Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Hac Cevad'a suikast! İsrail SİHA ile vurdu, Hizbullah'tan doğrulama geldi

Gazze'deki savaşta son dakika... Hac Cevad'a suikast! İsrail SİHA ile vurdu, Hizbullah'tan doğrulama geldi

08.01.2024 - 13:15 | Son Güncellenme:

Tel Aviv'e inen Almanya Dışişleri Bakanı altı yıllık vetonun kaldırılacağını ve savaş uçağı satışına onay vereceklerini ilan etti. İsrail'e ait SİHA'lar ise Hizbullah'ın en kritik isimlerinden birine suikast düzenledi.

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği savaşta doksan beşinci gün. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 5’inci kez İsrail’e gitti.  Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

BLINKEN 5.KEZ İSRAİL'DE

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’ın ardından İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların başladığı Ekim 2023’ten bu yana 5’inci kez İsrail’e geldi. Blinken’ın yarın İsrailli yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

İsrail ziyareti öncesi BAE’nin başkenti Abu Dabi’de BAE Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir araya gelen Blinken, BAE'deki temaslarının ardından Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a geçerek, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmüştü. Blinken'ın İsrail'in ardından Filistin ve Mısır'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

YAHUDİ YERLEŞİMCİLER FİLİSTİNLİLERE AİT ZEYTİNLERİ ÇALDI

Filistin’in İsrail işgali altındaki Batı Şeria bölgesinde Yahudi yerleşimciler, Filistinlilere ait zeytinleri çaldı.

Filistin’in İsrail işgali altındaki Batı Şeria bölgesinde Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları devam ediyor. Itamar yerleşimine yakın bir bölgede bulunan Avarta köyü dışındaki Filistinlilere ait zeytin mahsulü, 2 Yahudi yerleşimci tarafından çalındı.

İsrailli insan hakları örgütü Yesh Din tarafından çekilen görüntüler ile Yahudi yerleşimcilerin hırsızlığı belgelendi. Yesh Din, “Bugün erken saatlerde Yesh Din'in saha araştırmacısı, iki yerleşimcinin Avarta sakinlerinin özel mülkiyetindeki Filistin topraklarından zeytin çaldığını belgeledi. Bu olay Itamar yerleşimi yakınlarında gerçekleşirken, İsrail güvenlik güçlerine ait araçlar oradan geçti ve onları durdurmak için hiçbir şey yapmadı” ifadelerini kullandı.
Görüntülerde, Yahudi yerleşimcilerin zeytin ağaçlarına ellerindeki sopalarla vurarak zeytinleri yanlarında getirdikleri çuvallara topladığı görüldü.

İSRAİL 2 GAZETECİYİ DAHA ÖLDÜRDÜ

Gazze Şeridi’ndeki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in düzenlediği saldırılarda 2 Filistinli gazetecinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.

İsrail, Gazze Şeridi’nde gazetecileri hedef almaya devam ediyor. Gazze Şeridi’ndeki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in düzenlediği saldırılarda Filistinli gazeteciler Abdullah Baris ve Muhammad Abu Dayer’in hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu Gazze'de öldürülen gazetecilerin sayısının 112'ye ulaştığı bildirildi.

Haberin Devamı
GAZETECİLERİN GAZZE'YE ERİŞİMİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI REDDEDİLDİ

İsrail Yüksek Mahkemesi, Yabancı Gazeteciler Derneği'nin İsrail askerleri eşlik etmeden yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi’ne erişiminin kolaylaştırılmasını talep eden başvurusunu reddetti.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrail Yüksek Mahkemesi, Yabancı Gazeteciler Derneği'nin İsrail askerleri eşlik etmeden yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi’ne erişiminin kolaylaştırılmasını talep eden başvurusunu reddetti. İsrail basınında yer alan haberde, mahkemenin kararında gazetecilerin Gazze Şeridi’ne girişine izin verilmesinin İsrail ordusunu tehlikeye atacağını savunduğu belirtildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’de başlattığı saldırılardan bu yana yabancı gazeteciler, Gazze Şeridi’nde İsrail ordusuyla birlikte seyahat etti, askeri kurallara uydu ve çektikleri görüntülerin yayınlanmadan önce ordu tarafından incelenmesine izin verdi.

Mahkemenin söz konusu kararının İsrail'in 23 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan saldırıların haber yapılmasını engellemeye yönelik bir girişim olduğu belirtildi.

