Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'den SİHA'lı suikast! Suriye sınırında üst düzey komutanları öldürdüler

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'den SİHA'lı suikast! Suriye sınırında üst düzey komutanları öldürdüler

25.02.2024 - 13:02 | Son Güncellenme:

Ramazan ayında Gazze'deki Refah bölgesine saldırmaya hazırlanan İsrail ordusu savaş planını Mısır'a iletti. Mısırlı diplomatlar ise bu durumun bütün Müslüman ülkeleri savaşa dahil etme olasılığının olduğunu belirtti. İsrail SİHA'ları ise Suriye sınırında bulunan bir kasabada Hizbullah'ın üst düzey komutanlarını etkisiz hale getirdi.

İsrail-Hamas arasındaki savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

BİR KİŞİ KENDİNİ ATEŞE VERDİ

ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan İsrail Büyükelçiliği önünde kimliği belirsiz bir kişi kendini ateşe verdi. Olay yerine itfaiye ve ambulans sevk edildi. Yetkililer, adamın sağlık durumunun kritik olduğunu açıkladı. Adamın neden kendini ateşe verdiği henüz bilinmezken, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına bir tepki olarak söz konusu eylemi gerçekleştirmiş olabileceği tahmin ediliyor.

23 OCAK'TAN BERİ GIDA GİTMİYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, yaptığı açıklamada Gazze Şeridi’nin kuzeyine en son 23 Ocak’ta gıda yardımı ulaştırabildiklerini belirtti. Yaklaşan kıtlığa karşı uyarıda bulunduklarını ifade eden Lazzarini, “Düzenli insani erişim için çağrıda bulunduk. Kuzey Gazze'ye düzenli olarak daha fazla gıda konvoyunun girmesine izin verilirse kıtlığın önlenebileceğini belirttik. Gıda yardımı gönderme çağrılarımız reddedildi ve kulak ardı edildi” dedi.

“Dünya bir daha asla kıtlık yaşanmasına izin vermemeye söz verdi”

Gazze’deki krizin insan eliyle oluşturulan bir felaket olduğunu vurgulayan Lazzarini, “Dünya bir daha asla kıtlık yaşanmasına izin vermemeye söz verdi. Anlamlı yardımlara erişim ve koruma sağlayacak gerçek bir siyasi irade ile kıtlık hala önlenebilir. Önümüzdeki günler bir kez daha ortak insanlığımızı ve değerlerimizi sınayacak” dedi.

PROTESTO ÇAĞRISI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik tepkiler sürerken, eski Başbakanı Ehud Barak, İsraillilere Netanyahu'nun iktidarına son vermek için "gece gündüz" parlamento önünde protesto yapmaları çağrısında bulundu. İsrail’de 1999-2001 yılları arasında başbakan olarak görev yapan Barak, gösterilerin "Netanyahu zamanının dolduğunu ve halkın artık ona güvenmediğini anlayana kadar" devam etmesi gerektiğini vurguladı. Barak, "Devlet devre dışı kaldığında Netanyahu zamanının dolduğunu anlayacak" dedi.


Haberin Devamı
ATEŞKES İÇİN ABD'DEN AÇIKLAMA

Gazze Şeridi’nde ateşkes için müzakereler devam ediyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD basınına yaptığı açıklamada, İsrail, Mısır, Katar ve ABD'nin Gazze Şeridi’nde geçici bir ateşkes anlaşmasının "temel hatları" üzerinde mutabakata vardıklarını söyledi. Gazze Şeridi’nde yapılması muhtemel olan ateşkes anlaşmasının hala müzakere aşamasında olduğunu açıklayan Sullivan, Katar ile Mısır'ın Hamas'la dolaylı görüşmeler yapması gerekeceğini söyleyerek, "Bu çalışma sürüyor. Umuyoruz ki önümüzdeki günlerde bu konuda gerçekten kesin ve nihai bir anlaşmaya varılabilecek bir noktaya gelebiliriz" dedi.

İsrail'in ABD Başkanı Joe Biden'ı Refah’a yönelik askeri harekata ilişkin plan konusunda henüz bilgilendirmediğini aktaran Sullivan, "Sivilleri korumaya yönelik bir plan olmadığı sürece Refah operasyonunun devam etmemesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLADI

Mısır medyası, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'deki çatışmaların durdurulması için Mısır, Katar, ABD ve İsrailli heyet ile ile Hamas temsilcileri arasındaki müzakerelerin Doha'da yeniden başladığını duyurdu.

HUSİLER: 22 HAVA SALDIRISI GERÇEKLEŞTİ

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermek için 31 Ekim 2023'ten itibaren Kızıldeniz'de İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki faaliyetlerini durdururken, ABD ve İngiltere öncülüğünde 18 Aralık’ta Husilere karşı Refah Muhafızı Operasyonu başlatılmıştı. ABD ve Husiler arasındaki karşılıklı saldırılar devam ederken Husiler, ABD ve İngiltere tarafından Yemen’in başkenti Sana’nın da aralarında bulunduğu 3 kentine 22 hava saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. ABD ve İngiltere’nin Sana ve çevresine 17 hava saldırısı gerçekleştirdiği kaydedilen açıklamada, “Ülkenin Haifan bölgesinde ve Taiz kentindeki iletişim hatları 3 kez hava saldırılarıyla hedef alındı” denildi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 29 bin 692'ye, yaralananların sayısının ise 69 bin 879'a yükseldiğini duyurdu.

Son 24 saatte İsrail tarafından 7 saldırı gerçekleştirildiği kaydedilen bakanlık açıklamasında, bu saldırılarda 86 kişinin hayatını kaybettiği 131 kişinin de yaralandığı açıklandı.

