmanı vurdu. Saldırılarda çok sayıda can kaybı ve yaralanma bildiriliyor.

Gazze Şeridi'nin merkezinde yer alan Nuseyrat mülteci kampında da iki ayrı noktada İsrail saldırısı var.

İlerleyen saatlerde Han Yunus ve Nuseyrat'tan daha fazla detay aktaracağız.

ULUSLARARASI KOALİSYON 20 ÜLKEYİ AŞTI




ABD'nin Kızıldeniz'deki Husi saldırılarına karşı oluşturduğu uluslararası koalisyona katılan ülkelerin sayısı 20'yi aştı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü Pat Ryder, gazetecilere 20'den fazla ülkenin katılmak için imza verdiğini söyledi.

Filistin'in yanında yer alan Yemenli Husiler, önce İsrail'in en güneyinde yer alan Eilat şehrine balistik füzeler ateşleyip kamikaze drone'lar gönderdi.

Yemen'in batısını kontrol eden grup, ardından İsrail'e ait bir kargo gemisine Babülmendep Boğazı'nda el koydu. Kızıldeniz'e doğru seyreden diğer İsrail gemilerine füze ve drone saldırılarını, İsrail limanlarına uğrayan tüm gemilerin hedef alınması izledi.

İran destekli Husilerin hamleleri Umman Denizi ile Kızıldeniz arasındaki Babülmendep Boğazı'nı bir anda dünyanın en tehlikeli su yolu haline getirdi.

Kızıldeniz'de savaş gemileri konuşlandıran ABD, hafta içinde Refah Muhafızı Operasyonu adı altında bir görev gücü kurulduğunu duyurdu.

Pentagon sözcüsü Ryder Husileri 'haydut' olarak tanımladı, Yemenli gruptan saldırılarını durdurmasını istedi.

Husiler ise ABD'yi bir kez daha uyardı, herhangi bir saldırıya uğramaları halinde Amerikan gemilerine misillemede bulunacaklarını ilan etti.

Pentagon'a göre, Husiler geride kalan haftalarda 10 ticari gemiye 100'ün üzerinde füze ve kamikaze insansız hava aracıyla saldırdı.

İSRAİL ORDUSU İKİ ASKERİNİN ÖLDÜĞÜNÜ DAHA DUYURDU

31 Ekim tarihinde Gazze'yi karadan işgale girişen İsrail ordusunun toplam kaybı, 139 askeri buldu.

Resmi açıklamaya göre, son 24 saatte Gazze'de öldürülen askerlerden biri güneyde biri de kuzeydeki çatışmalarda Filistinli gruplar tarafından hedef alındı.

İsrail ordusu ayrıca üç askerin de ciddi şekilde yaralandığı bilgisini verdi.

BU KEZ KUDÜS TUGAYLARI YAYINLADI



Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, bugüne kadar onlarca İsrail tankının ya da zırhlı aracının vurulduğu görüntü paylaştı. Telegram hesabını aktif şekilde kullanan grup, saldırı görüntülerinin yanı sıra füze ya da silah imal ettiği videolar da yayınladı.

Gazze'deki işgali yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Perşembe günü İsrail'in başkenti Tel Aviv'e doğru uçan roketlere vurgu yapıyor. Hamas'ın büyük roket salvosunun Filistinli grupların İsrail işgaline rağmen bazı roket kabiliyetlerini muhafaza ettiğini kaydeden ISW, aynı zamanda Han Yunus yakınlarında tespit edilen füze yüklü bir fırlatma rampasını hatırlatıyor.

İslami Cihad'ın silahlı kanadı Kudüs Tugayları ise, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde düşürdükleri bir insansız hava aracının görüntüsünü yayınladı. Gökyüzü Yarışçısı adlı drone'un 150 saniyeyi aşan detaylı videosu sosyal medyada büyük ses getirdi. İsrail insansız hava aracının bir diğer adı No.528.

OYLAMA DÖRDÜNCÜ KEZ ERTELENDİ, ABD'DEN YENİ TASLAĞA 'EVET' SİNYALİ



Gazze'de ateşkes için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısı, yine oylanamadı.

Hafta sonundan bu yana ertelenen oylamada daha önceki tasarıları veto eden ABD duvarı aşılmaya çalışılıyor.

Beşi daimi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) 15 üye, Perşembe günü kapalı kapılar ardında saatlerce taslağa son şeklini vermek için müzakereler yürüttü.

Görüşmeleri yerinde takip eden Al Jazeera muhabiri Gabriel Elizondo, ilk taslakta yer alan 'savaşın geçici olarak durdurulması' ifadesinin metinden çıkarıldığını ve değiştirildiğini aktardı. Yeni metinde acil şekilde Gazze'ye yardımların girişi ve çatışmaların sona ermesi için 'koşulların yaratılması' ifadesi yer alıyor.

Karar tasarısındaki üç değişikliğin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Elizondo, bu nedenle bir anlaşmaya varılamadığını bildirdi.

Al Jazeera muhabirine göre, Filistin ve Rus büyükelçiler değişikliklerden hiç de mutlu olmadı. ABD ise taslaktaki değişiklikleri desteklediğini açıkladı.

Hafta sonundan bu yana dördüncü kez ertelenen oylamadan nasıl bir sonuç çıkacağı şimdilik belirsiz.

Yazarlar