BIDEN’IN KONUŞMASI "GAZZE’DE ATEŞKES" SLOGANLARI İLE KESİLDİ

ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşması Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunan protestocular tarafından kesildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Güney Carolina eyaletinde yer alan Charleston kentinde 2015 yılında silahlı saldırıya uğrayan 9 kişinin öldürüldüğü Rahibe Emanuel AME Kilisesi'nde konuşma yaptığı sırada protesto edildi. Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunan göstericiler, defalarca “Ateşkes şimdi” sloganı attı.
Göstericilerin kiliseden çıkarılmasının ardından konuşmasına devam eden Biden, "Onların tutkusunu anlıyorum ve Gazze'den çekilmelerini sağlamak için İsrail hükümetiyle sessizce çalışıyorum" dedi.


Bunun üzerine kilisedeki katılımcılardan birinin Biden’a, “Sen iyi bir adamsın" demesinin ardından kalabalık "Dört yıl daha" sloganı attı.

NEW YORK’TAKİ YAHUDİLER HOLLAND TÜNELİ'Nİ TRAFİĞE KAPATTI

ABD’nin New York kentinde yaşayan Yahudiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki göstererek, ateşkes çağrısıyla New York eyaleti ile New Jersey eyaletini birbirine bağlayan Holland Tüneli'ni trafiğe kapattı.


İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları geçtiğimiz sene 7 Ekim’den bu yana devam ederken, ABD’nin New York kentinde yaşayan Yahudiler, Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunarak eylem düzenledi. Irksal ve Ekonomik Adalet için Yahudiler (JFREJ) topluluğu üyesi çok sayıda Yahudi ve New Yorklu, Gazze Şeridi’nde derhal ateşkes ilan edilmesi ve esirlerin serbest bırakılmasını talep ederek, New York eyaleti ile New Jersey eyaletini birbirine bağlayan Holland Tüneli'nin birçok girişini trafiğe kapattı. Göstericiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin Gazze Şeridi’ndeki işgale son vermesi çağrısında bulunarak, “Bizim vergilerimizle, bizim adımıza etnik temizlik yapılırken işler her zamanki gibi devam edemez. Yahudilerin güvenliği adı altında Filistinliler bombalanırken ve aç bırakılırken, Yahudiler sessiz kalmayacak” denildi.

Gösteri nedeniyle polis çok sayıda protestocuyu gözaltına aldı.

Haberin Devamı
AB'NİN GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan ile bir araya geldi. Görüşmede, İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözüm ele alındı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Suudi Arabistan’a resmi ziyarette bulundu. Borrell, başkent Riyad’daki temasları çerçevesinde Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Jasem Mohamed Albudaiwi ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan ile ayrı ayrı görüşme gerçekleştirdi. Borrell, yaptığı açıklamada Farhan ile İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözümü ele aldıklarını belirterek, “Ortak barış girişimimiz ve iki devletli çözüm konusunda varılan uluslararası mutabakatı eyleme dönüştürmeye yönelik adımlar hakkında konuştuk. Zorlu bir yol ama barışın alternatifi yok” dedi.

Borrell, Farhan’ı 22 Ocak’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenecek olan Dışişleri Konseyi Toplantısı’na davet ettiğini açıkladı.

Borrell, Riyad’da Blinken ile görüştü

Borrell, ayrıca Orta Doğu turu kapsamında Riyad’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de bir araya geldi. Borrell yaptığı açıklamada, Blinken ile Gazze Şeridi’ndeki insani felaketin dindirilmesi, bölgedeki gerilimin azaltılması ve Birleşmiş Milletler’in (BM) rolünün güçlendirilmesi konusunda devam eden çabalar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

“NETANYAHU ÜLKEYİ YÖNETMEYE UYGUN DEĞİL”

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu hedef alarak, "Hükümet ülkeyi yönetecek kapasitede değil ve Netanyahu da ülkeyi yönetmeye uygun değil" dedi.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, bir kez daha İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu hedef aldı. Lapid, Benny Gantz, Gadi Eizenkot ve Gideon Saar'a hükümetten ayrılmaları çağrısında bulunarak, "Hükümet ülkeyi yönetecek kapasitede değil ve Netanyahu da ülkeyi yönetmeye uygun değil" dedi.