BATI ŞERİA'DA 15 KİŞİ TUTUKLANDI

Al Jazeera, İsrail güçlerinin Batı Şeria'da gazeteciler dahil 15 kişiyi tutukladığını belirtti. Bu son tutuklamalarda birlikte 142 günde toplam tutuklu sayısı 7 bin 200'ü geçti.

SURİYE SINIRINDA SİHA'LI SUİKAST

Suriye'nin başkenti Şam’dan havalanan uçağın Irak'ın başkenti Bağdat'a indiği sıralarda, gökyüzünde ABD'ye ait üç silahlı insansız hava aracı tur atıyordu. Amerikan dış istihbarat servisi CIA, uçak henüz Şam'dan kalkış yapmadan araçta kimin olduğunu biliyordu.3 Ocak 2020 gününün ilk saatlerinde Bağdat Havalimanı pistine teker koyan özel uçaktakiler araçlara geçti, konvoy hareket etti.

Her biri dörder cehennem ateşi füzesi taşıyan ABD drone'ları konvoydaki araçları vurdu, Orta Doğu'nun en korkulan ismi Kasım Süleymani'nin öldürülmesi dünyada şok etkisi yarattı. İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'ne yıllarca komuta eden Kasım Süleymani, Tahran'ın Orta Doğu'daki nüfuzunun mimarıydı. Suriye'den Yemen'e, Irak'tan Lübnan'a birçok ülkede vekil güçlerin silahlandırılması ve eğitilmesi gibi operasyonlar, Kudüs Gücü'nün yalnızca görünen yüzüydü.

İran ve ABD'yi savaşın eşiğine getiren suikasttan tam dört yıl bir ay sonra, 8 Şubat tarihinde Bağdat'ta yine bir gece yarısı cehennem ateşi füzeleri sahneye çıktı. ABD ordusunun yeni saldırısı ise, Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleşti. Washington tarafından Ürdün'deki Tower 22 saldırısından sorumlu tutulan Irak'taki Şii örgüt Ketaib Hizbullah'ın liderleri, akşam saatlerinde hedef alındı.

FÜZE PARÇASI OLAY YERİNDE

ABD'ye ait MQ-9 Reaper silahlı insansız hava aracından ateşlenen Cehennem Ateşi füzesinin hedef aldığı araçta, Saadi ve Alavi'nin yanı sıra şoförleri de vardı. Hellfire-Cehennem Ateşi füzesinin parçalarını gösteren olay yeri fotoğrafları, sosyal medyada paylaşıldı.

ÜST DÜZEY KOMUTANLAR ÖLDÜ

Tam 17 gün sonra ise bu sefer İsrail ordusu, Suriye'nin Kusayr kasabası yakınlarında bir kamyonu SİHA ile vurdu. Arap basını saldırıda Hizbullah'ın iki üst düzey komutanının öldürüldüğünü belirtti ancak kimliklerini açıklamadı. Yayınlanan görüntülerde ise kamyonun alevler içerisinde olduğu ve hurdaya döndüğü kayıtlara geçti.

Haberin Devamı
4 FARKLI NOKTADA KADIN VE ÇOCUKLARI HEDEF ALDILAR

Filistin resmi medyası Wafa, İsrail'in bu sabah saatlerinde farklı noktalarda onlarca kişiyi öldürdüğünü bildirdi. Saldırılarda ağırlıklı kadın ve çocuklar hayatını kaybederken İsrail ordusunun hedef aldığı bölgeler şöyle:

-Batı Han Yunus,
-Gazze'deki Sabra mahallesi
-Doğu Gazze
-Kuzey Gazze'deki Beit Lahia bölgesi

ABD VE İNGİLTERE'DEN YEMEN'E SALDIRI

ABD ve İngiliz ordusu Yemen'deki Husileri hedef aldı. Londra kanadı saldırı sonrası bölgedeki İHA'larını hedef aldıklarını belirtti. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise "Saldırının amacı Husilerin bölgedeki saldırılarını ve gücünü zayıflatmaktı" değerlendirmesinde bulundu.

BİR İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ ÜÇ AĞIR YARALI

Gazze'nin güneyinde Hamas ile çatışmaya giren İsrail askerlerinden biri öldü, üçü ise ağır yaralandı. İsrail ordusu Hamas'ın söz konusu çatışmada tanksavar füzesi kullandığını belirtti. Şimdiye kadar İsrail'de hayatını kaybeden askerlerin sayısı ise bugün itibariyle 239'a yükseldi.

Haberin Devamı
SAVAŞ PLANI MISIR'A SUNULDU


İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki kontrolü sağladıktan sonra yönünü güneydeki Refah'a çevirdi. Mısır sınırının hemen yanında bulunan bölgede Tel Aviv'in iddiasına göre en az dört Hamas taburu bulunuyor. İsrail Başbakanı Netanyahu dün, Refah'ta yapılması planlanan geniş çaplı savaşla ilgili savaş kabinesini topladığını duyurdu. İsrail basını ise burada çıkan kararların ise Kahire yönetimine sunulduğunu belirtti.

Mısır kanadı ise Ramazan ayında yapılması beklenen savaş konusunda bir kez daha uyarılarda bulundu. Bir yetkili böyle bir savaşın bütün Orta Doğu'da krizi derinleştireceği konusunda uyarılarda bulundu. Mısır'dan bir başka diplomatik kaynak ise Müslümanlar için kutsal olan bir zamanda savaş çıkarmayı 'Patlayan bir yanardağa' benzetti.

Bu bağlamda İsrail ordusu Hizbullah savaşçılarının da dahil olduğu olası bir çatışmada ağır bir yenilgi alabilir. Tel Aviv yönetimi savaşın başından beri İsrail'i yüzlerce füzeyle vuran grubun lideri Hasan Nasrallah ile görüşmeye çalışıyor.