Lideri olduğu Yesh Atid Partisi’nin seçimler yoluyla ya da alternatif bir hükümet kurarak hükümet değişikliğini desteklemeye hazır olduğunu aktaran Lapid, üç bakanının ülkenin iyiliğini düşünerek ulusal birlik hükümetine katıldıklarını belirtti.

İSRAİL'DEN OKULA SALDIRI: 6 ÖLÜ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin merkezindeki Maghazi Mülteci Kampı’nda yerinden edilmiş sivillerin bulunduğu bir okulu vurdu. Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, saldırıda en az 6 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin ise yaralandığı belirtildi. Yaralılar ve cansız bedenler, ambulansın bölgeye ulaşamaması nedeniyle insanların çektiği eşek arabasıyla Deir El Balah'taki El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüldü.

Haberin Devamı
HAVA SALDIRISI SONRASI AKILALMAZ OLAY

İsrail ordusu Gazze'nin merkezindeki bir evi hedef aldı. Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu bildiren tanıklar tüfeklerle donatılmış küçük İHA'ların da insanlara ateş ettiğini bildirdi.

ULUSLARARASI DOKTORLAR GAZZE'DEN ÇEKİLİYOR

Gazze’deki uluslararasi sağlık görevlileri, İsrail’in askeri operasyonlarının artması nedeniyle El Aksa Hastanesi’nde faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Filistinliler için Tıbbi Yardım ve Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin acil tıp ekibi (EMT) yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun hastanenin çevresindeki alanları "kırmızı bölge" olarak belirleyen broşürler attığını ve İsrail'in Gazze'deki tıbbi personele ve tesislere yönelik saldırı geçmişi göz önüne alındığında "ekibin geri dönemeyeceğini" söyledi.

EMT, acil olarak ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerini sağlamak için alternatif yerler belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Acil tıp doktoru Prof. Nick Maynard, son birkaç gündür hastaneye getirilen yaralı sayısını "korkunç" olarak nitelendirdi.

İSRAİL'DEN HİZBULLAH'IN KRİTİK İSMİNE SİHA'LI SUİKAST

İsrail ordusu tarafından Lübnan'ın güneyinde gerçekleştirilen bir insansız hava aracı saldırısında, üst düzey bir Hizbullah komutanının öldürüldüğü bildirildi. Hizbullah, Rıdvan birliğine bağlı üst düzey komutanı Vissam Tavil'in öldürüldüğünü doğruladı. Tavil'in kod adı ise 'Hac Cevad' olarak hatırlatıldı.

Hizbullah Hac Cevad'ın ölüm nedenine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi. Ancak güvenlik kaynakları İsrail'in Lübnan'ın güneyinde bir araca düzenlediği hava saldırısında öldüğünü bildirmişti.

KASIM SÜLEYMANİ'YLE FOTOĞRAFI ÇIKTI

Öte yandan ABD'nin 2020 yılında öldürdüğü İran Devrim Muhafızları'nın lideri Kasım Süleymani'nin Vissam el Tavil Cevad ile olan bir fotoğrafı Telegram gruplarında hızla yayıldı. Söz konusu karede ikilinin aynı araçta olduğu görülüyor.

Haberin Devamı
GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 23 BİNİ GEÇTİ

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, son 24 saatte 249 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 510 Filistinlinin yaralandığını açıkladı.

Kudra ayrıca, İsrail’in saldırıların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısının 23 bin 84’e, yaralı sayısının ise 58 bin 926’ya yükseldiğini aktardı.

İSRAİLLİ VEKİL KENDİ HALKIYLA DALGA GEÇTİ

İsrailli vekil Keti Shitrit, rehine yakınlarıyla adeta dalga geçen bir paylaşımda bulundu. Keti'nin sözleri kısa sürede tepki çekerden İsrail medyasında da eleştirilerin odağı haline geldi.

BLINKEN'DAN BAĞIMSIZ FİLİSTİN VURGUSU

Orta Doğu turu kapsamında Katar'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, burada Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed ile bir toplantı yaptığını söyledi. Açıklamalarının devamında Blinken "Bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik kararlılığımızın altını çizdim" diye ekledi.

Haberin Devamı
IRAK'TAN HAYFA'YA FÜZE SALDIRISI OLDU MU?

Irak'taki İran destekli gruplar, Akdeniz kıyısındaki İsrail şehri Hayfa'ya gelişmiş kruz füzeleriyle saldırdıklarını duyurdu. El Arkab adlı uzun menzilli seyir füzesinin Hayfa'daki hayati önemde bir hedefe ateşlendiğini belirten İran yanlısı gruplar, füzenin fırlatıldığını gösteren bir video da yayınladı. İsrail tarafında henüz saldırıya dair bir açıklama yok.

İSRAİL ELÇİSİNİN SINIR DIŞI EDİLMESİNİ TALEP EDEN DİLEKÇE İÇİN 100 BİN İMZA

İsrail'in İngiltere büyükelçisi Tzipi Hotovely'nin Gazze'nin yok edilmesine verdiği destek sebebiyle sınır dışı edilmesine yönelik çevrimiçi dilekçe için şu ana kadar 100 binden fazla imza toplandı.

Bir aydan kısa bir süre önce sunulan dilekçede, siyasi elçilerin rolünün ülkeler arasında iyi ilişkiler geliştirmek olduğu ve tam tersine yol açtıklarında sonuçlarla yüzleşmeleri gerektiği belirtildi.

İSRAİL DOĞRULADI, İRAN BAYRAM EDİYOR



Hamas'ın iki numarası Salih Aruri'nin Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta suikastla öldürülmesi, gözlerin bir anda Hizbullah'a çevrilmesine yol açtı.

Zira, suikastın gerçekleştiği Dahiye mahallesi Hizbullah'ın kalesi olarak biliniyor ve nitekim Lübnan'ın en büyük askeri gücünün lideri Hasan Nasrallah İsrail'den intikam alacaklarını ilan etti.

2 Ocak Salı günü Aruri ve yanındaki Kassam Tugayları komutanlarının füzelerle vurulmasıyla, Lübnan sınırında üçüncü ayını dolduran Hizbullah-İsrail çatışması da zirveye çıktı.


'GAZZE'Yİ BEYRUT'A KOPYALA YAPIŞTIR YAPARIZ'

İsrail hava kuvvetleri, bu sabah yaptığı açıklamada gece saatlerinde Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine bir dizi saldırı yaptığını duyurdu. Saldırı adresleri arasında sınır hattındaki Mervahin ve Ayta eş Şaab köyleri de var. İsrail ordusu, Hizbullah'a ait roket fırlatma rampaları ve savaşçıların kaldığı yerlerin hedef alındığını belirtti.

İsrail ordusu, geceki saldırılarda sınırdaki Hirbat Slim kasabasında üst düzey bir Hizbullah saha komutanının öldürüldüğünü söylüyor.

AFP'ye konuşan bir güvenlik yetkilisi, öldürülen üst düzey ismin Hizbullah'ın güney opearsyonlarında lider bir rol oynadığını belirtti.

Hizbullah'ın elit Rıdvan biriminin komutanlarından biri olan Vissam el Tavil'in, hava saldırısı sırasında aracında vurulduğu belirtiliyor. Tavil, Cevad kod adıyla biliniyordu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, Hizbullah'tan korkmadıklarını dile getirip Lübnan'lı örgütü tehdit etti. Wall Street Journal'a konuşan Gallant, "Onlar Gazze'de neler olduğunu görüyor. Bizim aynısını Beyrut'a kopyala yapıştır yapabileceğimizi biliyorlar" dedi.

BU İLK YANIT

8 Ekim'den bu yana Lübnan'ın güney sınırında İsrail ordusuyla çarpışan Hizbullah ise, Salih Aruri suikastına ilk yanıtını verdi. Hafta sonu İsrail'in işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri hariç en yüksek noktası olan Meron Dağı'nda arka arkaya patlamalar oldu.

Lübnan sınırına kuş uçuşu yaklaşık sekiz kilometre olan dağda, İsrail için hayati önemdeki bir hava üssü bulunuyordu.

Hizbullah'ın arka arkaya ateşlediği 60'ı aşkın roketten bazıları İsrail hava kontrol üssünü vurdu.

İsrail ordusu, Meron hava kontrol üssünün isabet aldığını yaklaşık 36 saat sonra doğruladı, 1200 metre rakımdaki tesisin hasar gördüğünü belirtti.

HAARETZ: İSRAİL KABUL ETTİ

İsrail medyasından Jerusalem Post 'Hizbullah'ın roket saldırısı kuzeydeki hava kontrol üssünü vurdu, ordu doğruladı' başlığını atarken, Haaretz 'İsrail, Hizbullah saldırısının stratejik hava üssüne ağır hasar verdiğini kabul etti' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.

Haaretz'e göre, İsrail'in dört bir yanına konuşlu Demir Kubbe hava savunma sistemleri Hizbullah'ın ateşlediği roketlerin çoğunu durduruyor ancak tanksavar füzelerini engelleyecek bir sistem bulunmuyor.

EL MEYADİN: NEDEN HEDEF ALINDI?

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu ise, 'Meron üssü neden hedef alındı?' başlığıyla bir analiz yayımladı. Kuzey cephesinde 8 Ekim'den beri çatışan Hizbullah'ın, ilk kez söz konusu hava üssü kadar stratejik bir merkezi hedef aldığını kaydeden Meyadin, Meron Dağı'nın tepesine konuşlanmış üssü bir elektronik harp merkezi olarak tanımladı.

Arapça adı Carmak olan Meron Dağı'ndaki hava kontrol üssünün yalnızca Lübnan değil İsrail'in bütün kuzey komşularını gözetlediğini belirten El Meyadin televizyonu, stratejik merkezde aralarında seçkin subayların da bulunduğu çok sayıda İsraillinin görev yaptığını ekledi.

Lübnan televizyonu Meron üssünün özellikle sinyal karıştırıcı ve GPS engelleyici gibi fonksiyonları olduğunu kaydetti.


TASNİM: MERON EN STRATEJİK MERKEZDİ

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim ise, hava kontrol üssüne saldırının birçok stratejik önemi olduğunu, önemli mesajlar verdiğini ve İsraillileri daha da korkuttuğunu bildirdi.

Tasnim'e göre, söz konusu üs Siyonist rejiimin bölgedeki en stratejik merkezi sayılıyordu ve Hizbullah'la savaşta askeri komuta karargahıydı.

İran ajansı ayrıca, Meron Dağı'ndaki tesisleri bölgedeki elektronik savaş üssünün merkezi olarak niteledi ve alternatifsiz olduğunu da ekledi. Hava kontrol üssü öylesine etkiliydi ki, sinyal karıştırma nedeniyle Lübnan'ın güneyinden ya da İsrail'in kuzeyinden geçen bazı sivil uçakların konumları belirlenemiyordu. Yanı sıra, 1200 metrelik rakımda konuşlanmış üssün yayın ve alıcı cihazları Suriye coğrafyasına tamamen hakimdi.

Tasnim, son yıllarda drone saldırılarında kaydedilen artışla birlikte Meron hava kontrol üssünün öneminin daha da arttığı yorumunu yaptı.

Üssün Hizbullah tarafından vurulmasını 'büyük bir stratejik darbe' olarak sunan İran haber ajansına göre, saldırı üç ayını çoktan dolduran çatışmada yeni bir aşamaya geçildiğini gösteriyor. Tasnim, Hizbullah'tan yeni bir saldırı turu bekliyor.

İSRAİL SON 24 SAATTE 73 FİLİSTİNLİYİ KATLETTİ

Filistinli yetkililer, son 24 saatte gerçekleşen İsrail saldırılarında Gazze'de 73 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece Gazze'deki toplam can kaybı 22 bin 900'ü aştı.

İRAN ABD'Yİ ÇARESİZ BIRAKTI

ABD basını, Hamas'ın İsrail'e olan saldırısı sonrası İran'ın nasıl küresel güçlerle beraber hareket ettiğini ve hem Orta Doğu'daki savaşa hem de Ukrayna'daki işgalde nasıl rol aldığını yazdı. Fransız diplomat ise Washington-Tahran arasındaki ilişkiyi tek cümleyle özetledi.

PROTESTOCULAR PARLAMENTONUN GİRİŞİNİ KAPATTI

İsrail güne parlamento önündeki protestoyla başladı.

İsrail parlamentosu Knesset'in dışında toplanan göstericiler, yere oturup binaya girişleri bloke etti.

'Seçimler şimdi' sloganları atan protestocular Binyamin Netanyahu hükümetinin istifasını istiyor.

Haaretz, polisin göstericileri Knesset önünden kaldırdığını bildiriyor.

YENİ ANKETLER: NETANYAHU DİBİ GÖRDÜ!



İsrail kamu yayın kurumunun yaptığı son anket, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun üç ayı çoktan geride bırakan savaş boyunca performasını ölçtü.

Ankete katılanların yüzde 64'ü, Netanyahu'nun savaş dönemi performansının iyi olmadığını düşünüyor.

İkinci bir ankette ise İsraillilerin yüzde 46'sının eski Savunma Bakanı Benny Gantz'ı hükümetin başında görmek istediğini ortaya koydu. Ankete katılanların yalnızca yüzde 25'i Netanyahu'yu destekledi.

İsrail'de bugün seçim olsa Benny Gantz'ın başında olduğu Ulusal Birlik Partisi'nin parlamentoda 33 sandalyeye ulaşacağını, Netanyahu'nun Likud Partisi'nin ise 20 sandalye ancak kazanabileceğini gösterdi.

BLINKEN BAE VE SUUDİ ARABİSTAN'DA

7 Ekim'de savaşın başlamasıyla üç kez Orta Doğu'yu dolaşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dördüncü kez çıktığı yeni turunda bugün Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da. Blinken'ın ajandasında savaş sonrası Gazze ile savaşın bütün Orta Doğu'ya sıçramasının önlenmesi var.

ABD'nin bir numaralı diplomatı, yarın İsrail'de olacak.

Hafta içinde ayrıca İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Mısır'ı da ziyaret edecek.

Geçen hafta Cuma günü Türkiye'ye inen Blinken İstanbul'dan Yunanistan'a geçti. ABD Dışişleri Bakanı Pazar gününü ise Ürdün ve Katar'da geçirdi.

Antony Blinken, son durağı Katar'da mevcut tabloyu "Bu, bölge için çok derin bir gerilim anıdır. Bu, kolayca yayılabilecek, daha fazla tehlikeye ve acıya yol açabilecek bir çatışmadır" cümleleriyle özetledi.

İSRAİL'DEN SUUDİ ARABİSTAN'A SAVAŞ UÇAĞI SATIŞINI DUYURDU


Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken Tel Aviv'e inmeden bir gün önce İsrail'in başkentinde.

Baerbock, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Dışişleri Bakanı Israel Katz'la bir araya gelecek.

Almanya Dışişleri Bakanı, Tel Aviv'e varmadan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bölge sonsuz şiddet döngüsünden çıkmalı" dedi, bu hedefin ise Gazze'nin İsrail'in varlığına artık tehdit oluşturmaması, Hamas'ın silahlarını bırakması, Hizbullah ve Husilerin saldırılarını durdurması ile gerçekleşebileceğini savundu.

Berlin yönetimi, Gazze'de 22 bini aşkın Filistinliyi katleden İsrail'e koşulsuz şartsız destek sunuyor.

Annalena Baerbock, İsrail'e varır varmaz ise yeni bir savaş uçağı satışına Almanya'nın yaktığı yeşil ışığı duyurdu.

Yıllarca Almanya'nın Suudi Arabistan'la yaptığı silah anlaşmalarını engelleyen Baerbock, İsrail'de ülkesinin Körfez krallığına Eurofighter savaş uçaklarını satmaya hazır olduğunu söyledi.

Almanya, İngiltere'nin aksine neredeyse altı yıldır söz konusu jetlerin Suudi Arabistan'a verilmesini veto ediyordu.

Eurofighter jetleri Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya tarafından üretiliyor. Her bir ülke, savaş uçaklarının satışını veto yetkisine sahip.

Almanya Dışişleri Bakanı, artık İngiltere'nin savaş uçağı satışı düşüncesine karşı olmadıklarını söyledi. Annalena Baerbock, Berlin yönetiminin tutumundaki değişikliği 7 Ekim'de başlayan ve üçüncü ayını dolduran savaşta Suudi Arabistan'ın oynadığı rolle açıklamayı denedi.

Baerbock, "Gerçek şu ki, Suudiler şu anda Yemenli Husilerin İsrail'e ateşlediği füzeleri engelliyor ve bunun için minnettarız" deyip ekledi:

"Suudi hava kuvvetlerinin bu bağlamda Eurofighter kullanması, herkesçe bilinen bir sır. Suudi Arabistan, bugünlerde bile İsrail'in güvenliğine kilit katkıda bulunuyor. Ve bölgesel büyük bir yangın riskinin durdurulmasına yardım ediyor."

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın İngiltere ile 2018 yılında imzaladığı anlaşma, 48 Eurofighter jetinin Suudi Arabistan'a teslim edilmesini öngörüyordu. Ancak Almanya'nın vetosu nedeniyle anlaşma hayata geçmedi.